tirsdag 12 maj 2020 - Ansager
Arkivet: Årsberetning 2019
Ca. 1922 - fra venstre: Emil Larsen (Sølyst), Christian Rønberg, Marie Rønberg, fru Birthe Rønberg, Gerhard Rønberg, Alfred Rønberg og Anna Rønberg. I bilen chauffør Peder Hansen, broder til Birthe Rønberg.
Ca. 1922 - fra venstre: Emil Larsen (Sølyst), Christian Rønberg, Marie Rønberg, fru Birthe Rønberg, Gerhard Rønberg, Alfred Rønberg og Anna Rønberg. I bilen chauffør Peder Hansen, broder til Birthe Rønberg. Foto: Ansager Lokalhistoriske Arkiv
Vi er blevet en mere på arkivet

Vi har nok at lave på Ansager Lokalhistoriske Arkiv, så vi er glade for at have fået en med­arbejder mere. Vi er nu 8, der arbejder med hvert sit område.

100 års fejringer

For 100 år siden var Ansager midt i en rivende udvikling. Det mærker vi på arkivet, hvor vi hjælper med at fremfinde materiale i vore gemmer til at markere jubilæer.

Ansager Turist fejrede i februar 100 år. Vognmandsforretningen blev grundlagt da cykelsmed Kristian Rønberg Pedersen i 1919 købte en bil, som den gang fordoblede antallet af biler i byen.

I april var det 100 år siden at Varde-Grindsted banen blev åbnet ved en højtidelighed. Et festtog blev for fuld damp sendt afsted fra Varde mod Grindsted. Gæsterne var placeret rundt om i de behagelige vogne. Deltagere fra København var om morgenen ankommet i morgentogets sovevogn til Varde. Avisen skriver om togets møde med Ansager, at byen åbenbarer sig for de fremmede som en hel lille idyl: Åen, engene, vandmøllen, hvor Agersnap er født og kirken tronende midt i det hele.

Guldkonfirmander

Vi var så heldige, at årets guldkonfirmander lagde vejen forbi arkivet. Det blev et nostalgisk møde med gamle billeder og film fra dengang de var børn og unge i Ansager. Veteranbussen fra Ansager Turist afhentede hele flokken, som skulle videre til Stemmeværkspladsen.

Arkivernes Dag

Igen i år, har vi holdt arkivernes dag sammen med Skovlund Sognearkiv på Ansager Plejecenter. Som sidste år lod vi udstillingen vare en hel uge, især for at tilgodese beboerne på stedet og deres familier. Ansager arkiv fokuserede i år på husene omkring Torvet og i Nørregade og deres beboerne gennem tiderne.

Til dagligt scanner vi billeder ind og registrerer hvad vi har af materiale, så det kan findes på arkiv.dk. Det er et arbejder vi aldrig bliver færdige med.

Karsten Madsen, Ansager Lokalhistoriske Arkiv

vist 499 gange