I løbet af de sidste 60 dage har spillestedet Mariehaven i Ansager afholdt 60 mindre arrangementer, hvor det er lykkedes at samle i alt 10.000 mennesker.
Foto: Louise Mathilde Johnsen, TV SYD
Cororna har truet Mariehaven, men torsdag aften meddelte Helge Engelbrect, at Mariehaven overlever og spiller første koncert den 24. maj næste år.
Coronanedlukningen sendte spillestedet Mariehaven i Ansager i knæ.
Sommeren over har lokale kræfter derfor kæmpet for at samle penge ind til det musikalske samlingspunkt, og da Helge Engelbrecht torsdag aften spillede sæsonens sidste koncert, kunne han samtidig overbringe publikum en glædelig nyhed.
- Vi er tæt på 800.000 kroner, og vi regner med, at vi til næste sommer har nået tre millioner, hvis alt går vel. Så vi fortsætter projektet, og jeg er 100 procent sikker på, at vi er her næste år.
Normalt afholder Mariehaven fem-seks store koncerter i løbet af en sommer, men på grund af coronarestriktioner måtte spillestedet ikke samle nær så mange mennesker, som de plejer til deres koncerter.
Det er vores livsgrundlag. Det er vores eksistens. Så ja, det handler om, at musikerne skal have løn, men det handler også om alle de mennesker, der kommer her hver sommer.
Helge Engelbrecht, musiker, Ansager
Derfor har Mariehaven i løbet af de sidste 60 dage afholdt 60 mindre arrangementer, hvor det faktisk er lykkedes at samle i alt 10.000 mennesker - præcis lige så mange, som de ville have gjort uden corona.
I løbet af sommeren har mange købt aktier i Mariehaven, og hver dag har Helge Engelbrecht modtaget opkald og beskeder med opbakning.
- Det er vores livsgrundlag. Det er vores eksistens. Så ja, det handler om, at musikerne skal have løn, men det handler også om alle de mennesker, der kommer her hver sommer. Det betyder meget for os, at stedet betyder noget for andre, siger musiker Helge Engelbrecht.
Donationer fra nær og fjern redder spillestedet
Nogle af dem, der nødigt vil undvære Mariehaven, er pensionistparret Hans og Tove Jakobsen fra Struer. Derfor har Hans Jakobsen via Facebook samlet 12.550 kroner ind til deres yndlingsspillested.
- Det gør jeg, fordi vi skal have det her til at eksistere fremover, for det er et kanon sted at komme, siger Hans Jakobsen.
Opbakningen mærker Magnus Dahlmann, der er pensioneret erhvervsmand i Ansager, også tydeligt i den støttegruppe for Mariehaven, som han er initiativtageren bag. I gruppen er et stærkt fællesskab og sammenhold vokset spontant frem, og netop dét fællesskab og sammenhold har indbragt omkring 400.000 kroner fra byens borgere.
- For Ansager er Mariehaven og byen hinandens forudsætninger. Uden Mariehaven kunne vi som landsby komme tilbage til kun at have et postnummer og ikke meget andet, siger han.
Derfor er det til stor glæde, at Mariehaven kan annoncere, at de åbner den 24. maj 2021. Det er 2. pinsedag, og Helge Engelbrecht lover, at der skal være kæmpe fest.
Vi skal cykle mere, men der bliver ikke investeret i ordentlige parkeringsforhold til jernhesten. Ekspert vil lave cykelparkeringshuse, som de gør i Holland.
Det er skønt med en tur på cyklen, når solen skinner, og det dufter af forår – og så er det endda CO2-neutralt, man får motion, og det er ofte hurtigere end at tage bilen på korte distancer.
Der er mange gode grunde til at cykle. Thomas Hundebøl fra Kolding er en af dem, der elsker at hoppe på den tohjulede, når han fx skal handle i midtbyen.
Der er bare et problem. Han har ofte svært ved at finde en plads i et cykelstativ.
Thomas Hundebøl savner flere og bedre cykelstativer i Kolding midtby.
Foto: Emilie Klotz Skov, tvSyd
Derfor skrev han til tvSyd gennem Spørg os med spørgsmålet:
- Hvorfor er cykelstativer i Koldings midtby designet, så kun hver anden bøjle kan benyttes, nårder i forvejen er for få stativer?
Det undersøger vi her!
Svaret kort
Cykelstativerne, hvor kun hver anden bøjle kan benyttes, er mere end 60 år gamle og lever ikke op til nutidige standarter.
Ifølge en cykelparkeringsekspert halter Kolding og mange andre byer langt efter mht. cykelparkering.
Kolding Kommune har fokus på den manglende parkering og har bl.a. hyret en ekspert til at hjælpe med at løse problemet.
For smalt til cyklerne
Vi tager med Thomas Hundebøl ned i byen for at vise os, hvad det er for nogle cykelstativer, hvor man kun kan benytte hver anden bøjle.
Han har cyklen med og demonstrerer ganske rigtigt, hvordan der er for smalt til at sætte cykler i alle bøjler.
- Det giver jo ikke mening at have cykelstativer, hvor vi kun kan benytte hver anden bøjle. Slet ikke, når der i forvejen mangler cykelstativer, siger han.
Der er ikke meget plads til cyklerne i disse såkaldte KODA 5-stativer.
Foto: Emilie Klotz Skov, tvSyd
Han har flere gange oplevet at måtte stille cyklen ved siden af stativerne, men når han kommer tilbage, er cyklen ofte væltet.
- Så er styret slået skævt, eller cyklen er på anden måde blevet beskadiget, og det er bare træls, siger han.
Vi kontakter firmaet HITSA i Kolding for at høre, hvorfor der produceres cykelstativer, hvor kun hver anden bøjle kan benyttes.
HITSA producerer byrumsmøbler og cykelstativer og laver også det såkaldte KODA 5-cykelstativ, som Thomas Hundebøl er træt af.
Det viser sig, at KODA 5 har mere end 60 år på bagen og derfor står i mange byer.
KODA 5-cykelstativet er mere end 60 år gammelt og lever ikke op til nutidige standarter.
Foto: HITSA
- Det er et stativ, som ikke lever op til de standarter, vi anbefaler i dag, oplyser Jane Diederichsen, der er projektleder hos HITSA.
Hun forklarer, at der kun er 30 cm fra bøjle til bøjle. I dag er standarten 50 cm, og ved miljøcertificeringer kan man vælge et stativ med 60 cm mellem bøjlerne for at kræse om cyklisterne og få flere op på den tohjulede.
- Vi foreslår det ofte som et midlertidigt stativ, da det er nemt at flytte rundt med fx ved ombygninger, forklarer Jane Diederichsen.
I valgte denne historie
43 procent af jer, der stemte, valgte Thomas Hundebøls spørgsmål om cykelstativer.
Du kan også stemme på ugens spørgsmål her i artiklen eller på Spørg os-siden
Her kan du også stille dit eget spørgsmål til Spørg os.
Der mangler cykelstativer
Hos Kolding Kommune er man godt klar over, at der mangler cykelstativer, men ifølge teamleder i Trafik-, Vej- og Parkafdelingen Lise Nielsen er det svært at få plads til dem i midtbyen.
Lise Nielsen fra Kolding Kommune er klar over, at der mangler cykelparkering i midtbyen.
Foto: Emilie Klotz Skov, tvSyd
Hun forklarer, at Koldings midtby har smalle gader, så når der også skal være plads til grønne områder, udeservering, særlige hensyn til folk med handicap og til, at beredskabet kan komme frem, så er det svært også at få plads til cykelparkering.
- Men vi har fokus på det i den byfornyelsesproces, vi har sat i gang, siger hun.
Kommunen har derfor indgået et samarbejde med en af landet største eksperter i cykelparkering Pablo Celis. Han er uddannet vej- og trafikingeniør og har sit eget firma i Aarhus.
Han har været på cykeltur i Kolding med forvaltningen for at se, hvordan det står til i byen.
Pablo Celis på tur med forvaltningen i Kolding Kommune for at se på cykelforholdene.
Foto: Emilie Klotz Skov, tvSyd
- Cykelparkeringen halter meget langt efter sammenlignelige byer. Det er de forkerte cykelstativer, de er placeret for tæt, og der er få, hvor man kan låse cyklen fast, og det er et problem for folk med dyre cykler, siger han.
Så der er noget at tage fat på, og den proces er altså sat i gang.
Men cykelparkering er ikke kun et problem i Kolding.
- Nej, det er et kæmpe problem i mange byer i Danmark. Vi har været gode til at udbygge cykelstierne og cykler, men der har ikke været fokus på parkeringsforholdene. Slet ikke i bymidten og nær knudepunkter som togstationer og lignende, siger han.
Parkeringshuse som i Holland
Pablo Celis mener, at vi kunne lære noget af Holland. Her har de parkeringshuse med plads til 20.000 cykler og underjordiske cykelparkeringsanlæg ved togstationer.
Skulle det kunne lade sig gøre i Danmark, ville det dog være vigtigt at placere dem de rigtige steder.
- Danskerne er magelige. Vi gider ikke tage en omvej for at køre i parkeringshuset, så smider vi hellere cyklen der, hvor vi skal hen, siger han.
Pablo Celis ser gerne, at vi i Danmark får mere fokus på cykelparkering.
Foto: Emilie Klotz Skov, tvSyd
Parkeringshuse til cykler og underjordiske anlæg er dog dyre løsninger. Det kan hverken finansiers via brugerbetaling eller kommunekasserne, så Pablo Celis ser en anden løsning.
- Her skal staten træde til. Banegårdene betjener folk mange steder fra, så det bør ikke ligge hos kommunerne, siger han og fortsætter:
- Politikerne siger, at de vil have flere til at cykle, men de prioriterer kun parkeringspladser til bilerne og ikke til cyklisterne. Det skal tænkes om.
Billund Lufthavn er ikke bekymret for milliardærs køb af konkurrerende lufthavn
Blandt andet Norwegian flyver til og fra Billund Lufthavn. Nu kan der kommet øget konkurrence fra den lille lufthavn i Karup, men planerne er ikke nok til at ryste Billund Lufthavn.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Bestseller-milliardæren køber lufthavnen i Karup og vil udnytte potentialet bedre.
Midtjyllands Lufthavn har godkendt, at Bestseller-milliardæren Troels Holch Poulsen køber den lukningstruede lufthavn i Karup. Det gør gennem sit selskab Heartland, som melder ud, at der er store ambitioner for lufthavnen.
- Hvis aftalen bliver endelig, kommer vi til at gå i dialog med eksterne operatører, som kan bidrage til at indfri det potentiale, som vi ser i Midtjyllands Lufthavn, siger Kasper Reggelsen i pressemeddelelsen om det kommende køb.
Dermed øges konkurrencen måske for Billund Lufthavn, men det bekymrer ikke umiddelbart Dan Prangsgaard, som er kommunikationschef i Billund Lufthavn.
- Det er godt for nordvestjyderne, hvis de kan få en stabil rute til København. Det nyder vi godt af, at vi har i Billund. Så jeg ønsker salget af Midtjyllands Lufthavn velkomment og tænker ikke, at det vil koste os mange passagerer, siger han til tvSyd.
Lufthavnen i Karup er ejet af en række midtjyske kommuner, som ikke har kunnet gøre lufthavnen til en succes.
Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.
Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier.
Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps.
Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden.
Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.
Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.
Navn
Udbyder
csrftoken
instagram.com
bcookie
LinkedIn
bscookie
LinkedIn
csrftoken
instagram.com
JSESSIONID
LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate
tvsyd.dk
jwplayerLocalId
tvsyd.dk
lang
LinkedIn
lang
LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY
YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY
youtube.com
li_gc
LinkedIn
lidc
LinkedIn
tableau_locale
public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale
public.tableau.com
Nødvendige cookies
Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.
Navn
Udbyder
__cf_bm
castr.com
__cf_bm
twitter.com
_clsk
tvsyd.dk
_clsk
tvsyd.dk
_pk_id.1.e3b9
player.castr.com
_pk_ref.1.e3b9
player.castr.com
_pk_ses.1.e3b9
player.castr.com
app_banner_enabled
tvsyd.dk
breaking
tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed
tvsyd.dk
CookieConsent
tvsyd.dk
frequencyCategoryV2
tvsyd.dk
frequencyCategoryV2
tvsyd.dk
recencyCategoryV2
tvsyd.dk
recencyCategoryV2
tvsyd.dk
recencyLastVisitV2
tvsyd.dk
recencyLastVisitV2
tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent
tvsyd.dk
visitedPagesV2
tvsyd.dk
visitedPagesV2
tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2
tvsyd.dk
XSRF-TOKEN
tvsyd.dk
Statistikcookies
Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.
Navn
Udbyder
_cb
Chartbeat
_cb
Chartbeat
_cb
Chartbeat
_cb_expires
Chartbeat
_cb_svref
Chartbeat
_cb_svref
Chartbeat
_cb_svref
Chartbeat
_cb_svref_expires
Chartbeat
_cbt
Chartbeat
_cbt
Chartbeat
_chartbeat2
Chartbeat
_chartbeat2
Chartbeat
_chartbeat2
Chartbeat
_chartbeat2_expires
Chartbeat
_chartbeat4
Chartbeat
_chartbeat4
Chartbeat
_chartbeat4_expires
Chartbeat
_v__cb_cp
Chartbeat
_v__cb_cp
Chartbeat
_v__cb_cp_expires
Chartbeat
_v__chartbeat3
Chartbeat
_v__chartbeat3
Chartbeat
_v__chartbeat3_expires
Chartbeat
bitmovin_analytics_uuid
player.castr.com
ebx_webtag_
Echobox
userId
tvsyd.dk
Ikke tildelte cookies
Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.
Navn
Udbyder
beyondwords
no-domain
custom_tracker_v1_frequency_category
tvsyd.dk
custom_tracker_v1_last_visit_timestamp
no-domain
custom_tracker_v1_visit_history_data
no-domain
pusherTransportTLS
no-domain
sentryReplaySession
no-domain
tv_syd_session
tvsyd.dk
Præference-cookies
Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.
Navn
Udbyder
NID
Google
Markedsføringscookies
Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.