torsdag 19 mar 2015 - Ansager
Shelters og bålhytte ved stemmeværket
Plan for naturområdet ved det gamle stemmeværk
Plan for naturområdet ved det gamle stemmeværk
Planen for naturområdet ved det gamle stemmeværk er rykket tættere på realisering efter at projektet har modtaget 516.000 kr fra Friluftsrådet

Projektbeskrivelse

Området omkring det tidligere stemmeværk ligger i den østlige del Varde Ådal, hvor Grindsted Å og Ansager Å mødes. Under sidste istid lå isens hovedopholdslinje øst for her. Smeltevandet fra de store ismasser har skabt ådalen og de flade sletter.

Stemmeværket

Stemmeværket og kanalen blev etableret i starten af 1940’erne, for at give mere vand til Karlsgårde Vandkraft, der skulle udvides til større kapacitet. Den ca. 10 kilometer lange kanal blev gravet med håndkraft og sikrede dermed arbejde til mange hundrede mennesker. Der blev etableret barakker til overnatning og til spisning. Vandet til Karlsgårde Kraftværk blev samlet i Karlsgårde Sø og kom primært fra to kanaler – Holme kanal og Ansager Kanal. Således har det noget voldsomme indgreb i naturen haft stor betydning for elforsyningen og givet arbejde til mange.

Ansager Kanal

I dag er Ansager Kanal nedlagt og fungerer kun som en lille grøft. Vandet er ført tilbage til Varde Å under et meget stort naturgenopretningsprojekt, som blev afsluttet i 2010 til glæde for naturen og besøgende. Under genopretningsprojektet blev også stemmeværket nedlagt. Området ligger i dag som en åben plads ned til Varde Å og tracéet til kanalen er stadig synlig i landskabet. Her er en imponerende udsigt ud over ådalens landskab med gammel løvskov omkring og der hviler en ro og historisk atmosfære på stedet.

Mange lokale bruger stedet til udflugtsmål og flere turister starter deres kano- eller vandretur herfra. Det er muligt at vandre fra Ansager by via trampestier i den smukke omgivelser til stemmeværket eller cykle/ på anden vis køre hertil. Der arbejdes på at etablere en vandresti langs kanalen som ender ved Karlsgårde Sø. Her er der forbindelse til Kyst til Kyst Stien, hvor man kan vandre tværs over Jylland fra Vejle til Blåvands Huk.

Området ved det gamle Stemmeværk gemmer således på et stort potentiale på at udvikle de rekreative muligheder ved at sikre tilgængelighed og sammenhæng i hele området samt forbedre muligheden for oplevelser, aktivitet og læring inden for både natur og kulturhistorie.

Det fremtidige Naturrum

Ved ankomsten af ådalen etableres der en mindre parkeringsplads med stabilgrus som underlag. Her skal der være plads til 6-8 biler.

På kanten af ådalen ligger det gamle driftshus som indrettes til et formidlingshus. Huset skal indeholde information om det kulturhistoriske på stedet samt betydningen af etableringen og fjernelsen af kanalen. Ligeledes vil der være information om de effekter genslyngningen af Varde Å har betydet for naturens diversitet af flora og fauna. Formidlingshuset skal fungere som et samlingspunkt for områdets besøgende.

Ved formidlingshuset etableres der et muldtoilet således at besøgende og overnattende er sikrede ordentlige forhold. Males i sort så det er så neutralt som muligt.

Rekreative lommer

Nede i ådalen etableres mindre ”lommer” i den eksisterende beplantning. Disse lommer vil med deres handicapvenlige bord- og bænkesæt skabe sociale rammer for besøgende. Her er der et flot syn i ådalen med egeskovene der tegner konturerne op på begge sider af dalen.

Anløbsbro og optagningsplads. Ved åen etableres en anløbsbro og en optagningsplads. Dermed er det muligt er at ligge til med både kano og kajak.

Camp Stemmeværket

Et område tilbagetrukket fra formidlingshuset og de ”rekreative lommer”. Her er det muligt at overnatte i 5 shelters, lave mad i bålhuset eller slå telte op. Der er 5 Shelters, som ligger i to områder med afstand imellem, således at de kan bruges separat af hinanden. To mindre shelters på 2,5 m. placeres lidt fra de tre store shelters. De store shelters 4,5 m. bredde, skal kunne rumme skoleklasser og spejdergrupper som også vil benytte bålhytten.

Camp stemmeværket er helt tilbagetrukket mod den gamle egeskov således at den ikke kommer til at virke forstyrrende i ådalen. Shelters kan etableres som mini kopier af de tidligere barakker, som arbejderne boede i. Hermed vil brugere, kunne være i elementer af kulturhistorien, der har udspillet sig her.

Der er givet tilsagn fra lokale lodsejere om at etablere en sti fra nord henover Varde Å, hvilket øger forventningerne til et markant større brug af området for fremtiden.

Ansager Byudvikling

vist 4998 gange  
søndag 24 jan 2021 - Ansager
I den kommende sæson kan du save dit eget brænde til brug på Stemme­værks­pladsen
onsdag 9 dec 2020 - Ansager
I dag blev der ved bålhytten opsat to ekstra borde/bænkesæt
tirsdag 8 okt 2019 - Ansager
Den nye shelterplads, Stemmeværkspladsen, ved Varde Å i Ansager har været en stor succes.
torsdag 4 apr 2019 - Ansager
Med en årgangs-badge kan du vise, at du har været på Stemmeværks­pladsen
mandag 16 jul 2018 - Ansager
Nu kan du på stemmeværkspladsen reservere et shelter på forhånd, så du er sikker på at have en plads til natten
mandag 25 jun 2018 - Ansager
Ca. 100 børn og voksne mødtes ved stemmeværkspladsen
søndag 20 maj 2018 - Ansager
Efter at have kløvet brænde til aftensmaden køler Sebastian og Tobias af i det svale åvand
lørdag 5 maj 2018 - Ansager
Stemmeværkspladsen var et af de første projekter under Ansager Byudvikling. Nu står det færdigt og klar til brug.
lørdag 5 maj 2018 - Ansager
Vær med i gruppen, som fremover holder øje med Stemmeværkspladsen
lørdag 5 maj 2018 - Ansager
Preben Friis-Hauge, formand for Plan og Teknik, talte ved Camp Stemmeværkets indvielse
fredag 4 maj 2018 - Ansager
Borgmester Erik Buhl indviede i dag Camp Stemmeværket sammen med en talrig skare
søndag 29 apr 2018 - Ansager
For at alle får glæde af pladsen, er det nødvendigt at rydde op efter sig
torsdag 26 apr 2018 - Ansager
Anlægsbroen til kanoer søsættes og stier gøres klar til indvielsen næste fredag
onsdag 25 apr 2018 - Ansager
Fredag den 4. maj 2018 kl. 16.00 indvier Borgmester Erik Buhl Naturrum Stemmeværkspladsen ved Ansager.
fredag 20 apr 2018 - Ansager
Kom og vær med til at fejre indvielsen af Naturrum Stemmeværkspladsen i Varde Ådal
mandag 27 nov 2017 - Ansager
Bålhytten på Camp Stemmeværket har fået monteret tag og side­beklædning
fredag 17 nov 2017 - Ansager
Arbejdet på Camp Stemmeværket er kommet godt igang
lørdag 4 nov 2017 - Asnager
De fem shelters på stemmeværkspladsen er nu færdige
lørdag 28 okt 2017 - Ansager
De første af fem shelters er lørdag sat op på stemmeværkspladsen
onsdag 11 okt 2017 - Ansager
Har du lyst til at hjælpe med at samle og sætte de første shelters op på "Camp Stemmeværket"
tirsdag 3 okt 2017 - Ansager
Nu sker der endeligt noget på stemmeværkspladsen
lørdag 2 apr 2016 - Ansager
Restbeløbet på 164.100 kr til stemmeværkspladsen blev onsdag bevilget af økonomiudvalget i Varde Kommune
torsdag 3 sep 2015 - Ansager
Her efter sommerferien er et godt tidspunkt at give en status opdatering på byudviklings projektet ”Lejrplads ved Stemmeværket”.
mandag 22 jun 2015 - Ansager
Shelters og bålhytte ved det gamle stemmeværk er med 150.000 kr fondsmidler fra LAG oven i de tidligere bevilgede 516.000 kr fra Friluftsrådet nu tæt på en realisering
onsdag 18 mar 2015 - Ansager
Friluftsrådet har bevilget 516.000 kr. til udvikling af naturrummet ved den gamle stemme­værksplads ved Varde Å´s udspring. Med Friluftsrådets bevilling følger udnævnelsen som officielt Naturrum.
Annonce

nævnt i lokale medier

maj 2018
april 2018
oktober 2017
marts 2015