tirsdag 29 sep 2020 - Ansager
Landsbybooster et nyt forum for vidensdeling mellem landsbyer
I landsbyerne og i landområderne læner vi os ikke tilbage og venter på, at andre klarer ærterne for os; Vi griber selv spaden og går i gang! Her kan du få og dele hjælp til projekter i landsbyer i hele Danmark.
I landsbyerne og i landområderne læner vi os ikke tilbage og venter på, at andre klarer ærterne for os; Vi griber selv spaden og går i gang! Her kan du få og dele hjælp til projekter i landsbyer i hele Danmark. Foto: PR
En inspirationshylde eller en håndgribelig værktøjskasse for udvikling af landsbyer er iblandt formålene med den nye online platform

I et samarbejde mellem Landdistrikternes Fællesråd og fem landsbyer, er platformen Landsbybooster netop lanceret. Sitet er et forum for udvikling af landsbyer bredt set - her er der råd og vejledning af forskellig slags, når landsbyer skal danne vidensdatabase for hinanden og potentielt set også for resten af landet.

I Voerladegaard landsby i Skanderborg Kommune bor Susanne med sin mand og tre børn. Da hun skulle have en pasningsaftale i stand for sit tredje barn, kunne det ikke lade sig gøre i nærområdet, og derfor besluttede hun at oprette sin egen vuggestue i lokalerne i parrets gård. Ved fælles hjælp blev lokalerne gjort i stand, og rygtet om den nye vuggestue spredte sig hurtigt. I dag, to år efter, er tyve pladser udfyldt af vuggestuebørn og der er hele seks nye stillinger oprettet. Arbejdspladser, der har skabt stor værdi for lokalsamfundet, og pasningsaftaler, der giver mor og far mulighed for at tage på arbejde.

Susannes eksempel er blot en af mange inspirations­historier, der er tilgængelige på Landsbybooster.dk. De gode erfaringer skal deles, og det kan de nu - sideløbende med meget andet, forklarer formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard:

- Formålet med landsbybooster er at kommunikere, at landsbyerne ofte sidder på svaret. De brænder for at komme ud med løsningerne, og derfor styrker vi muligheden for at kunne kommunikere de gode erfaringer og eksempler meget bredere end hidtil. Landsbybooster er historier fra landsbyerne til landsbyerne - og til alle os andre, fortæller han og fortsætter:

- Platformen skal ses som en håndgribelig værktøjskasse, men også som en inspirations­hylde for alle de gode ideer, man aldrig selv var kommet på. Vi tror på, at landsbyer kan lære af hinanden og lade sig inspirere af hinanden - og at deres gode erfaringer potentielt kan sprede sig til hele landet.

Grib spaden og boost din landsby

På den nye hjemmeside www.landsbybooster.dk er der samlet information om konkrete tiltag fra landsbyer landet over. Foruden solstrålehistorien fra Voerladegård er der et utal af gode historier om indsatser, der har skabt en stor forskel for det nærliggende samfund.

Landsbybooster fungerer som et forum for konkrete værktøjer, der kan styrke landsbyens profil. Man kan både blive en haj til at skrive pressemeddelelser, nyhedsbreve, til at organisere et lokalråd og få indflydelse på kommunalt plan og meget, meget mere.

Facebooksiden Landsbybooster er forbundet med hjemmesiden, og her kan man skabe mindre netværk og danne forbindelser mellem landsbyer, hvor spørgsmål og problem­stillinger, store som små, kan deles mellem de tilmeldte. Landsbybooster er et samarbejde mellem Landdistrikternes Fællesråd og fem landsbyer.

Pressemeddelelse, Landdistrikternes Fællesråd

NB. Der er to inspirationshistorier fra Ansager med på hjemmesiden.

vist 357 gange