mandag 2 jan 2017 - Tistrup
Stor privat kunstsamling, stenansigter og en unik grafiksamling
Anna Ancher fra Askov Højskoles samling
Anna Ancher fra Askov Højskoles samling Foto: Pressefoto
Det nye år i Janus Bygningen starter med fernisering den 7. januar. Der lægges stærkt ud med 3 udstillinger, som bygger på både generøsitet og billedglæde

PRIVAT KUNSTSAMLING

Kunstsamlere har gennem tiderne spillet en stor rolle i dansk kunstliv. Enkeltmennesker har fattet kærlighed til kunsten og er begyndt at samle. Samlingen vil således oftest bære præg af kunstsamlerens egen smag og fornemmelse. Den grafiske tegner Claus Christensens private kunstsamling vises hermed for første gang for offentligheden og giver fine eksempler på hovedsagelig dansk kunst fra 1980 til i dag.

Ud over det danske er der væsentlige afstikkere til Italien, Polen, Holland, Norge og Tyskland. Udstillingen omfatter omkr. 160 værker, hovedsagelig maleri og grafik. Blandt de mange kunstnere kan nævnes Mario Benedetti, Claus Bojesen, Gay Christensen, Oda Christiansen, Grazyna Gotz, Holger Jacobsen, Bamse Kragh Jacobsen, Snorre Kyllingmark, Erik Lagoni, Solveig Lohne, Peter Nyborg, Lisbeth Parisius, Mogens Phølsgaard, Gianni Robusti, Anne Grethe Bjarup Riis, Teddy Sørensen, Steffen Tast, Ivar Tønsberg, Jette With, Torgny Wilcke og Carsten von Würden.

En stor del af et evt. salg går generøst til fordel for Kunstmagasinet, som udgives af Janus Bygningen, og i øvrigt tiltænkes værkerne Vestjyllands Kunstmuseum og Janus Bygningen.

HANNES STENANSIGTER

Med denne udstilling ønsker billedkunstneren Hanne Louise Knudsen at invitere tilskuerne til at kigge på sten på en helt anden måde, og at hylde de stenalderfolk, der i oldtiden var bosat mellem de mange gravhøje, der var på Fåborgegnen ved Varde. Der udstilles et lille udpluk - en række indtryksfulde fotografier af det, hun opfatter som en del af stenalderfolkets symbolsprog - hakket eller retoucheret ind i dagligdagens små redskaber og amuletter.

Hanne Louise Knudsens hus ligger på en gravhøj, og hun har gennem mange år fundet bearbejdede sten i haven og på de tilliggende marker. Hun fascineres til stadighed af den uendelighed af organiske motiver, som de ellers så uorganiske sten gengiver. Hun er af den overbevisning, at mange af stenene og flinteredskaberne, som hun finder, har været brugt af, eller er dekoreret af stenalderfolket, og hun har i flere år med sin nærlinse fastholdt de motiver, som hun ser i de små sten.

Hanne Louise Knudsen er født 1947 og har bl.a. deltaget flere gange på Kunstnernes Sommerudstilling.

Der vil under udstillingen være opdagelsesworkshops for børn.

GRAFIK FRA ASKOV HØJSKOLE

På Askov Højskole findes en fornem grafiksamling på omkring 600 værker, i 1918 testamenteret til skolen af den tidligere elev Anders Madsen. Her finder man nogle af dansk kunsts allerstørste navne som f.eks. Johan Thomas Lundbye, Anna Ancher, J. F. Willumsen og Johannes Larsen. Efter en årrække i relativ ubemærkethed har en entusiastisk studiekreds sørget for, at samlingen nu i samarbejde med Vejen Kunstmuseum er på vej frem i lyset, ledsaget af billedanalyser mm. Vi er glade for at kunne vise et udvalg af denne fine samling.

Udstillingerne varer til den 8. februar.

Fernisering

Der er fernisering lørdag den 7. januar kl. 14.

Velkomst ved kunstnerisk leder Bjarke Regn Svendsen.

Indlæg ved kunsthistoriker Lise Buurgård

Rundvisning

Søndag den 22. januar kl. 14

ved kunstnerisk leder Bjarke Regn Svendsen

vist 364 gange