Politikere dropper egen beslutning - skole er reddet

Ansager skoles 7., 8. og 9. klasse fik i eftermiddag en redningskrans om hovedet. Politikerne i udvalget Børn og Læring valgte at se bort fra regel for kommunens skoler.

- Vi kan jo blive klogere. 

Formanden for udvalget Børn og Læring, Connie Høj fra Venstre, lægger ikke skjul på, at hun og de øvrige politikere i udvalget har valgt at se bort fra en beslutning fra 2018. 

En beslutning om at politikerne kan vælge at lukke skoleklasser, hvis de over to år har under 24 elever. Ganske som de tre skoleklasser - 7., 8.og 9. - har det på Ansager Skole. 

Formanden for udvalget for Børn og Læring, Connie Høj, V, mener, at Ansager Skoles situation er særlig.
Formanden for udvalget for Børn og Læring, Connie Høj, V, mener, at Ansager Skoles situation er særlig.
Foto: Pressefoto Varde Kommune

- Dengang gav det mening, men nu må vi tage højde for Ansagers Skoles særlige situation, siger Connie Høj. 

Uden fødeskole

Hun peger på to afgørende argumenter for politikernes beslutning tirsdag. At Ansager skole ikke har en såkaldt fødeskole - altså en skole i nærheden hvor elever ikke kan gå i de ældste klasser og derfor sender dem til netop Ansager skole - og at skolen ligger i udkanten af kommunen. Det betyder nemlig, at forældrene kan vælge at sende deres børn ud af kommunen og til for eksempel Grindsted i nabokommunen Billund. 

Politikerne i udvalget har besluttet at sænke kravet til de ældste skoleklasser betydeligt. Fra 24 i klasserne til kun 14.  

- Nu har vi givet dem rammerne for skolen. Så er det op til skolen og byen at sørge for, at de får arbejdsro mange år fremover, siger Connie Høj.

Vild jubel

Marianne Morsing Hansen, formand for Ansager Skoles Venner, modtager tirsdag aften nyheden fra TV SYD. 

- Helt vild beslutning, udtrykker hun spontant og uddyber:

- Det er mere, end vi turde håbe på. Vi satsede på fem års arbejdsro. Nu glæder vi os til at komme i gang med at arbejde for skolen.

Udtalelsen fra udvalget for Børn og Læring:

Varde den 15/11 – 2022

Udtalelse fra Udvalget for Børn og Læring vedr. bevarelse af overbygningen på Ansager Skole.

Udvalget for Børn og Læring har med udgangspunkt i det lave elevtal på 9. årg. på Ansager Skole i skoleåret 2021-2022 samt skoleåret 2022-2023 afholdt dialogmøde med skolebestyrelse, ledelse og elevråd på Ansager Skole. Drøftelsen har haft fokus på muligheden for at skabe et pædagogisk og fagligt bæredygtigt undervisningsmiljø og muligheden for at leve op til byrådets beslutning af 29. maj 2018, hvor det forventes, at der skal være 24 elever i 9. klasse.

Ved mødet med Ansager Skole blev udvalget præsenteret for de tiltag, som bestyrelse, ledelse og elevråd har sat i værk for at skabe øget trivsel og faglighed. Og dermed også i højere grad at kunne fortælle den gode fortælling fra Ansager Skole.

Udvalget blev mødt af et engageret personale og en aktiv bestyrelse, der ønsker at kæmpe for deres skole. Der opleves stor tilfredshed med skolen og med de nye tiltag, der er sat i værk. Det drejer sig bl.a. om en læseplan for trivsel, et aktivt elevråd, der iværksætter fællesskabende aktiviteter, en personalegruppe, der arbejder med klasseledelse, der understøtter de bedste betingelser for faglig og social trivsel.

Elevtallet på Ansager Skoles overbygning lever ikke op til den politiske beslutning, men tallene er alligevel så gode, at udvalget skønner, at det er muligt at fastholde et pædagogisk og fagligt bæredygtigt miljø.

Udvalget ønsker derfor at give Ansager Skole arbejdsro, så der kan arbejdes med både fastholdelse af elever, tiltrækning af nye elever og øget bosætning.

 Ansager Skole har ikke har nogen fødeskole, og den ligger i udkanten af kommunen. Derfor indstiller udvalget at skolestrukturens krav til elevtal reduceres til 14 elever pr. klasse i 7., 8. samt 9. klasse på Ansager Skole.

Vi ønsker at give både skolen og lokalsamfundet arbejdsro, og vi glæder os til at følge udviklingen i Ansager.