Der var engang, da Jernbanegade var den vigtigste gade i Grindsted. Den var forbindelse fra byens centrum, Torvet, til jernbanestationen - byens port ud til den store verden. Dengang kunne man køre med tog fra Grindsted i seks forskellige retninger. Til Vejle, Kolding, Esbjerg, Varde, Troldhede og via Brande til Silkeborg og Randers.
Nu er Jernbanegade et stille forretningsstrøg med sivende biltrafik, jernbanestationen er blevet til en rutebilstation, og hvor jernbaneskinnerne strakte sig ud i alle retninger, er der nu en hovedvej og lastbilparkering. Denne udvikling - nogle vil kalde den afvikling - sætter en ny lokal trafikhistorisk bog fokus på. "Hedens dronning - En antologi om jernbanerne i Grindsted" er den meget passende titel på bogen, der udkommer lørdag den 22. november. Som titlen angiver, så handler den om jernbanerne i og omkring Grindsted.
"Vi fik idéen til at lave en bog under en af vores mange telefonsamtaler om indholdet i Togfløjten", fortæller den ene af de to forfattere, Ole Lenarth Nielsen. Han er fast skribent ved jernbanetidsskiftet Togfløjten, hvor den anden forfatter, Martin Wilde, er redaktør. Begge har de interesseret sig for tog, siden de var små, og gennem ti år har Togfløjten jævnligt bragt større portrætartikler om forskellige danske jernbanestrækninger.
"Ole Lenarth Nielsen har tidligere skrevet om Varde - Grindsted Jernbane og om Den skæve Bane, som DSB's strækning fra Randers gennem Grindsted til Esbjerg populært kaldtes. Nu havde han fået fat i 21 nye fotos fra Vejle - Vandel - Grindsted Jernbane og ville så skrive en artikel om denne bane, som åbnede til Grindsted for nøjagtigt 100 år siden i år. Så med udgangspunkt i jubilæet blev vi enige om, i stedet at lave en bog", fortæller Martin Wilde.
Bogen er altså blevet en antologi om Grindsteds jernbaner. Artiklerne om Varde - Grindstedbanen og DSB er redigerede udgaver af tidligere artikler i Togfløjten, som i væsentligt omfang er forsynet med nye billeder. Antologiens artikler om Vejle – Vandel – Grindsted banen og Troldhede – Kolding - Vejen banen er helt nye. Bogen rummer også et kapitel skrevet af pens. lokomotivfører Poul Andersen, Varde, der var lokomotivfører på Varde - Grindsted Jernbane i banens sidste leveår frem til lukningen i 1972.
Bogen begynder dog med en udførlig artikel om den storladne station i Grindsted, der, da den blev bygget, var den største jernbanestation i Danmark set i forhold til den by, den betjente. Her kan man læse om problemerne med at få bygget stationsbygningen, da murermesteren var konfliktramt. Artiklen fortæller også historien om, at DSB ikke ville byde portørerne alt for lang vandring til fods, når lokomotiverne skulle i remise. Derfor blev Vandelbanens remise bygget i nordenden af stationen i stedet for ved åen, hvor vandet til damplokomotiverne ellers var bedst.
Bogen byder også på spændende læsning om dengang skolepatruljerne fra Grindsted Realskole kørte med toget, om hvordan kun en meget årvågen lokomotivfører forhindrede et frontalt sammenstød mellem to tog en tidlig morgen, og der er en gennemgang af de store godskunder, som en gang betjente sig af jernbanen, når der skulle sendes gods til og fra Grindsted. Som nævnt gennemgår bogen også de mange jernbanestrækninger, der førte til Grindsted. Bogen er derfor også lokal trafikhistorie for de mange stationsbyer langs de seks jernbanestrækninger.
Fakta
Udgiver af bogen er Støtteforeningen KLK. Overskud fra salg af bogen donerer Støtteforeningen KLK til Sydjyllands Veterantog, der med base i remisen i Lunderskov ved Kolding kører veterantog på flere strækninger i det sydlige Jylland, bl.a. Haderslevbanen og i Grejsdalen mellem Vejle og Jelling. Ved at købe bogen er man altså aktivt med til at bevare dansk trafikhistorie og kulturarv
Bogen, der er på 104 sider indbundet i format A4 og koster 187 kroner, udkommer lørdag den 22. november, hvor den kl. 11 præsenteres ved en reception i ventesalen i stationsbygningen i Grindsted. Her er det muligt at møde de to hovedforfattere samt at købe og få signeret et eksemplar af bogen.
Om de to forfattere
Ole Lenarth Nielsen er årgang 1964. Han kommer oprindelig fra Bredsten ved Vejle men bor i dag i Kokkedal i Nordsjælland. Han er økonomiuddannet og har gennem de seneste 20 år skrevet adskillige artikler om jernbanedrift - særligt med fokus på privatbanerne i det sydlige Jylland.
Martin Wilde er årgang 1965. Han har siden 1977 boet i Kolding, er uddannet journalist og arbejder som sådan på Ugeavisen Ansager-Helle. Han har en uddannelse som veteranbanetogfører og er siden 2004 redaktør af jernbanetidsskriftet Togfløjten.
Udvalgte nyheder
- Den 9. kl. 21.02Generalforsamling i støtteforeningen til arkivet
Datoen er den 26. marts 2024 kl. 19 på lokalarkivet