onsdag 12 apr 2023 - Ansager
Dyr fra Namibia set i Ansager fornylig
Tråddyr fra Namibia på tur ved Kvie Sø
Tråddyr fra Namibia på tur ved Kvie Sø Foto: Karsten Madsen
En fortælling af Erik Jessen, Hestkærbrovej 20

1992-2001 arbejdede jeg i en planteskole i det nordlige Namibia for en svensk organisation for u-landsfrivillige.

Uden for de 1-2 måneders regntid blev der ikke købt planter af andre end de folk, der havde egen vandhane. Så for at tjene penge resten af året underviste vi i bygning af flaskehuse og vandtanke eller byggede sådanne for kunden. Eller vi lavede krydderier, ståltrådsdyr, små komfurer lavet i blik til fyring med fingertynde pinde eller syltetøj af egenproducerede frugter.

Havde vi blot 10 minutter tilovers, sad vi i skyggen af et træ og lavede dyr af ståltråd. Vi var 4 lokale mænd, 1 lokal kvinde og jeg. Hver især havde vi en lille papkasse med de halvfabrikata, vi var nået til, så vi blot kunne fortsætte derfra. Én af arbejderne specialiserede sig i formgivning og stod bl.a. for formning af tæer på alle dyr. Desuden havde han designet og produceret alle de kamæleoner, vi solgte. Alle de andre kunne sy ben på dyrene eller forme krokodiller og dinosaurer over en læst, som én af arbejderne havde snittet i træ. Eller de lavede gråsort ståltråd ved at dyppe en rulle i spildolie og brænde den nogle minutter i et bål til gråsorte udgaver. Jeg klippede alle vinger og munde ud af dåser (sodavand og juice), formede alle skildpadde kroppe, alle slanger og skorpioner og alle halse og hoveder af strudse og skildpadder. Jeg havde lavet alle prototyper undtagen 2, og dagen efter havde arbejderne lavet en meget strammere og mere forfinet udgave, da de alle var meget fingernemme.

Arbejderne tjente 200 kr./måned (4 gange lokal landarbejderløn) i begyndelsen og 600 kr. til sidst. Ét år solgte vi ståltrådsdyr for 35000 kr. og krydderier for 5500 kr.,så det dækkede stort set et helt års lønninger til arbejderne. 1998 havde vi ståltrådsdyr på messen Expo ´98 i Lissabon, og vi har haft dyr med på messer i München og Berlin senere. Ellers var det private, der købte dyr og krydderier eller andre til videresalg. Dyrene blev solgt for 5-15 kr. pr. styk.

Dyrene har forleden været ude at motionere lokalt. Nyd dem i deres rette element!

Erik Jessen, Hestkærbrovej 20

vist 3691 gange