Hvordan sporer man, hvor plastikaffald ender, og hvordan det bevæger sig gennem vandløb og ud i havene? Dette spørgsmål forsøger forskere at besvare med et innovativt projekt i Varde Å og dens tilløb, herunder Ansager Å.
Træklodser som plastikmodeller
I et nyt forskningsprojekt støttet af EU og Kimo Danmark sættes 10.000 træklodser ud for at simulere plastaffald. Heraf 4.000 i Varde Å-systemet, som blandt andet inkluderer Ansager Å. Målet er at kortlægge affaldets rejse og identificere forureningskilder.
Træklodserne sættes ud på strategiske steder, herunder broen på Lauborgvej i Ansager. Finder du en træklods ved vandkanten eller på stranden, opfordres du til:
- Scanne QR-koden på træklodsen.
- Registrere findestedet online.
- Placere klodsen tilbage i vandet.
Din hjælp er afgørende for projektets succes!
Lokal deltagelse
Elever fra Frelloskolens 7. klasser i Varde var i denne uge med til at sætte de første træklodser i vandet. Borgmester Mads Sørensen stod for den officielle åbning, mens Kimo Danmark og Klimatorium koordinerer projektet.
Hvorfor bruge træklodser?
Træklodserne simulerer plastiks bevægelse i vandmiljøet. Data fra fundne klodser hjælper forskere med at kortlægge forureningens vej fra kilde til hav, så løsninger kan udvikles.
Følg udviklingen på linket herunder og se, hvordan dine fund bidrager til forskningsresultater. Varde Å og Ansager Å takker for din indsats for et renere miljø.
Læs mere here eller registrer dit fund: klimatorium.dk/drifter