lørdag 4 maj 2013 - Ansager
Dengang: Ansager 4. maj 1945
4 maj 1945 i Ansager
4 maj 1945 i Ansager Foto: Ansager Lokalhistoriske Arkiv
Befrielsen og alsang på torvet i Ansager

Fredag den 4. maj 1945 startede som sædvanligt et program 20:30 med oplæsning af nyhederne ved journalisten Johannes G. Sørensen, hvis far havde boghandelen i Ansager.

Seks minutter inde i udsendelsen blev han af en kollega gjort opmærksom på budskabet, mens mikrofonen kortvarigt var lukket. Det gik ikke helt op for ham, hvad det betød. Da han igen åbnede for mikrofonen, fremsagde han frihedsbudskabet:

I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.

Derefter gentog han budskabet med ordene:

Her er London, Vi gentager...

Efter budskabet lød Kongesangen.

I Ansager, som i alle andre byer i landet, sprang folk i jubel ud på gaderne. Alle var glade og lykønskede hinanden.

Næste morgen kimede kirkeklokken og flagene blev hejst over hele byen.

Spontant stimlede folk sammen på torvet. Her blev der sunget fædrelandssange og lærer Vad og Botilius Sørensen stod foran købmandsgården og holdt taler til folkemængden.

Op ad dagen kom en lille blå Ford kørende fyldt med mennesker, der viftede med skydevåben. Det var frihedskæmperne fra Skovlund, der skulle sørge for ro og orden. De kom igennem byen flere gange.

Det blev aften, mørket faldt på og lysene blev tændt i de mange hjem. Da mørklægningsgardinerne nu var hevet ned, var det en fryd at se lyset skinne ud af vinduerne.

vist 820 gange