mandag 6 okt 2014 - Ansager
Happy Birthday "Folkeskolen"
Ansager Skole fejrer 200 år for folkeskolen med temauge og en lokalhistorisk udstilling
Ansager Skole fejrer 200 år for folkeskolen med temauge og en lokalhistorisk udstilling Foto: Karsten Madsen
Temauge om 200 året for ret og pligt til undervisning blev på Ansager Skole indledt med en fælles fødselsdagssang for jubilaren

Rundt om på Ansager Skole sidder eleverne nu og tegner hver sin person som levede i Ansager år 1801. Ud fra en folketælling kender man alder og profession på alle i byen det år. Når alle tegninger er færdige, hænges de op som en den af den udstilling, Ove Nørager-Nielsen har opbygget i skolens aula og bibliotek.

Klokken 9 mandag morgen blev starten på temaugen om 200 året for folkeskolen markeret med taler og sang.

Skoleleder, Birthe Christensen fortalte at reformen for 200 år siden fungerede, for allerede i 1830 kunne næsten alle læse og skrive.

Niels Haahr Larsen, vor lokale politiker, lagde vægt på, at grundlaget for den rigdom, vi har i dag blev skabt med beslutningen om at alle skulle dygtiggøre sig. "Lyd nu ikke som en der gik i skolen for 200 år siden", var Niels blevet formanet hjemmefra. Han har nemlig selv gået i skole i Ansager, dog ikke for helt så mange år siden, havde set inspektørens kontor indefra nogle gange i skoletiden.

Ove Nørager-Nielsen, fra Ansager Lokalhistoriske Arkiv, fortalte om projektet med at tegne byens indbyggere år 1801. Den gang gik alle på landet i tøj fremstillet lokalt af lokale råvarer, så man ved nogenlunde hvordan de var klædt. Præsten var undtagelsen, han havde også for 200 år siden sin sorte kjole med hvid krave. Børnene fik udleveret tegninger af datidens tøj, som inspiration til deres egne tegninger af byens indbyggere år 1801.

Udstillingen er åben for alle resten af ugen i skolens åbningstid. Kom og følg med i, hvordan børnene gør udstillingen færdig med deres tegninger.

Karsten Madsen

vist 808 gange