mandag 24 sep 2012 - Ansager
Natur: Sommerfuglene i din have
Dagpåfugleøje
Dagpåfugleøje Foto: Hugo Nissen
Sommerfuglesæsonen er ved at være ovre. Der er dog enkelte, du stadig kan træffe.

Ansager er omgivet af natur, og vi vil gerne her på siden fortælle om de mange skønne steder vi har lige uden for døren. Planen er at samle billeder, video, kort, oplevelser og inspiration til vandre/cykelture i et afsnit om natur.

Dette første indlæg er af Hugo Nissen, som udfra sin passion for sommerfugle og fotografering, vil fortælle om naturoplevelser i cykelafstand fra Ansager.

Sommerfuglene i din have

Så er det blevet efterår og sommerfuglesæsonen er ved at være ovre. Man kan dog stadig være heldig at se admiralen, dagpåfugleøjet, nældens takvinge eller citronsommerfuglen, som nu gør sig klar til at overvintre i udhuse, garager, brændestabler og lignende steder. Admiralen vil dog i de fleste tilfælde ikke kunne klare den danske vinter og trækker sydpå, mens de andre går ”i dvale” og venter på forårets første varme dage, hvor det især er citronsommerfugle-hannen, man får øje på, med dens strålende gule farve.

Fælles for disse 4 sommerfuglearter er, at de alle er ret almindelige og elsker havens blomster, ikke mindst sommerfuglebusken. Især buskene med de blå og violette blomster tiltrækker sommerfuglenes opmærksomhed, så vil man gerne have sommerfugleliv i haven, skal man hovedsageligt vælge blomster i disse farver.

Dagpåfugleøje kendes let på de 4 store øjepletter på vingerne. Når den slår vingerne sammen, er den næsten helt sort på undersiden. Nældens Takvinge er kåret til Danmarks nationalsommerfugl og den kendes også nemt på sin orangerøde grundfarve og de sorte og gule pletter. Langs vingekanten har den et sort bånd med blå pletter. Citronsommerfuglens han er knaldgul, hunnen derimod er bleggul, nærmest hvid. Om foråret træffer man de overvintrede eksemplarer af disse 3 arter, og de ser som regel noget slidte ud. Hannerne går straks i gang med at søge en mage. Dagpåfugleøje og Nældens Takvinge lægger deres æg på brændenælder. Citronsommerfuglens æg lægges på Tørstetræ eller Vrietorn.

Som allerede nævnt kan Admiralen også overvintre, hvis vinteren er lun og kort, men i reglen kommer den til os sydfra i maj og juni, hvor den har overvintret i Sydeuropa/Nordafrika. Admiralen er, med sin sorte grundfarve og det røde bånd, en af de flotteste sommerfugle vi har i Danmark. Også Admiralens larver lever på brændenælde, som er en meget vigtig plante for flere sommerfuglearter.

I løbet af juli måned kommer så den nye generation frem, og så er det at vi kan glæde os over disse farvestrålende sommerfugle i vores haver. Ellers tag en tur ud i naturen og find et sted med mange blomster, især tidselblomster er gode til at trække mange forskellige sommerfugle til.

Hugo Nissen, Ansager

vist 713 gange