Filt er født i 1958 og voksede op på gården Snurom på Starupvej og deltog tidligt i byens musikliv, hvor mange kender ham som en del af den lokale musikgruppe Taifuns.
Filt fortæller om dengang:
På en måde startede Taifuns med at spille/optræde ved den årlige gymnastik opvisning.
Om eftermiddagen var der opvisning på hotellet med vinterens forskellige hold, og om aftenen var der fællesspisning med efterfølgende taler og gaver til de involverede instruktører, underholdning af børnene og børnebal. Aftenen sluttede af med voksenbal.
Det var til denne underholdning at vi spillede første gang, Viggo, Stanley, Leif (Søgård) Mette slagter og Marianne brugs* som sangere samt undertegnede. Erik Jørgensen, der var en ivrig gymnastikleder, stod for underholdningen og var en vigtig person for hele gymnastikforeningen og opvisningsdagen. Jeg tror det må have været i 1968 eller 69.
Senere blev der med Vejlgårds mellemkomst købt trommesæt til Leif. Viggo og jeg måtte en tur op til Alfred Christensen i Holstebro for at købe basforstærker og orgel.
Spillede i Ungdomsklubben
Vores første rigtige job med Taifuns havde vi i Ungdomsklubben. Det var i 1970/71 og gruppen bestod da af Leif, Viggo, Frank (Sørensen) og Filt. Vores løn var en pølse og en sodavand.
Vores forbillede var byens band, The Hitcocks, som vi lærte meget af. Specielt Viggo tilbragte mange aftener sammen med dem på deres øveaftener nede på vandmøllen.
Det handlede om at lytte til dansktoppen og top 20 på radio. Vi optog det på spolebåndoptager og så skrev vi teksten af og lyttede os til melodien.
Fra ca. 1972 spillede vi jævnligt til baller i nærområdet. Vi fik 1200-1600 kr. for en aften.
Mødet med John Mogensen
Det var en spændende tid. Jeg husker en balaften i Ansager 1974/75, hvor Taifuns skulle spille. Desuden var der 2 x 20 minutters optræden med John Mogensen. Først dukkede stjernen op i Ansager. Med sig havde han en pianist og trommeslager. De lånte vores grej orgel, trommesæt og sanganlæg og afviklede de første 20 minutter omkring kl 22 om aftenen. Herefter hastede de til Nordenskov for der at spille deres første 20 minutter af deres optræden der. Herefter tilbage til Ansager for at spille de sidste 20 minutter kl. 23.30. Og så til Nordenskov igen.
Vi havde jo mange af John Mogensens numre på repertoiret: "der er noget galt i Danmark", "to mennesker på en strand" og "så længe jeg lever " sidstnævnte lå på Dansktoppen i over et år, så vidt jeg husker.
Det var spændende at komme tæt på "de store" men også lidt af en øjenåbner. De drak mange øller og en del snaps - ude bagved.
Folkedans efter pausen
Lidt senere var jeg begyndt at spille violin og tog den også med til ballerne. Så efter pausen åbnede vi tit andet sæt med folkedans totur fra Vejle, skæve Thorvald osv. Det var rigtig sjovt og noget specielt, som andre balorkestre ikke gjorde på det tidspunkt.
Op gennem 70-erne har vi spillet til rigtig mange baller i Jylland.
Taifuns stoppede i 1979. Diskomusikken begyndte for alvor at blive populær og krævede mere. Der skulle bedre og andet dyrere anlæg til. Det var også sværere at spille de nye melodier på dansktoppen og top 20.
Så vi stoppede.
Folkemusik og jazz
Jeg var også gradvist begyndt at interessere mig mere for folkemusik og specielt jazz.
I 1978 var jeg blevet optaget på konservatoriet i Esbjerg og tog en musikpædagogisk uddannelse der.
Musikken blev således min levevej.
Filt Kristensen, Århus
*) Leif, Mette og Marianne er alle klassekammerater til Filt.
Karsten Madsen, Ansager Lokalhistoriske Arkiv
Læs mere her: Koncert i Ansager kirke
Udvalgte nyheder
- Den 10. kl. 02.00Musikalsk underholdning på Ansager Plejecenter
Oplev Carsten Bo og klassiske hits den 16. maj, kl. 14-16.