onsdag 20 sep 2017 - Skovlund-Ansager
Skovlund-Ansager bliver demensvenlige
Skovlund-Ansager bliver Danmarks første demensvenlige lokalsamfund og skal tjene som rollemodel
Skovlund-Ansager bliver Danmarks første demensvenlige lokalsamfund og skal tjene som rollemodel
Danmarks første demensvenlige lokalsamfund skal over to år skabes i Skovlund-Ansager og tjene som model for resten af landet

Sundhedsstyrelsen har givet Varde Kommune 620.000 kroner til at skabe Danmarks første demensvenlige lokalsamfund i Ansager-Skovlund. Erfaringerne fra arbejdet skal herefter overføres til resten af landet.

At have et demensvenligt lokalsamfund betyder, at man som demensramt lokalt kan få den hjælp, man har behov for, imens man har en god hverdag med mulighed for at deltage i de fritids- og kulturaktiviteter, man ønsker. Det kræver et lokalsamfund, hvor alle i området støtter op om hinanden, når der er en, der får konstateret demens.

I en kommune som Varde, der er præget af mange små lokalsamfund, er der helt andre mekaniser som spiller ind, når man som demensramt eksempelvis skal ned og handle eller til lægen. Derfor skal tingene gribes anderledes an, og det skal de nye penge fra Sundhedsstyrelsen hjælpe med.

- Noget af det positive ved mindre byer og lokalsamfund er, at alle kender hinanden og i forvejen er gode til at være oprigtigt nysgerrige på hinandens ve og vel. Derfor handler arbejdet med at blive et demensvenligt lokalsamfund i høj grad om at klæde folk på i forhold til, hvordan man så agerer, hvis ens bedste ven, nabo, kollega eller kunde bliver ramt af demens. Det kan de her penge hjælpe med, siger formand for Udvalget for Social og Sundhed i Varde Kommune, Thyge Nielsen.

Karsten Madsen

Fakta

  • Sundhedsstyrelsen har givet 620.000 kroner til arbejdet med at gøre Ansager-Skovlund til et demensvenligt lokalsamfund. Pengene gives til Varde Kommune i samarbejde med Syddansk Universitet og lokale ildsjæle.
  • Det er meningen, at erfaringerne fra arbejdet i Ansager-Skovlund efterfølgende skal overføres til andre kommuner i landet.
  • Arbejdet med at gøre Ansager-Skovlund til demensvenligt lokalsamfund løber frem til efteråret 2019
vist 2198 gange