fredag 11 maj 2018 - Ansager
Video: Aurora en forårsbebuder

- For mig er det altid en fornøjelse at møde den skønne Aurora sommerfugl, for så ved jeg, at den lange vinter ventetid er forbi, det er forår!, Hugo Nissen

Aurora er jo lidt af en "invandrer" her i området. Mit første fund er fra Nørholm Skov i 1981, og igen i 1984. I slutningen af 80'erne begyndte den så småt at få fodfæste, bl.a. ved kanalen ud til Karlsgårde Sø og Tambours Have, og siden da er den blevet mere og mere almindelig. Nu er den, sammen med Grønåret Kålsommerfugl og Citronsommerfugl, med til at byde foråret velkommen.

I år synes der at være sædeles mange af dem, og det er jo bare dejligt i en tid, hvor det ellers går uhyggelig meget tilbage for de små kræ. På bare 27 år har vi mistet omkring 80% af vore insekter!

Et godt sted at lede, hvis man vil se Aurora, er Assenbæk Plantage, hvor den lige nu flyver i skovlysningerne og langs stierne, og det gør den indtil starten af juni, alt efter vejret naturligvis.

Det er Aurora-hannen, der har givet anledning til sammenligningen med den romerske gudinde for morgenrøden, med dens orangerøde plet på forvingespidsen. Hunnens forvingespids er gråsort, og kan let forveksles med den Grønårede kålsommerfugl, som også flyver lige nu, men et kig på bagvingeundersiden afgør enhver tvivl: Aurora har "persillegrønne pletter", hvor Grønåret kun har grøn bestøvning langs vingeribbene.

I år var jeg også så heldig at overvære en parring, en helt fantastisk oplevelse at følge, hvordan de udkårne hele tiden bliver "angrebet" af andre villige hanner. Efter parringsakten er hunnen særdeles "snobbet" overfor andre hanners bejlen, ja de får faktisk "fingeren" i form af en hævet "rumpet", hendes måde at fortælle den brunstige han: "Sorry, you're late Buddy"

Vil du have Aurora til at besøge din have, er det en god ide at plante løgkarse, engkarse eller judaspenge, som er værtsplanter for dens larver.

Apropos haver, kan (og bør) vi alle gøre en ekstra indsats for at bevare vore sommerfugle og bier ved at lade et lille hjørne af haven forblive vild, og samtidig vælge blomster, som tiltrækker de skønne skabninger.

Skab liv i din have - det er godt for sommerfuglene, og det er endnu bedre for dit velvære. Mangler du inspiration, så tjek siden: Vild med vilje og Facebookgruppen: Sommerfuglehaver

Hugo Nissen, www.naturnissen.com

vist 1431 gange