tirsdag 17 jun 2014 - Ansager
Eventyret om Mariehaven fortsætter
Helge Engelbrecht vil gerne gøre Mariehaven til hele byens park
Helge Engelbrecht vil gerne gøre Mariehaven til hele byens park Foto: Poul Bondrup
Helge Engelbrecht ser nye udfordringer i Mariehavens fantastiske udvikling og griber dem gerne sammen med bredere kræfter og byens deltagelse i en ejer-konstellation.

Alt er godt. Sommeren hyldes lystigt med sang i Mariehaven – og sådan skal eventyret i Ansager fortsætte. For den 62-årige ”overgartner” Helge Engelbrecht gør sig mange tanker om, hvad der skal ske på længere sigt.

Også når den tid kommer, hvor han ikke længere selv kan trække det store læs.

Derfor tager han nu her i sommer de første skridt til at sikre Mariehaven plads i den byudviklingsplan, som en gruppe interesserede borgere vil udarbejde for de næste fem år. Foreløbig med flere end en snes projekter at vælge imellem.

– Jeg ser jo gerne, at Mariehaven kan udvikle sig som hele byens park, siger Helge Engelbrecht, der lader mange muligheder stå åbne – også mht. til en ejermæssig konstellation, hvor byen/kommunen deltager, mens han sammen med sin hustru, Rie, tager sig af den kunstneriske drift i endnu en årrække.

Norsk Allsang viser vej

– Jeg er ikke træt –nej, nej. Og jeg har heller ikke noget endeligt bud på det hele lige nu. Men jeg synes, man skal se på nogle spændende potentialer, der kan byde sig i fremtiden – ikke alene her i Ansager, men i hele Varde Kommune. Vi har et årligt besøg på 10-12.000. Vi kan konstatere, at de kommer fra hele landet, og at rigtig mange overnatter rundt om inden for kommunen med henblik på at få flere oplevelser med hjem. Det er et spændende perspektiv, også for den turistmæssige udvikling – og jo da især, hvis man forstår at markedsføre det hele rigtigt, siger Helge Engelbrecht.

Han er f. eks. meget optaget af, hvordan nordmændene er i stand til at udvikle fænomenet Allsang Grenzen i Halden, der tiltrækker hen imod 50.000 gæster over sommeren, transmitteres til 19 mio. tv-seere, og som også kan ses her i Danmark.

– De gør det rigtig godt deroppe. De har gjort det til en flot tradition, der også tiltrækker mange kendisser, politikere m.fl. Det er her man kan li´ at være, det er her, man mødes osv. Jeg tager snart selv derop for at se, hvordan de bærer sig ad, siger Helge Engelbrecht, der med sine egne udsendelser i TV Charlie fra Mariehaven vel er inde på det rigtige spor?

Gavner hele kommunen

– Jo, men det er også derfor jeg mener, at vi her i Ansager bør kunne få noget mere ud af det - også på den lange bane. I Halden markedsfører man Allsangen kraftigt sammen med byens og regionens mange andre kvaliteter og seværdigheder – ja, der arrangeres også særtog fra Oslo til begivenhederne. Jeg tror sagtens, at vi kan hente inspiration deroppe til at skabe noget mere til gavn for hele kommunen, siger Engelbrecht.

På den korte bane vil han også gerne videre med nogle ting. Han har til dato investeret ca. 7,5 mio. kr. i sit projekt – med først Musikgalleriet og Mariehaven, der kom til i 2009.

På denne baggrund forventer han, at investeringerne inden for få år vil runde de 10 mio. kr. Og de penge kan sagtens være godt givet ud, for tilstrømningen til Mariehaven er så stor, at der er brug for mere plads og bedre adgangsforhold.

En ny lokalplan ventes på vej i efteråret, og her kan der byde sig mulighed for, at arealer på den anden side af åen – Åhaven plus det tilstødende eng område – kan bidrage til at dække behovene, også i form af parkering og en bro i forbindelse med direkte adgangsforhold.

Meget mere end business

”Hele byens park” er desuden meget mere end en kommerciel overskrift. Helge Engelbrecht har med sine aktiviteter - og ikke mindst sine musikere i bandet Neighbours - skabt et musikmiljø, som mange andre (på den gode måde) godt kan misunde Ansager

– Vi har det som i en stor familie, hvor alle befinder sig godt. Men vi har bestemt ikke nok i os selv, og derfor ønsker vi, at vibrationerne breder sig ud over Ansager – ja, meget længere ud. De stimulerer den lokale og regionale interesse for musik og styrker fødekæden, så der hele tiden kommer nye musikere og sangere til. På den måde kan Ansager i endnu højere grad udvikle sig som et sted på landkortet, hvor kunstnere – unge som ældre og kendte som ukendte – søger til.

Poul Bondrup, Ugeavisen Ansager-Helle

vist 1037 gange