fredag 3 jan 2020 - Ansager
Inspiration: En vild have i Ølstrup

Alice og Morten ændrede deres have, så der var mindre at passe. Det mundede ud i en vild-med-vilje have fyldt med sanseindtryk

Det er jo ikke fordi, haven er vild med vilje, at den er blevet demensvenlig og nemmere at passe. Men fordi den er blevet indrettet på vores måde, er den også kommet til at leve op til vild-med-viljes standard for en have, forklarer Alice Ravnholt.

At det er blevet en sansehave, er heller ikke en bevidst planlægning. Vi har sådan set bare gjort en dyd ud af nødvendigheden hele vejen og derved opnået en have, der er sansehave, demensvenlig, vild med vilje og som alligevel kan ligge i et almindeligt kvarter uden at genere naboerne, som har fine velordnede haver.

Karsten Madsen

Efterskrift

I løbet af sommeren 2015 fik min mand Morten en demensdiagnose. Det var meget tidligt i forløbet, men nok til at vi vidste, at det ville komme til at betyde, at vi ikke kunne blive ved med at passe vores 1 tdr land store have på samme måde som hidtil.

Haven var kun 15 år gammel. Det var en gammel eng. Vi havde kæmpet med at udrydde smørblomster i alle bedene. Det krævede meget arbejde. Vi gjorde de første forsøg imod en nemmere have, idet vi lod 2 store stykker græs gro vildt. Til min store glæde stod de allerede det første år med et væld af smørblomster, de oprindelige blomster fra engen.

Vi gjorde intet ved det vilde græs men udvidede med flere vilde stykker efterhånden. Det begyndte at blive sjovt at tænke i andre baner. Vi kunne også forudse forfaldet, der ville brede sig. Så lidt efter lidt arrangerede vi flere stier rundt i den vildere og vildere have. Oplevelser bredte sig. Ideerne var mange. Oplevelserne ved at gå på de mange stier og hele tiden støde på noget nyt, ændrede vores opfattelse af skønhed.

Haven er blevet mere insektvenlig, den er fuld af fugle, den er demensvenlig, den er nem at passe, og så længe Morten levede var der hele tiden noget at arbejde med, som passede til hans kræfter.

Urene der hænger på nogle grene ude bag ved symboliserer tidens gang. Mortens tid var ved at rinde ud, da de blev hængt op.

Alice Ravnholt

Læs mere om: Vild Med Vilje

vist 795 gange