lørdag 28 dec 2013 - Ansager
Musikeren: Ildsjæle er forudsætningen
Hvis man sørger for, at det er lukrativt og attraktivt for mennesker at bo et sted, så vil det også tiltrække kreative mennesker, siger Jørgen Nielbæk, udviklingschef i Varde Kommune

Jørgen Nielbæk har været ude i forskellige lokalsamfund for at tale om branding af en egn. Det handler om for det første, at borgerne gør sig klart, hvad netop deres lokalsamfund kan – hvad det kan give af gode oplevelser. I Billum spurgte Jørgen en forsamling borgere: ”Hvad vil I gerne være kendt som?” Det viste sig, at de gerne ville brandes som ”en landsby på kanten af nationalparken”.

Det er bare et eksempel, men det giver både et billede og et tema, som Nielbæk siger.

En kritisk masse

”En kritisk masse” er det udtryk, Jørgen Nielbæk bruger om musiklivet i Ansager: ”Der er to musikværksteder i Ansager, der er Mariehaven og en masse frivillige omkring det, så i forhold til andre byer i Varde Kommune, så er der rigtig meget musik i Ansager. Med en kritisk masse mener jeg, at der er nogle ildsjæle, som går utrolig meget op i det her.”

Hvor ligesindede bor

Hvis man sørger for, at det er lukrativt og attraktivt for mennesker at bo et sted, så vil det også tiltrække kreative mennesker, siger Nielbæk.

”Når 2018-planen er gennemført, vil man se Mariahaven med dens forestillinger, musikværksteder, skolen har taget musik til sig som et særligt tema, altså at lokalsamfundet understøtter kulturen og musikken. Det skal være et sted, hvor man har lyst til, at ens børn vokser op, og hvor man selv har lyst til at vokse med. Et sted, hvor man er sammen med ligesindede, og der er de her musikere nogle hyggelige fætre, det kan jeg godt sige. Så det understøtter det gode liv.”

Pengene

Udviklingsplanen er meget omfattende, både i mængden af projekter og i den relativt korte tidshorisont, 2018? Hvor kommer pengene fra?

”Ansager er så heldig at have en bysdreng, der hedder Magnus Dahlmann, som vil være entreprenør på det. Før sommerferien stiftede vi en forening – Ansager Udvikling. Selve planen er deres fundats. Der er 1.200 indbyggere i Ansager, og i dag er der 580 betalende medlemmer i foreningen! Og i de 11 projekter er 165 mennesker i gang! De har så indgået en aftale med en ekstern fundraiser, som skal være med til at skaffe penge fra puljer og forskellige fonde. Der, hvor Varde Kommune kan spille en rolle, er ved at undersøge, hvordan de penge, vi alligevel skal bruge på fx veje, kan bruges på en måde, så de understøtter udviklingsplanen, så pengene bliver brugt intelligent.”

Cold Hawaii

En fremtidsforsker har i Politiken udtalt, at kunst og kultur ikke betyder en døjt for til- og fraflytning? Hvad mener du om det?

”Jamen, så vil jeg sige – vi er jo lige startet. Klitmøller var en uddøende by. I dag udbygger de. De brander sig på surftemaet ”Cold Hawaii” baseret på nogle særlige kalkaflejringer ved kysten, som danner samme typer bølger som på Hawaii. Cold Hawaii er jo også en kultur. Og det er lykkedes at bruge det langt ud over det forventelige. Så jeg er ikke enig med fremtidsforskeren.”

Af Henrik Strube, MUSIKEREN nr. 1 januar/februar 2014 (bragt med tilladelse af 28.12.13)

vist 610 gange