mandag 2 sep 2013 - Ansager
Festival: Som i Mombasa
Men hvad har Mombasa og Marie Festival med hinanden at gøre?

For nøjagtig 40 år siden rejste jeg til Kenya for at aftjene min værnepligt som ulandsfrivillig. Her mødte jeg Frans, som jeg det næste år skulle arbejde sammen med inden for vores felt, skovbrug. Vi har sammen touret i Nairobi, Kisumu, Nakuru og allerbedst i Mombasa. Da Ansager meddelte, at der ville blive en Marie Festival, spurgte jeg Frans, om det ikke ville være tid og sted at fejre så mange års ubrudt venskab. Men hvad har Mombasa og Marie Festival med hinanden at gøre? Ikke så lidt efter min mening.

Mombasa dengang var karakteriseret ved mængder af krydderier i luften, afrikansk musik ud fra åbne butiksdøre, natklubber, glade mennesker og dyr, farver og livsglæde, salg af mad og drikke overalt overalt på gader og madsteder. Sammenligningen med Mombasa opstod undervejs, mens vi tourede Ansager, for her oplevede vi de samme ingredienser overalt: Glade katte, hunde og børn, fred og ro blandt en mængde mennesker overalt, mad og drikkevarer og musik ved næsten ethvert gadehjørne. Men her var osse noget, som Mombasa ikke havde. Ansager var hele tiden rent og ryddet. Musikken var alle steder på et højt teknisk og musikalsk niveau, leveret med stor spilleglæde inden for et bredt spektrum af stilarter. Her var noget for alle. Og det er måske det allervigtigste ved Marie Festivalen: Der var noget for alle og plads til alle. Og det klappede ned til mindste detalje. Et sigende eksempel: Lørdag aften sad jeg i Mariehaven og lyttede til musikken. Jeg havde lagt 2 paptallerkener og et ølkrus tæt ved min venstre fod til senere viderebringelse til en affaldspose. Da jeg et kvarter senere ved en pause mellem 2 numre kom til at kigge ned, opdagede jeg, at det hele var fjernet, uden at jeg havde bemærket noget.

Frans og jeg tourede den første dag fra kl. 15 til kl. 03:30, og her så vi intet, der kunne plette et stort billede af livsbekræftelse. Ansager har ikke 300.000 indbyggere som Mombasa dengang. Men Ansager har en flok ildsjæle og en hær af frivillige hjælpere, der har gjort alt dette muligt. Gad vide, om der overhovedet er andre steder, der kan samle en sådan kraft og vilje. Det var en stor og flot satsning, og det her kan Ansager sagtens være bekendt.

Erik Jessen

vist 693 gange