Play

Politikere dropper egen beslutning - skole er reddet

Marianne Morsing Hansen, formand for Ansager Skoles Venner, er jublende glad over beslutningen, der redder de ældste årgange på Ansager Skole. Foto: Finn Grahndin
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ansager skoles 7., 8. og 9. klasse fik i eftermiddag en redningskrans om hovedet. Politikerne i udvalget Børn og Læring valgte at se bort fra regel for kommunens skoler.

- Vi kan jo blive klogere. 

Formanden for udvalget Børn og Læring, Connie Høj fra Venstre, lægger ikke skjul på, at hun og de øvrige politikere i udvalget har valgt at se bort fra en beslutning fra 2018. 

En beslutning om at politikerne kan vælge at lukke skoleklasser, hvis de over to år har under 24 elever. Ganske som de tre skoleklasser - 7., 8.og 9. - har det på Ansager Skole. 

Formanden for udvalget for Børn og Læring, Connie Høj, V, mener, at Ansager Skoles situation er særlig. Foto: Pressefoto Varde Kommune

- Dengang gav det mening, men nu må vi tage højde for Ansagers Skoles særlige situation, siger Connie Høj. 

Uden fødeskole

Hun peger på to afgørende argumenter for politikernes beslutning tirsdag. At Ansager skole ikke har en såkaldt fødeskole - altså en skole i nærheden hvor elever ikke kan gå i de ældste klasser og derfor sender dem til netop Ansager skole - og at skolen ligger i udkanten af kommunen. Det betyder nemlig, at forældrene kan vælge at sende deres børn ud af kommunen og til for eksempel Grindsted i nabokommunen Billund. 

Politikerne i udvalget har besluttet at sænke kravet til de ældste skoleklasser betydeligt. Fra 24 i klasserne til kun 14.  

- Nu har vi givet dem rammerne for skolen. Så er det op til skolen og byen at sørge for, at de får arbejdsro mange år fremover, siger Connie Høj.

Vild jubel

Marianne Morsing Hansen, formand for Ansager Skoles Venner, modtager tirsdag aften nyheden fra TV SYD. 

- Helt vild beslutning, udtrykker hun spontant og uddyber:

- Det er mere, end vi turde håbe på. Vi satsede på fem års arbejdsro. Nu glæder vi os til at komme i gang med at arbejde for skolen.

Udtalelsen fra udvalget for Børn og Læring:

Varde den 15/11 – 2022

Udtalelse fra Udvalget for Børn og Læring vedr. bevarelse af overbygningen på Ansager Skole.

Udvalget for Børn og Læring har med udgangspunkt i det lave elevtal på 9. årg. på Ansager Skole i skoleåret 2021-2022 samt skoleåret 2022-2023 afholdt dialogmøde med skolebestyrelse, ledelse og elevråd på Ansager Skole. Drøftelsen har haft fokus på muligheden for at skabe et pædagogisk og fagligt bæredygtigt undervisningsmiljø og muligheden for at leve op til byrådets beslutning af 29. maj 2018, hvor det forventes, at der skal være 24 elever i 9. klasse.

Ved mødet med Ansager Skole blev udvalget præsenteret for de tiltag, som bestyrelse, ledelse og elevråd har sat i værk for at skabe øget trivsel og faglighed. Og dermed også i højere grad at kunne fortælle den gode fortælling fra Ansager Skole.

Udvalget blev mødt af et engageret personale og en aktiv bestyrelse, der ønsker at kæmpe for deres skole. Der opleves stor tilfredshed med skolen og med de nye tiltag, der er sat i værk. Det drejer sig bl.a. om en læseplan for trivsel, et aktivt elevråd, der iværksætter fællesskabende aktiviteter, en personalegruppe, der arbejder med klasseledelse, der understøtter de bedste betingelser for faglig og social trivsel.

Elevtallet på Ansager Skoles overbygning lever ikke op til den politiske beslutning, men tallene er alligevel så gode, at udvalget skønner, at det er muligt at fastholde et pædagogisk og fagligt bæredygtigt miljø.

Udvalget ønsker derfor at give Ansager Skole arbejdsro, så der kan arbejdes med både fastholdelse af elever, tiltrækning af nye elever og øget bosætning.

 Ansager Skole har ikke har nogen fødeskole, og den ligger i udkanten af kommunen. Derfor indstiller udvalget at skolestrukturens krav til elevtal reduceres til 14 elever pr. klasse i 7., 8. samt 9. klasse på Ansager Skole.

Vi ønsker at give både skolen og lokalsamfundet arbejdsro, og vi glæder os til at følge udviklingen i Ansager.

Søren Gade forsvarer dobbeltrolle med advokatvurdering, der ikke handler om dobbeltrollen

Formand for Folketinget, Søren Gade. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix
Af Camilla Stampe & Maiken Brusgaard
Udgivet
I samarbejde med TV 2 Nyheder

Direktøren i Esbjerg Havn, hvor Søren Gade er bestyrelsesformand, kalder debatten om Venstre-mandens dobbeltrolle for en "offentlig gabestok".

Søren Gade (V) ser ikke noget problem i, at han både er formand for Folketinget og bestyrelsesformand for Esbjerg Havn. Det gjorde han så sent som i fredags klart i en skriftlig kommentar til TV Syd.

Standpunktet er det samme som i 2022, da han som nyudnævnt formand for Folketinget fik kritik for at holde fast i sine betalte bijob som formand for havnebestyrelsen.

Dengang blev han i et interview med DR spurgt, om han kunne garantere, at dobbeltrollen ikke ville kaste habilitetsproblemer af sig. Garantien udeblev. Til gengæld svarede Gade:

- Mit udgangspunkt er, at jeg virkelig har undersøgt det. Vi fik en advokatgennemgang på det sidste bestyrelsesmøde af ansvar og pligter.

TV 2 har derfor bedt Esbjerg Havn om at få indsigt i den advokatgennemgang, som deres bestyrelsesformand dengang bragte op. Nu viser det sig, at advokaten udelukkende har forholdt sig til Søren Gades rolle som folketingsmedlem kombineret med bestyrelsesposten.

Det fortæller direktør i Esbjerg Havn Dennis Jul Pedersen til TV 2.

- Dengang Søren Gade stillede op til Folketinget, undersøgte vi, hvorvidt folketingspolitikere kunne være inhabile. Det var det, vi brugte den til.

Det står der i loven

I Loven om valg til Folketinget står der, at hvis en ny formand bestrider hverv, når han tiltræder, så “vil disse være at fratræde”. Det gælder dog ikke, hvis formanden selv skønner, at de “ikke kan berede vanskeligheder i udførelsen af pligterne som formand”.

Hvis formanden ønsker at bevare sine hverv “skal formanden straks skriftligt tilstille et af Folketinget nedsat udvalg meddelelse herom”. Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget har derefter 14 dage til at gøre indsigelser. Det skete ikke med Søren Gade, og han kunne derfor fortsætte med sine bijob.

Ifølge Esbjerg Havns direktør Dennis Jul Pedersen fik Esbjerg Kommune foretaget en juridisk vurdering af Søren Gade i fohold til Grundlovens paragraf 56, der handler om folketingsmedlemmers uafhængighed.

Valgt til at varetage interesser

Søren Gade er særligt kommet i vælten for sin dobbeltrolle som henholdsvis formand for Folketinget og formand for bestyrelsen i Esbjerg Havn, fordi en ny flådeplan har fået danske havne til at konkurrere om ordrer i milliardklassen. Herunder havnen i Esbjerg.

Det skaber et habilitetsproblem, mener partier på begge sider af den politiske midte, og derfor er Søren Gade blevet opfordret til at trække sig fra havneposten. En opfordring, som han har valgt at lade passere.

Enten har vi et demokrati, der fungerer, eller også har vi en offentlig gabestok

Dennis Jul Pedersen, direktør i Esbjerg Havn

Derfor forsøger flere partier nu at få reglerne lavet om, så Søren Gade ikke kan genvælges som formand for Folketinget til oktober, medmindre han har sagt farvel til det betalte bijob.

Forslaget stillede Søren Gade sig fredag undrende overfor.

Som folketingsmedlem er man "valgt til at have holdninger og ofte også for at varetage bestemte interesser," skrev han.

Dermed forholdt Søren Gade sig ikke til, at kritikken går på hans rolle som Folketingets formand og ikke som menig folketingsmedlem.

"Offentlig gabestok"

Den skelnen mener havnedirektøren i Esbjerg da heller ikke, at der er grund til at lave.

- Vi fik lavet en (advokatgennemgang, red.), da Søren skulle i Folketinget om, hvorvidt folketingspolitikere kan være inhabile. Det står der i loven, at de ikke kan være det, siger Dennis Jul Pedersen til TV 2.

Handlede det ikke om, hvorvidt han skulle være formand?

- Der er jo ikke nogen forskel i forhold til det. 

Der gælder jo en anden lov i forhold til Folketingets formand?

- Ej, det er der da ikke, så vidt vi ved. 

Så der har ikke været en advokatgennemgang af situationen, hvor Søren Gade både er formand for Folketinget og bestyrelsesformand i Esbjerg Havn?

- Nej, hvorfor skulle de dog gøre det?

Søren Gade (venstre) og statsminister Mette Frederiksen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Havnedirektør Dennis Jul Pedersen henviser ligesom Søren Gade til, at Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget i 2022 blev forelagt, at Gade ville beholde sin formandspost i Esbjerg Havn. Det kunne et flertal i udvalget have opponeret imod, men det skete ikke.

- Det hænger slet ikke sammen det her. Der er regler og love og udvalg, der tager stilling til de her ting, og derfor er det vildt mystisk, at der så er nogen, der har en mening om det, siger Dennis Jul Pedersen og fortsætter:

- Enten har vi et demokrati, der fungerer, eller også har vi en offentlig gabestok. Det er det sidste, vi synes, der er tilfældet lige for tiden.

Afviser interview

Det er fortsat uvist, om der blandt de 21 medlemmer af Udvalget for Forretningsordenen er et flertal for at ændre reglerne og tvinge Søren Gade til at gå. Enten som formand for Folketinget eller som formand for bestyrelsen i Esbjerg Havn.

Det skyldes, at det endnu ikke er lykkedes TV 2 at få afklaret, hvordan Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Moderaterne stiller sig.

Liberal Alliance og Socialdemokratiet er indtil videre de eneste to partier, der har meldt klart ud, at de vil stemme nej.

TV 2 har i mere end tre uger forsøgt at få et interview med Søren Gade om bijobbet som bestyrelsesformand i Esbjerg Havn. Et arbejde, som han får mere end 300.000 kroner for ved siden af sit vederlag fra Folketinget på omtrent 1,9 millioner kroner om året.

I forbindelse med denne artikel ville TV 2 blandt andet gerne have spurgt, hvorfor han i 2022 henviste til en advokatgennemgang, der ikke havde noget at gøre med hans rolle som Folketingets formand.

Han har ikke ønsket at stille op til et interview.

Finn får kælderen fyldt med vand en gang om året: - Nu er det sgu nok

Finn Silber bor på Holmevej i Ribe og har Ribe Å løbende lige i baghaven. Billedet er sammensat af to billeder. Grafik: Lasse Lund Hansen
Udgivet

Finn Silber har i 60 år haft Ribe Å løbende i sin baghave. Fremover vil brandvæsnet ved ekstreme vejrhændelser have fokus på blandt andet hans gade - det sker efter et større pumpeforsøg ved Kammerslusen, som ikke havde den store effekt.

Finn Silber har prøvet det før.

Mange gange før.

Vandet kommer langsomt snigende op fra bagenden af haven, hvor Ribe Å smyger sig forbi. Til sidst ender vandet i han og konen Toves kælder. Det sker cirka en gang om året - typisk i forbindelse med en vinterstorm, når vandstanden er højest i åen.

Sidste år gik åen dog også over sine bredder om sommeren efter store nedbørsmængder.

- Nu er det sgu nok. De få gange vi skulle i gang i vinterhalvåret, det havde vi jo lært at leve med, men hvis vi om sommeren også skal til at tage vand op af vores kælder, så er det nok, fortæller Finn Silber, der har boet i huset siden 1965.

Finn Silber nyder at have åen i baghaven. Tidligere har han også haft en båd liggende lige her. Han kunne dog godt være den årlige oversvømmelse i kælderen foruden. Foto: Aske Visser Ottosen, tvSyd

Førhen havde han oliefyr i kælderen, og da sønnerne var børn var der modeltog og racerbane dernede.

Nu står kælderen halvtom. I hjørnet er der en vinreol, mens der langs den ene væg står to stole, som begge har benene i plastikbøtter i tilfælde af, at der skulle komme vand. På muren er der tydelige fugtskader, og i hjørnet står blandt andet en dykpumpe og flere spande.

- Når det er slemt, skal vi ned hver dag over en hel måned og suge vand op, fortæller han.

Pumpede vand over dige

Finn og Tove Silbers hus på Holmevej i Ribe blev senest udsat for oversvømmelse i begyndelsen af januar, da stormen Floriane ramte landet.

Oversvømmelse i Finn Silbers have Foto: Privatfoto

En storm, som gav travlhed hos både brandvæsnet og Beredskabsstyrelsen, der blandt andet var massivt til stede ved Kammerslusen og Sneum Sluse, hvor Ribe Å og Sneum Å løber ud i Vadehavet.

- Når man har haft et vådt efterår med meget regn, så skal vandet fra det meste af Centraljylland helt oppe fra højderyggen den her vej forbi og ind igennem de her kanaler og åer, vi har hernede, for at ende ude i Vadehavet, fortæller Jens Mølgaard, beredskabschef hos Sydvestjysk Brandvæsen.

Sådan så der ud ved kammerslusen 8. januar i år, da Sydvestjysk Brandvæsen i samarbejde med Beredskabsstyrelsen pumpede vand fra Ribe Å og ud i Vadehavet. Foto: Chris Birkekær Pedersen, tvSyd

Da stormen Floriane samtidig gav forhøjet vandstand i Vadehavet, lukkede sluseporten ved Kammerslusen. Derfor kunne vandet fra den overfyldte å ikke komme ud.

Som et forsøg pumpede brandvæsnet derfor i samarbejde med Beredskabsstyrelsen vand fra den oversvømmede å ud i Vadehavet. En evalueringsrapport har dog vist, at det ikke kan betale sig, da det ikke havde den store indvirkning på vandstanden inde i Ribe.

Derfor vil Sydvestjysk Brandvæsen ved kommende, lignende hændelser i stedet rette fokus mod blandt andet Møllevej og Holmevej i Ribe, hvor Finn og Tove Silber bor - blandt andet med sandsække, watertubes og watergates.

Det glæder Finn Silber, der dog ikke tror, at man kan komme problemet med oversvømmelserne til livs lige sådan. Selv ikke hvis der blev bygget diger op til åen.

- Hvis der kommer et dige her, så løber vandet jo bare ind henne ved naboen, griner han.

TIP MIG - jeg dækker Esbjerg Kommune!

Undrer du dig over noget? Har du mistanke om, at noget er galt? Eller kender du til fantastiske mennesker eller historier, som andre bør høre om? Jeg følger din kommune tæt og vil gerne høre, hvad der rører sig hos dig. Send en mail, hvis du har noget, jeg bør se nærmere på.

Selvom ægteparret på Holmevej er træt af vand i kælderen, så har de ikke planer om at få installeret dræn.

- Aldersmæssigt er min kone og jeg der, hvor vi ikke vil ofre penge på dræn eller noget. Det kan dem, der overtager huset en gang gøre.

På Holmevej og Møllevej lever de fleste beboere med vandet. På godt og ondt.

- Der er ingen, der er flyttet på grund af det med vandet hernede. Det er området jo for dejligt til om sommeren. Der nyder vi det jo, siger han.

Spørg os

Stem på ugens udvalgte spørgsmål - hvad skal vi undersøge?

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
__cf_bm castr.com
__cf_bm twitter.com
_clsk tvsyd.dk
_clsk tvsyd.dk
_pk_id.1.e3b9 player.castr.com
_pk_ref.1.e3b9 player.castr.com
_pk_ses.1.e3b9 player.castr.com
beyondwords no-domain
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bitmovin_analytics_uuid player.castr.com
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com