tirsdag 7 dec 2021 - Ansager
Polioepidemien i 1934
Arnbjerghallen som sygehus under polioepidemien i 1934 pga pladsmangel på sygehuset
Arnbjerghallen som sygehus under polioepidemien i 1934 pga pladsmangel på sygehuset Foto: Varde Lokalhistoriske Arkiv Copyright
Regner Hansen fra Ansager har fortalt arkivet om tiden, da han som barn blev smittet med børnelammelse

Regner Hansen er født 1920 i Bolhede. Hans far var fra Ansager, og han selv kom til Ansager i 1954.

Regner var 14 år gammel, da han under epidemien i 1934 fik børnelammelse. Han lå i sengen med stivhed i nakken og hovedpine, det var de samme symptomer som ved influenza. Hans forældre var i kartoflerne, så det var ikke særlig belejligt, at han blev syg. De havde ikke selv telefon, men i Bolhede var man gået sammen om en fælles telefon, og herfra blev Doktor Mygind i Ansager tilkaldt og Regner blev kørt til Varde.

Det var den 26. september på Chr X fødselsdag at Regner ankom til Varde Sygehus. Der var ikke plads på sygehuset, men på den gamle markedsplads var der stillet barakker op til de mange syge. Barakkerne var uden gulv, der var kun den bare jord, husker Regner. I den ene ende af barakken var der toilet og vaskerum. Der var plads til 30 patienter i hver barak og svenske sygeplejersker tog sig af dem. Regner og de andre patienters hjemmesko lå i fodenden af sengen. Regner mindes at en lærer Ladefoged fra Gårde var indlagt sammen med ham.

Alle patienter var isolerede i tre uger. Regner kom sig og fik ingen mén af sygdommen, men hans konfirmation blev udskudt. Efter konfirmationen skulle alle konfirmander til alters og hans kammerater ventede til Regner var klar, så de kunne gå til alters sammen. Men da Regners bedstefar i Ansager døde den 1. oktober, kunne Regner ikke være med til begravelsen på grund af karantænen.

I november måned blev Regner indkaldt til Varde og hentet i bil. Her blev han tappet for blod, der skulle bruges til at fremstille serum. Det fik han 80 kr for, hvilket var en kæmpe sum dengang.

Karsten Madsen, Ansager Lokalhistoriske Arkiv

Fakta

I 1934 var der en større polioepidemi, der ramte særligt hårdt i Vejle og Haderslev amter. På landsplan blev 600 patienter lammede, mens 4.111 sygdomstilfælde slap uden men.

Igen fra juli 1952 til april 1953 udbrød en verdensomspændende polioepidemi. I Danmark fik godt 3.000 personer - mest børn - lammelser, og ca. 350 døde inden for kort tid.

I 1953 lykkedes det den amerikanske læge og virolog Jonas Salk, at udvikle en vaccine mod polio, som i løbet af få år blev sat i masseproduktion.

I 1955-1956 blev der gennemført en omfattende poliovaccination af den danske befolkning. Danmark var det første land i verden, der kunne tilbyde skolebørn i de fem første skoleklasser en gratis poliovaccination. Takket være vaccinationsprogrammet, blev en polioepidemi i Danmark i 1961 væsentlig mindre end forventet. Senere udvikledes en forbedret vaccine, der kunne indtages gennem munden på et stykke sukker.

Kilder:

Wikipedia: Polio
Polioepidemien i Haderslev 1934

vist 658 gange