onsdag 12 aug 2015 - Tistrup
Janus Bygningen omdannes til totalinstallation
”Små og mindre helte” af billedkunstneren Bjørn Ignatius Øckenholt i Janusbygningen
”Små og mindre helte” af billedkunstneren Bjørn Ignatius Øckenholt i Janusbygningen Foto: Pressefoto
Med udstillingen ”Små og mindre helte” indtager billedkunstneren Bjørn Ignatius Øckenholt fra søndag den 16. august hele huset med ”et socialt fabulerende værk i en filmisk indpakning”

For første gang i Janus Bygningens historie overlades alle udstillingsrummene til én kunstner, og hermed inviteres til en særlig grad af sammenhæng og indbyggede overraskelser. Det drejer sig om Bjørn Ignatius Øckenholt (født 1965), som har sin egen kunstskole i København og bl.a. har fungeret som censor på Kunstnernes Sommerudstilling.

Et socialt engagement

Bjørn Ignatius Øckenholt fortæller: ”UDSTILLINGEN SMÅ OG MINDRE HELTE er en total installation der lader beskueren gå ind drejebogen til ”filmen” af samme navn. En ikke eksisterende film der tager udgangspunkt i, en ide om at der et nanosekund fra vores kendte verden, er en parallel, hvor de socialt udstødte, vi med begrænset glæde møder på gaderne i byerne, lever et liv som små og mindre helte og hvor den normalitet vi står for, kun er repræsenteret i form af dæmoner.

Intentionen er at stille relativt skarpt på socialt udstødte og fokusere på en anden mulig virkelighed end den almindeligvis anerkendte, for der igennem, uden brug af moralske løftede fingre, at åbne op for en eller flere forståelser for, hvordan vi omgås virkeligheder og hverandre”.

Drejebog som katalog

Øckenholt arbejder med mange medier, og udstillingen i Janus Bygningen var en god mulighed for at lave, som han selv udtrykker det, ”en total installation i form af en ’drejebog’ til en fiktiv film. Som en sidedel, er der så også skrevet et katalog, der giver sig ud for at være instruktørens overvejelser. Her har jeg givet mig selv mulighed for dels at forklare, hvilke betragtningerne der er bag udstillingen, og dels at belyse enkelt dele og historier, så publikum har en chance for at følge min tankerække”, siger Bjørn Ignatius Øckenholt.

En filmisk sanseoplevelse

Udstillingen er bygget op af et utal af elementer. Kunstneren fortæller, at det drejer sig om serier på mellem 20 og 80 værker pr. serie. Dertil kommer 4 strikkede telte med tilhørende videoskærme, en model af den del af den parallelle verden, som udstillingen (filmen) foregår i. Desuden en del tekst der fortæller historien. Serierne indeholder tegning på papir, tegning på plade, manipuleret foto, video, objekter, enkelte kostumer, m.m. Serierne belyser forskellige aspekter i ”historien”. Her ud over arbejdes der med stemningsskabende røg/ tåge maskiner og selvkomponeret underlægningsmusik.

Fernisering og udstilling

Der er fernisering på ”Små og mindre helte” Søndag den 16. august kl. 14-16. (OBS: Ændret tidspunkt i forhold til tidligere ferniseringer) Udstillingen varer til den 13. september.

Debatmøde under udstillingen Onsdag den 9. september kl. 19 afholdes et debatmøde, arrangeret af FTF Tistrup. Mødet tager udgangspunkt i udstillingens tema omkring de socialt udstødte. Ud over kunstneren vil medlem af Varde Byråd Holger Grumme Nielsen og sognepræst Lars Bom Nielsen medvirke.

Pris: 50 kr. inkl. kaffe. Tilmelding til Janus Bygningen.

Pressemeddelelse

vist 422 gange