onsdag 23 sep 2020 - Danmark
Nationalmuseet efterlyser danskernes corona-dokumentation
Corona-pandemien har sat os i en særlig historisk situation, som vi ikke har set magen til, siden Europa blev ramt af den spanske syge for godt 100 år siden

Nationalmuseet beder danskerne om at skrive historie sammen med dem, så vi alle kan lære af den.

Den historie om corona, der bliver skrevet lige nu i Danmark og verden, indsamler Nationalmuseet genstande og data om til fremtidens historieskrivning om, "dengang vi blev ramt af corona-pandemien".

Vi har ikke haft en pandemi inde på livet siden den spanske syge kostede millioner af menneskeliv, da den hærgede i 1918-20, så lige nu er vi vidner til nyere tids historieskrivning.

Nationalmuseet dokumenterer den verden, vi lever i og de kulturhistoriske perioder, der får betydning for vores historieforståelse i fremtiden.

- Lige nu står vi ved en historisk skillevej, og vores handlinger nu har betydning for, hvilken historie vi skriver. Bliver vi landet, der flere gange måtte lukke ned konsekvent, eller fik vi "lært dansen med corona"? Om 50 til 100 år vil vores efterkommere se tilbage på 2020 med interesse for, hvordan danskerne reagerede og handlede på en pandemi i en globaliseret verden. Derfor opfordrer vi danskerne til at bidrage til fremtidens historieskrivning ved at dokumentere deres corona-hverdag sammen med Nationalmuseet. Vores egne valg som individer gør en stor forskel, siger Rane Willerslev, der er direktør på Nationalmuseet.

Nationalmuseet har en vigtig rolle i forhold til at indsamle viden og bevare historiske data til vores efterkommeres forståelse af deres historie og samfund. I april lancerede Nationalmuseet i samarbejde med Det Kongelige Bibliotek, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Medicinsk Museion, DTU og AOF en indsamling af beretninger om danskernes oplevelser under nedlukningen af landet. Initiativet er støttet af VELUX Fonden.

Flere hundrede danskere har indleveret dagbøger, digte, fotos og videoer. Det er bevægende og tankevækkende vidnesbyrd om vores liv med en pandemi, der har vendt hverdagen på hovedet for os alle. Beretningerne kan blandt andet minde os om, hvorfor vi for alt i verden må undgå en ny nedlukning. De personlige historier vidner om nærhed, omsorg, samfundssind og kreativitet - men også om søvnløshed, stress, angst og sorgen over tabt tid for en ungdom, der kæmpede med alt, hvad den havde for at overholde retningslinjerne.

Vi står nu på tærsklen til en ny krise med corona, og derfor beder Nationalmuseet nu flere danskere om at bidrage til indsamlingen "Dage med corona". Vi forlænger indsamlingen til udgangen af året.

- Vi håber, at den indsamlede viden kan komme os alle sammen til gavn, når vi skal gentænke vores samfund efter epidemiens afslutning. Derfor har museet indgået samarbejde med en række sundhedsvidenskabelige, humanistiske og samfundsfaglige forskningsmiljøer, der forsker i coronaens påvirkning af vores liv og samfund", Siger forskningschef Christian Sune Pedersen, der er forskningschef for enheden 'Nyere Tid og Verdens Kulturer' på Nationalmuseet.

Pressemeddelelse fra Nationalmuseet

Citater fra indsamlingen

  • - Jeg frygter flere bølger og dens konsekvenser på mit ungdomsliv - Jeg er rigtig bange for at miste denne her tid, jeg skal bruge på at være ung og have det sjovt og opleve ting med mine venner.

    - Jeg tror og håber på, at det vil gøre alle mere taknemmelige for ens hverdag, det er jeg i hvert fald blevet mindet om - at jeg ikke vil tage min gymnasiehverdag for givet.
  • - Jeg har en lillebror på 9 år, hans generation vil leve på en hel anden måde end os, de vil være mere forsigtige, de vil ikke have så tæt kontakt, som vi har med hinanden. Jeg tror, der for evigt vil leve en lille angst inde i os alle om, hvad der ville ske, hvis det kom igen eller noget lignende. Jeg vil slet ikke tænke på, hvordan den næste generation, der ikke har vokset op i coronatiden vil agere omkring hinanden. De vil måske tro, det er helt normalt at holde den afstand, vi gør. Jeg tror, at denne covid-19 har vendt op og ned på hele verden, vi vil aldrig vende tilbage til, hvordan verden var før.

    - De positive ting ved covid-19 er, at der udløses meget mindre CO2, folk cykler eller bliver indendøre. Flyene holder stille, fabrikkerne er lukket, og det tror jeg er godt for planeten.

Læs mere om indsamlingen Dage med Corona

vist 239 gange  
mandag 11 jan 2021 - Ansager
Som følge af den aktuelle coronasituation og skærpede retningslinjer fra myndighederne har vi følgende meddelelser:
søndag 27 sep 2020 - Ansager
Bare lige en tanke sådan en søndag eftermiddag
onsdag 24 jun 2020 - Ansager
Kære medborgere, brugere og støtter af Ansager Musik Hotel
søndag 19 apr 2020 - Ansager
Aktiviteten i Ansager Lægehus normaliseres gradvist fra mandag den 20. april 2020
fredag 17 apr 2020 - Ansager
Tak for al den omsorg vi bliver mødt med på Ansager plejehjem
onsdag 8 apr 2020 - Ansager
Spritny video fra Neighbours & Friends All Stars "Sangen til livet"
tirsdag 7 apr 2020 - Ansager
Mandag aften var Vinkelvej i Ansager samlet ved hver sin indkørsel til gadefest på afstand
fredag 3 apr 2020 - Ansager
Historisk Corona-lukning af Danmark skal dokumenteres og bevares
torsdag 2 apr 2020 - Ansager
Starten var oprindeligt planlagt til mandag den 6 april, men udskudt grundet covid-19
onsdag 25 mar 2020 - Ansager
9.a på Ansager Skole fik sig en overraskelse mandag morgen
onsdag 25 mar 2020 - Ansager
Du må gerne kontakte din egen læge, uanset om det handler om mistanke om coronavirus eller noget andet. Det foregår for tiden blot på en lidt anderledes måde
fredag 20 mar 2020 - Skovlund-Ansager
Udmelding om ny dato for konfirmationer i Skovlund og Ansager
torsdag 19 mar 2020 - Ansager
Ansager/Skovlund pensionistforening aflyser følgende arrangementer
tirsdag 17 mar 2020 - Ansager
Coronavirus situationen i Danmark får udvalget for "Idræt om Dagen" i Skovlund/Ansager til at slutte sæsonen 4 uger før tid
tirsdag 17 mar 2020 - Ansager
Som alle andre offentligt ansatte arbejder personalet på kirkegården nu fra deres hjemmekontor
fredag 13 mar 2020 - Ansager
Foreløbig lukket hele marts måned
torsdag 12 mar 2020 - Ansager
Situationen vedrørende Ny Coronavirus eller COVID-19 er alvorlig
torsdag 12 mar 2020 - Ansager
Alle gudstjenester, børnekor, fællessang, babysalmesang, menighedsrådsmøder og eftermiddagsmøder er aflyst for marts måned
torsdag 12 mar 2020 - Ansager
Varde Kommune har aflyst alle møder og arrangementer og opfordrer foreninger til at gøre det samme
torsdag 12 mar 2020 - Ansager
På baggrund af myndighedernes og DBU Jyllands udmeldinger aflyses alle fodboldaktiviteter for ungdomsholdene i AIF/SIF til og med d. 29 marts.
torsdag 12 mar 2020 - Ansager
Skovlund-Ansager Hallens Motionscenter lukker midlertidigt sit motionscenter og holdtræning efter myndighedernes udmelding d. 12. marts 2020
torsdag 12 mar 2020 - Skovlund-Ansager
-Er der nogen der skal have noget med?
torsdag 12 mar 2020 - Ansager
Grundet coronavirus er Generalforsamling og Årsmøder i AIF udsat til den 15-4-20
onsdag 11 mar 2020 - Ansager
Gymnastikudvalget aflyser gymnastikopvisning den 21. marts 2020
onsdag 11 mar 2020 - Ansager
Alle hjemmekampe i Skovlund-Ansager Hallen spilles indtil videre uden tilskuere
Annonce

nævnt i lokale medier

september 2020
august 2020
juli 2020
maj 2020
april 2020
marts 2020