fredag 7 sep 2018 - Ansager
Efter 42 år går Ella på pension
Ella Jensen på sin sidste arbejdsdag. Hun pakker varer ned i kundens indkøbstaske som hun har gjort det i 42 år.
Ella Jensen på sin sidste arbejdsdag. Hun pakker varer ned i kundens indkøbstaske som hun har gjort det i 42 år. Foto: Karsten Madsen
Butikken har skiftet navn og ejer mange gange, men Ella har stået bag disken i Ansagers købmandsbutik gennem 42 år.

I 42 år har Ella Jensen stået bag disken i købmandsbutikken i Ansager og pakket kundernes varer ned i deres indkøbstasker. Nu er det slut. Ella er 65 og går på pension. I dag fredag er Ellas sidste arbejdsdag.

- Det har været 42 gode år, understreger Ella. Jeg er aldrig vågnet op og har tænkt: ”I dag gider jeg ikke tage på arbejde”. Så punktlig, at man kunne stille sit ur efter det, er Ella hver morgen i ”næsten” al slags vejr cyklet på arbejde.

Købmand Weiss

Ella begyndte sin læretid i Krusbjerg brugs, og da den kort efter blev nedlagt, sluttede hun sin læretid og blev udlært i Grindsted brugs. I 1976 kom Ella til Ansager hos Købmand Weiss. Den personlige betjening med tid til en snak er bibeholdt fra den tid. Det er stadig ånden i butikken.

- Der var 3 indkøbsvogne og 6 kurve i butikken, og der var ikke plads til, at de alle blev brugt samtidigt, husker Ella.

Noget der ikke er mere, er de møder, der blev holdt i bagbutikken. Der blev hygget, snakket og knappet adskillige baiere op. Middagspausen kunne godt vare næsten til kaffetid.

- Blev det for groft, så lukkede jeg bare døren ud til dem, forklarer Ella og fortæller, at det var helt normalt med lidt servering i baglokalet på den tid. Det fandt sted i mange købmandsbutikker.

Efter 4 år med Købmand Weiss overtog Jette og Bent forretningen og samtidig stoppede den ekstra forretning i baglokalet. Jette og Bent drev butikken i 10 år. I den periode lukkede Købmand Uhre købmandsbutikken på torvet. Deres landtur med varer blev overtaget af Jette og Bent, og turen køres stadig i dag.

Karl Jørn kommer til

I 1989 overtog Hans Otto fra Nordenskov butikken med Karl Jørn som forpagter. De tog mange nye kunder med sig fra Haltrup. Siden har Karl Jørn overtaget butikken og har den nu.

- Jeg kender næsten Karl Jørn bedre, end man kender sin ægtefælle. I 30 år har vi arbejdet sammen. Vi behøver ikke sige så meget, vi gør ofte det, den anden tænker, inden det er blevet sagt.

Købmandsbutikken har skiftet navn rigtig mange gange og hedder nu "Min Købmand", men service, den personlige betjening, tid til en snak, tid til at pakke kundernes varer ned, samt udbringning af varer på landture og med bydrenge på Long John cykel mandag-fredag er bevaret gennem alle årene. Butikken er en hyggelig tidslomme i en hektisk dagligdag.

- Jeg har stadig kunder, som er kommet her helt fra Købmand Weiss’s tid. Andre kunder så jeg første gang liggende i en barnevogn. Nu kommer de med familien.

- Det bliver helt uvant ikke at skulle på arbejde hver dag, siger Ella med vemod i stemmen. Men helt undvære kunderne behøver hun ikke. Hver tirsdag eftermiddag afløser hun fortsat i butikken.

- Så bliver der god tid til at gå ture og cykle, og hus og have skal jo også passes - og passe mig tilføjer Ellas mand Richard med et glimt i øjet.

Karsten Madsen

vist 2037 gange