søndag 27 aug 2017 - Ansager
Dengang: Da Bent Haahr gik i luften

Under optagelserne til denne video om Ansager plejehjem fra 1987, kom Bent Haahr for alvor op at flyve som fotograf

- I 1987 havde TV-Syd en udsendelse: "Seerne viser", hvor man kunne låne video redigeringsudstyr fra det danske videoværksted i Haderslev, hvilket vi gjorde, fortæller Bent Haahr og fortsætter:

- Jeg var sammen med Kaj Markussen i projektet, hvor vi ville lave en film om det "gamle" plejehjem i Ansager. Vi fik fat i videoudstyret og flyttet det op på gavlværelset på første sal ud mod lægehuset. I fællesskab udarbejdede vi et manuskript, og vi havde bestemt, at indledningen til filmen skulle være i stil med indledningen til Tv-serien "Dallas", hvor man kommer flyvende ind imod plejehjemmet.

- Vi indgik en aftale med Britta Buhls far, Hans Buhl i Hodde. Han havde en 2-personers flyvemaskine. Planen var, at jeg skulle låne skolens videoapparat og filme, mens Hans fløj ind over Ansager. Det var en åben flyver, der styres med en styrestang, som susede rundt imellem benene på mig. Da vi nærmede os plejehjemmet, råbte Hans: "Er du klar" og jeg satte "tomlen" op og sad parat med kameraet. Pludselig rundede Hans kirkespiret i Ansager og krængede flyet rundt. Jeg blev så bange, at jeg skyndte mig at lægge kameraet og bare holdt godt fast for ikke at falde ud at flyet.

- Hans råbte: "Fik det det", og jeg rystede på hovedet. Hans fortsatte: "Vi prøver igen", og jeg fik igen fat i kameraet, men rystede af skræk. Kameratasken, der rutsjede rundt i bunden af flyet, havde nu sat sig fast imellem styrepinden og sædet, så Hans ikke rigtig kunne styre flyet. Jeg syntes indflyvningen så helt forkert ud, og opdagede at tasken blokerede styrepinden. Jeg fik sparket tasken væk, men med det resultat, at vi lige med et steg næsten lodret op i himlen, og jeg kunne kun koncentrere mig om at holde fast. Der blev heller ingen video denne gang. Derefter fløj vi hjem og landede på marken ved Hans Buhl.

- Efter den oplevelse var jeg kureret for flyvning i mange år frem. Jeg troede virkelig, at mine dage var talte under denne flyvetur.

- Indledningen til filmen blev derefter ændret, og i dag kan vi godt grine af det hele. Vi var helt sikre på, at Hans Buhl havde styr på det, han lavede - næsten, slutter Bent Haahr.

Videoen fra det gamle plejehjem i Ansager er netop blevet digitaliseret af Ansager Lokalhistoriske Arkiv og kan ses ovenfor. God fornøjelse med tidsrejsen 30 år tilbage, også selvom introen ikke blev helt så storslået, som oprindeligt planlagt.

Karsten Madsen

Se forbilledet til videoens planlagte indledning: Intro til Dallas

vist 1626 gange