mandag 3 feb 2020 - Danmark
Udvikling skal være grøn og bæredygtig
Grøn omstilling og bæredygtig udvikling i landdistrikterne får mere og mere fokus
Grøn omstilling og bæredygtig udvikling i landdistrikterne får mere og mere fokus Foto: skeeze fra Pixabay Copyright
10 millioner kroner til grøn omstilling og bæredygtig udvikling i landdistrikterne

Erhvervsminister Simon Kollerup åbner nu for nye ansøgninger til Landdistriktspuljen, hvor to lokale ansøgere fra Sønderjylland i december 2019 fik tilsagn om støtte på tilsammen ca. 840.000 kr. til grønne projekter.

Med forårets nye ansøgningsrunde udbyder erhvervsministeren i alt 10 millioner kroner til projekter inden for temaet ”Grøn omstilling og bæredygtig udvikling i landdistrikterne”. Erhvervsminister Simon Kollerup:

- En af mine vigtigste opgaver som erhvervsminister er at støtte op om den grønne omstilling og sikre de bedste betingelser for udviklingen af fremtidens bæredygtige løsninger. Kan vi gøre det på en måde, så det også skaber udvikling og aktiviteter for den halvdel af befolkningen, der bor uden for de større byer, så er det for mig at se en dobbelt gevinst.

- De små lokalsamfund har før bevist, at de med blandt andet stærkt sammenhold og støtte kan trække deres lokalområde i en mere grøn og bæredygtig retning. Tag for eksempel Samsø, der er selvforsynende med vedvarende energi, eller Horslunde på Lolland, der har profileret sig som energilandsby. Det er eksempler som dem, vi håber på at se flere af i fremtiden.

Samlet set bliver der i Landdistriktspuljens nye ansøgningsrunde udbudt:

  • 1,4 mio. kr. til forsknings- og informationsprojekter.
  • 2,5 mio. kr. til projekter på de små øer.
  • Og 6,1 mio. kr. til forsøgsprojekter.

Ansøgninger til Landdistriktspuljens forårsrunde skal være Erhvervsstyrelsen i hænde inden 3. april kl. 12.00.

Sønderjyske projekter

I december 2019 fik 15 forsøgsprojekter i landdistrikterne i alt 5,2 millioner kroner i støtte til at fremme den grønne udvikling i landdistrikterne.

De to lokale projekter fra Sønderjylland var:

  • Projektet ”Den grønne landsby, Nordenskov” ved Varde, som går ud på at bruge regnvand som ressource i landsbyen i forbindelse med de fire gennemgående og centrale veje. Projektet fik tilsagn om støtte på 400.000 kr.
  • Projektet ”Kom hinanden ve’” fra Sønderborg-området, som har til formål at sikre en god offentlig og privat grøn transportservice i landdistrikterne, der skal give borgerne fleksibel adgang til basale servicefaciliteter såsom skole, arbejde og fritidstilbud. Projektet fik tilsagn om støtte på 440.500 kr.

Pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet

Fakta om Landdistriktspuljen

Ansøgninger til Landdistriktspuljen bliver vurderet af Det Rådgivende Udvalg for Landdistriktspuljen, som består af formand Finn Jorsal samt Lisbeth Kristensen Lei, Nynne Larsby Friis og Niels Natorp.

Ansøgningsrunden i efteråret 2020, hvor der udbydes midler til forsøgsprojekter og projekter på de små øer, vil have fokus på nærhed og styrkede lokalsamfund.

vist 225 gange