søndag 4 jun 2017 - Ansager
Udflugt: En fængslende oplevelse
Med Lars fra Ansager Turist bag rattet gik turen over den genfundne bro til Horsens gamle statsfængsel
Med Lars fra Ansager Turist bag rattet gik turen over den genfundne bro til Horsens gamle statsfængsel Foto: Karsten Madsen, Ansager Menighedsråd
Horsens gamle statsfængsel var i år mål for sogneudflugten i Ansager

Med bussen fyldt af forventningsfulde udflugtsgæster og en veloplagt chauffør bag rattet forlod selskabet tirsdag morgen Sognegården i Ansager med fængslet i Horsens som mål.

Undervejs skulle vi se nærmere på "Den Genfundne Bro". Broen blev bygget i 1899 over Gudenåen, og var i sin tid et imponerende ingeniørarbejde. Den blev dog dækket til med sand allerede 25 år senere, da den ikke kunne bære de tungere moderne tog. Nu er broen "fundet" igen og i så overraskende god stand, at den kunne sandblæses og males og stå så flot som ny. Broen er blevet et veritabelt tilløbsstykke, der holdt allerede tre busser, da vi ankom og ville finde et sted til at indtage den medbragte og med længsel ventede kaffe med rundstykker.

Vi hørte boens historie fortalt af en lokal guide, mens vi betragtede broen både nedefra og ovenfra og prøvede at gå på den. Så gik turen videre mod fængslet.

Selvom fænglet nu er museum og ikke længere bruges i sin oprindelige funktion, var vi vist alle lidt beklemte ved at gå gennem porten og være omgivet af pigtråd og tremmer. Fængslet er fra 1853 og lukkede først i 2006. Vi fik på glimrende vis fortalt om fængslets rolle i samtiden og fik en uhyggelig indsigt i fangernes dagligdag. Vi så også en nylig rekonstruktion af flugtkongen Lorentzens tunnel.

Inden vi slap helt ud af fængslet, spiste vi frokost i Café Lorentzen, fængselsmuseets café opkaldt efter flugtkongen.

På vej ud af Horsens blev vi hjerteligt modtaget i Sønderbro Kirke, en arkitektonisk perle bygget i 1971. Ledsaget af stemningsfuldt orgel- og klavermusik fik vi indsigt i den moderne kirkes tilblivelse. Kirken bød på et spændende lysindfald, mere kneb det med akustikken, men det bliver der arbejdet på.

Så gik det hjemad dog med et holdt ved Rørbæk sø for at slukke kaffetørsten, der igen trængte sig på. Her diskede Henning Hermansen op med kager ad libitum. Således mætte af kage og indtryk efter en god dag med fælles oplevelser begav bussen sig ud på det sidste stykke hjem. I bussen var der tid til et par sange og en kort orientering om status på Søparken og præstegårdens istandsættelse, leveret af Vivian Gosch, formand for menighedsrådet.

Karsten Madsen, Ansager Menighedsråd

Lorentzen

Carl August Lorentzen flygtede fra Statsfængslet i Horsens i 1949. En forvaringsdom og kærlighedsproblemer fik ham til at præstere det umulige. Ene mand dybt under jorden gravede han en tunnel ud mod friheden. Beskeden, han efterlod, var ikke til at misforstå:

​”Hvor der er en Vilje, der er der ogsaa en Vej!” (Lorentzen, 1949)

vist 1217 gange