torsdag 16 maj 2013 - Ansager
Tur: På cykeltur med arkivet
På cykeltur med arkivet.
På cykeltur med arkivet. Foto: Niels Winther
Første tur, hvor vi afprøvede arkivets nye cykelkort

Denne første, af en række cykelture i omegnen af Ansager, blev cyklet onsdag eftermiddag. Ugebladet var mødt op, og vi blev alle stillet op til fotografering inden afgang fra Ansager Lokalhistoriske Arkiv. kl 16.00.

Der var lovet skybrud, og skyerne så da også noget truende ud.

Første stop var engen mellem Kølbakken og Åvænget, hvor planerne (Ansager 2018) om at anlægge et lavvandet bassin til at skøjte på om vinteren, blev drøftet. Planen indeholder også en oplyst sti omkring bassinet og mulighed for modelskibssejlads.

Kæmpehøjene vest for Ansager var næste stop. Ove Nørager kunne fortælle, at de blev bygget samtidig med pyramiderne af en befolkning på måske 50 familier i området. Højene er bygget af tørv, som må være skåret fra et stort område.

Ruten gik også forbi Uddegård, som var en af de kun tre selvejergårde i Ansager sogn. Den var ikke under Nørholm, som de fleste andre gårde og havde alt jord liggende omkring sig.

Tiphedegård var den anden selvejergård. Den kom vi også forbi. Hunden på stedet havde vist ikke før oplevet så megen interesse for gården, så vi skyndte os videre.

Regnen og tordenen indhentede os, og vi måtte stå i læ i Kærbæk. Kærbæk hed oprindelig Kvie Mark og blev først befolket omkring 1850. De første tilflyttere til Kærbæk boede i jordhuler.

Næsten tørvejr og vi var kommet til Kvie. Nu er der ikke så mange gårde mere, men tidligere lå alle gårdene i Kvie samlet her. Faktisk var Kvie større end Ansager, som dog havde kirken.

Vel hjemme igen viste GPSen, at turen havde været på 13.2 km. Se ruten her.

Niels Winther fra Skovlund Sognearkiv cyklede med og optog ovenstående film fra turen.

Næste tur vil blive annonceret her på siden.

Karsten Madsen

vist 586 gange