onsdag 4 feb 2015 - Tistrup
At finde essensen
Janusbygningen er klar med hele to nye udstillinger fra den 14. februar

Med to nye udstillinger kan man i Janus Bygningen fra lørdag den 14. februar møde kunstnere, som i særlig grad fokuserer på kunstens grundvilkår, med undersøgelse og videreudvikling. Det sker med maleri, installation og video. Den mangetydige surrealist Mogens Egil kan samtidig opleves med værker fra museets samling.

Lisbeth Parisius - One step Closer

Om sin udstilling fortæller hun følgende:
”I 80’erne startede jeg på kunstakademiet med en forkærlighed for ekspressionistisk malerkunst. Nu, efter 30 år, er mit billedsprog blevet enklere og mange af mine billeder kan næsten ikke kaldes malerier længere. De fremstår mere som skitser/tegninger eller mixed media på bomuldslærred. Det drejer det sig for mig om at have mit eget billedsprog, hvor igennem jeg kan fortælle `Min historie`. Jeg vil kende essensen før jeg prøver at udtrykke den: dette også gennem eksperimenter med film og installation.

Billederne, som jeg udstiller i Janusbygningen, er fremkommet i 2 perioder. Den første består af 5 billeder fra serien: Free Falling'. Her bruger jeg Anima og Animus som symboler på det kvindelige og det mandlige. Anima: den fleksible introverte kvinde søger efter den mandlige side: Animus; den udadvendte handlekraftige kvinde, for at finde modet til at turde springe ud i noget nyt.

I min nyeste serie: 'One step Closer' sker en ny udvikling; der tages nye trin i selvudvikling og i flere af billederne er anima og animus smeltet sammen til en hermafrodite: Et helt menneske.”

Carsten von Würden og Ian Schjals

Carsten von Würden og Ian Schjals er begge interesserede i det stille og kontemplative værk, men også i det maleriske stof og materiale. De har kendt hinanden og hinandens værker gennem mange år, og det er en drøm om at udstille sammen, der nu går i opfyldelse.

Carsten von Würdens abstrakte billeder arbejder med en sensuel nærhed i maleriets overflade både gennem bearbejdelse af farvens fysiske stof og med farven som optisk oplevelse. Han arbejder ofte med ekspanderende lag på lag af maling, som han skraber, ridser, prikker og skærer i for at opnå en vitalitet og sanselig organisk følelse og frodighed. Han arbejder ofte på meget store lærreder med små pensler og opnår på den måde en langsomhed og kontemplativ tilgang i tilblivelsen af dem. I sine værker er han interesseret i at formidle et univers af, hvordan alting griber ind i og påvirker hinanden, i en vision af at intet er isoleret som en ø, men tværtom er dybt “inter-relateret”. Det er sjældent, man finder et egentligt “center” eller “kerne” i hans billeder. Derimod får man følelsen af, at det der foregår inden for maleriets firkantede ramme også ekspanderer ud over den. Uendeligt.

Ian Schjals er optaget af grunden og massen i farvens materialitet. Han siger om sine værker: “Om selve den grund, som må findes for at noget kan optages, binde sig, og senere rejse sig ud af, og grunden inden den størkner og bliver grund, benævnelsen for dette eller denne ubetegnelige, er masse eller massen; uudgrundelig grund, ur-dejen. Det er flydende; og uden egentlig årsag, aflejres noget, og bliver til lag på lag i tid. Områder integreres, udfoldes og opløses, gennem lagenes transparens anes grunden, i grunden bølger massen.”

Mogens Egil

Udvalgte værker af den danske surrealist og provokatør Mogens Egil. Fra museets samling. Samtidig vises fortsat en udstilling med Niels Reumert.

Samtlige udstillinger varer indtil 22. marts.

Fernisering

Fernisering lørdag den 14. februar kl. 15. Åbningstale ved kommunaldirektør i Varde Kommune, Mogens Pedersen. Musik ved Varde Blæsere.

Ferniseringssuppe for alle interesserede kl. ca. 17. Pris 50 kr. ekskl. drikkevarer. Tilmelding senest 12. februar.

Pressemeddelelse

Lisbeth Parisius er født 1965 og opvokset i Haderslev. Hun gik på Sønderjyllands Kunstskole i Sønderborg i 1985-86. Siden 1986 har hun boet i Amsterdam, hvor hun er uddannet på maler/grafiek-linien på Gerrit Rietveld Akademiet, 1986-92. Udvalgte udstillinger: 1991-95: Kunstnernes Efterårsudstilling, Den Frie Udstillings Bygning. 1998-2002: Kunstnernes Sommerudstilling, Tistrup. 1996: Kunstnernes Hus, Århus. 1998: PT, Påskeudstillingen Tistrup. 2003: 2004: Janus Bygningen 2006: Grænselandsudstillingen, Åbenrå. 1995-2008: Galleri Zenit, København. 2007-2010: Galleri Skovhuset, Maribo. Diverse gallerier i Amsterdam bl.a. Jos Art Galerie og Galerie Witteveen.

Carsten von Würden er født 1961. Han bor og arbejder i Danmark og Indien. Han er uddannet på Kunstkademiet i København, er medlem af kunstnersammenslutningen “Koloristerne” og “Kunstnerhuset” i Classensgade i København. Ians Schjals er ligeledes uddannet på Kunstakademiet i København. Af tidligere udstillinger kan nævnes: Stalke Galleri 2004. Brænderigården, Viborg, 2005. Masnedøfortet, Vordingborg 2009, Galleri Elander, Tisvilde 2011.

vist 631 gange