fredag 18 okt 2019 - Ansager
Dengang: Ansager under Svenskekrigen
Illustration af Poul Steffensen til Carit Etlars roman Gjøngehøvdingen, der foregår under den Første Karl Gustav-krig i 1657-1658. Gøngehøvdingen Svend Poulsen og Ib Abelsøn ankommer til en hytte, hvor de vil tilbringe natten. Svend Poulsen er forklædt i en kjole fra er marketenderske, der sælger øl og mjød til de svenske soldater.
Illustration af Poul Steffensen til Carit Etlars roman Gjøngehøvdingen, der foregår under den Første Karl Gustav-krig i 1657-1658. Gøngehøvdingen Svend Poulsen og Ib Abelsøn ankommer til en hytte, hvor de vil tilbringe natten. Svend Poulsen er forklædt i en kjole fra er marketenderske, der sælger øl og mjød til de svenske soldater. Copyright
Da bønderne måtte flygte fra svenskerne

Aarhus Universitetsforlag udgiver en serie bøger kaldet "100 danmarkshistorier". 100 bøger - 100 sider - 100 kr. De bøger jeg indtil videre har læst, kan varmt anbefales for historieinteresserede.

Den sidste, jeg har læst, er skrevet af Sebastian Olden Jørgensen og har titlen “Svenskekrigene” og er absolut værd at læse.

Jeg faldt oven i købet over et kort afsnit, som kan have lokal interessse.

Vi er i 1658-60, hvor svenskerkongen havde besat hele Danmark undtaget København.

På side 83 der:

“Ikke mindre snarrådige var de i Ansager Sogn nær Grindsted. Her fortælles det - helt i overensstemmelse med sandheden - at bønderne i sognets østlige del måtte flygte fra svenskerne. De tog ud i sandbankerne, omgivet af moser og våde enge, hvor beboerne fra Grindsted og Hejnsvig allerede holdt til i udgravede huler. Hver familie fik sin egen hule med fælles indgang, og mændene skiftedes til at holde vagt.

En forræder ved navn Peder Spillemand, der var blevet i Hejnsvig, røbede imidlertid skjulestedet og viste otte svenske ryttere vej gennem mosen og bag om forposten. Heldigvis nåede han at affyre et skud, og bønderne styrtede ud af hulerne og dræbte svenskerne. Peder Spillemand blev som straf begravet levende.”

Rud Larsen, Skovlund

vist 469 gange