mandag 5 jul 2021 - Ansager
Natur: Sjælden blåhathvepsebi fundet på Nørholm Hede

Det er ikke hver dag, man får fornøjelsen af at møde den smukke Blåhathvepsebi... og da slet ikke i Vestjylland.

Faktisk er den så sjælden, at den er "rødlistet" på Naturbasen, og fundet her, skulle være det første, der er gjort i denne del af landet.

Blåhathvepsebien er indirekte afhængig af planten blåhat, som ofte gror i vore grøftekanter, for den optræder nemlig som "snylter" på blåhatjordbien.

Blåhatjordbien, som i øvrigt også er en meget truet art, lever udelukkende på blåhat. Bien graver huller i jorden. I hvert hul graver den 3 sidegange (kamre), og i hvert kammer lægger den ét æg. I løbet af en sæson graver den mellem 3 og 6 huller med hver 3 kamre. Én blåhatjordbi bliver således max til 18 nye bier, og det er netop én grundene til, at også den er truet.

Sammen med ægget lægger jordbien en "madpakke" i form af tusindvis af indsamlede pollen fra blåhatblomsten. Når larven klækker, lever den af pollenkuglen.

Og her er det så, at blåhathvepsebien kommer ind i billedet. Den ser nemlig sit snit til at kravle ned i hullet og lægge sine egne æg. Dens larve klækker først og æder (sandsynligvis) først jordbiens æg, og nyder der efter godt af den møjsommeligt indsamlede pollenkugle. Således er naturen så forunderlig. Den enes død, den andens brød.

Så derfor, kære havetraktorejere: Slå først jeres grøftekanter engang sidst i august, så blåhatjorbien og blåhathvepsebien kan overleve. Og i øvrigt alle de andre forunderlige, fantastiske væsener, der lever derude.

Og da også lige en lille opfordring til haveejerne iblandt jer:

- Den ægte blåhat (Knautia arvensis) kan nu købes hos de fleste planteskoler. Senest har REMA 1000 haft dem i udsalg.

Man skal dog nok være heldig, hvis man vil lykkes med at "invitere" disse 2 arter ind i haven. men blåhat blomsterne tiltrækker en masse andre spændende insekter: Sommerfugle, bier, humlebier, svirrefluer m.m. og er én af de allerbedste nektarplanter.

Vi kan ikke overleve uden insekterne .. så hjælp dem!!!

Nørholm Hede - 01.07.2021

Hugo Nissen

vist 1857 gange