tirsdag 15 okt 2019 - Danmark
Haveejer: Bevar nedfaldne blade og red biodiversiteten
Biolog i Dyrenes Beskyttelse har en god nyhed til de danske haveejere. De skal ikke have dårlig samvittighed over de nedfaldne blade i haven, for det er paradis for insekter, fugle og pindsvin.
Biolog i Dyrenes Beskyttelse har en god nyhed til de danske haveejere. De skal ikke have dårlig samvittighed over de nedfaldne blade i haven, for det er paradis for insekter, fugle og pindsvin. Foto: PR
Efterår betyder nedfaldne blade og kviste i de danske haver. Selv om det er fristende at samle det sammen og fjerne det fra haven, bør haveejere i stedet samle det sammen og lade det ligge, så solsort og insekter kan få gavn af det

Det er blevet efterår, og de danske haveejere oplever i disse dage, at deres græsplæne bliver dækket til af nedfaldne blade og kviste. For mange er det et irritationsmoment, der skal af vejen, men det forhindrer dyrelivet i at kunne opholde sig i haven, hvis man fjerner blade og kviste fra jorden, fortæller biolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen:

- Mange haveejere bander over de nedfaldne blade, fordi det betyder arbejde med at rode dem sammen og få dem væk i sække. Men bladene skal slet ikke væk. Bladene fungerer som lune dyner for insekter og andre smådyr og skaber derfor et fantastisk spisekammer for solsorten, som er afhængig af at kunne gå og vende blade og rode efter insekter under dem. Michael Carlsen fortsætter:

- De isolerende blade er et oplagt skjulested for biller, edderkopper, bænkebidere og andre smådyr. Når solsorten skal finde føde, kan den gå på opdagelse i bladene og finde en masse lækkerier.

Vil man som haveejer gerne se en solsort ude i sin have, kan man derfor med fordel give dem et bedre spisekammer.

Uforstyrrede områder er paradis for dyrene

Mange haveejere har typisk en brændestabel eller en bunke med mursten stående i et hjørne af haven, hvor plæneklipperen og riven ikke kan nå hen. De steder er guld værd for dyrene, og biodiversiteten får lov at blomstre, fordi man netop ikke forstyrrer området.

- Måske har man rester af mursten liggende, fra dengang huset blev bygget, eller de sidste teglsten fra da taget blev skiftet flere år tilbage. Men det gør slet ikke noget, for det er et paradis for bænkebidere, skovsnegle og larver, siger Michael Carlsen.

Så hvis man gerne vil være en dyre- og biodiversitetsvenlig haveejer, må man tage en beslutning om, hvor de nedfaldne blade og kviste skal samles og stå uberørt. Jo mere opryddet en have er, jo mere artsfattig er den også.

Dyrenes Beskyttelse, pressemeddelelse

Derfor skal du bevare de nedfaldne blade

  • Blade fungerer som dyner for insekter, så de kan overleve vinteren.
  • En bunke blade og kvas er et spisekammer for fugle som solsorten, musvitten og gærdesmurten, der kan gå på opdagelse og finde insekter under bladene.
  • Blade er isolerende og derfor fungerer en bunke af dem som vintersoveværelse for pindsvinet, der går i hi på denne årstid.
  • For én gangs skyld er rod en fordel.
vist 1946 gange