søndag 27 nov 2016 - Ansager
En hollænder kommer til Danmark
Uddrag fra Vestjydske fortællere 2016 - 25. udgave. Bogen kan købes i en række lokale butikker
Uddrag fra Vestjydske fortællere 2016 - 25. udgave. Bogen kan købes i en række lokale butikker
Hvordan et smæld i ryggen på grund af et forkert løft af et barn i en børnehave kan bidrage til en vellykket integration.

Philip Vossen er hollænder, 45, og han stammer fra en lille by, Asten, i nærheden af millionbyen Eindhoven. Han driver med succes en klinik for fysioterapi, Vestergade 3, 6823 Ansager, og han har haft samme domicil siden 2007. Før det har klinikken siden 2002 haft til huse Torvet 7 i samme by i de lokaler, hvor en Genbrugsforretning nu residerer. Philip har et motto: Lige meget, hvad tid det er på døgnet, om det er lørdag eller søndag, om det er nat eller dag, har hans patienter lov til at ringe efter ham, hvis de får smerter. Philip har en hollandsk uddannelse som idrætsinstruktør med speciale i svømning og badminton, derefter har han taget en uddannelse i fysioterapi og akupunktur med afsluttende eksamen i 1995.

Familien Vossen mødes til julefrokost 1. juledag 2014 fra v: Nick, Nadja, mor Jane, Emma, familiens overhoved Philip, Mark Foto: Per Torp

Philips storebror, Ed Vossen, emigrerede til Danmark allerede i 1990. Han rejste efter en dansk pige, han havde mødt i København under en turistrejse. Ed blev vel modtaget i Danmark, og har lige siden boet og arbejdet i København. Han har haft et job i Sandholmlejren, hvor han hjalp med til at få indvandrere ind på det danske arbejdsmarked. Nu er han ansat ved Københavns Kommune. Ed's forhold til den første danske kvinde holdt ikke. Et barn blev det dog til. I midten af halvfemserne mødte Ed en anden dansk kvinde med et barn. De fik sidenhen to børn, men først i 2013 fik de taget sig sammen til at gifte sig. Fra sine mange ferier i Danmark lærer Philip den danske folkesjæl at kende, og han kan godt lide, hvad han ser og hører. Han går endda så vidt, som til at sige, at danskerne minder meget om hollænderne. Han ved, hvad han taler om. Han har truffet to hold svigerforældre gennem storebroderen, ligesom han har fået kendskab til mange af Ed's venner. Ed går blandt venner og i familien under betegnelsen: En dansk hollænder! Mens Philip blandt venner og familie bliver kaldt: En hollandsk dansker! Adspurgt fortæller Philip: - Jeg er den, der holder mest på min egenart. Men ellers har jeg kun godt at sige om danskerne. De er gæstfrie, meget imødekommende og kan de hjælpe deres medmennesker, så er det, det, de gør. Dog er samtalen blandt danskerne blevet lidt mere skinger i udtrykket de senere år, end det er tilfældet i Holland. Men i modsætning til Danmark er Holland i forvejen et multietnisk samfund.

Mødet

Lillebror Philip har holdt bogstavelig talt alle sine ferier op gennem halvfemserne, indtil Ed skaffer ham et job i Lyngby Boldklub i 1997, og han flytter til Danmark. Senere samme år flytter Philip til Viborg for at arbejde i Bjerringbro indenfor fysioterapien. Her er en af hans patienter en børnehavepædagog, Jane Grundvad Pedersen. Et forkert løft af et barn i børnehaven, hvor Jane er ansat, har fremkaldt rygsmerter hos Jane, og hun går så til fysioterapeut, Philip Vossen, for at blive behandlet. Jane Grundvad Pedersen stammer fra Tilst ved Århus, men er ved skæbnens tilskikkelse og et giftermål endt i Bjerringbro. Jane har tre børn og en mand, Thomas, der er ostemejerist. Fysioterapeuter må være forberedt på, at diskutere mange forskellige emner. Det hører faktisk med til behandlingen. En fysioterapeut skal være velorienteret. En dag skal de behandle en politiker. Den næste patient er måske en skoleelev, og den næste igen en børnehavemedhjælper, der har fået ondt i ryggen, og som hedder Jane. Philip og Jane kommer allerede ved den tredje behandling til at tale om forskellige slags oste, og det ender med at Janes mand, Thomas, gennem Jane inviterer Philip hjem for at han, som ostespecialist kan forklare denne hollænder om hemmeligheden ved danske oste. Bekendtskabet udvikler sig til et venskab, og bekendtskabet bliver så tæt, at Philip, som af naturen er børnevenlig, passer børnene, når ægteparret skal i byen.

Philip Vossen midt i sin stolthed. Maskinrummet i fysioterapi klinikken i Ansager. Foto: Per Torp

Lykkelig skilsmisse

- Imidlertid vokser min mand og jeg fra hinanden i stedet for at vokse mod hinanden, udtaler Jane, og enden på ægteskabet bliver en lykkelig skilsmisse i 1999. At det virkeligt er en lykkelig skilsmisse, for så vidt, man kan tale om en skilsmisse som lykkelig, viser sig blandt andet ved, at min eksmand, Thomas, når han kommer på besøg, og Philip, min nuværende mand, som deres favoritemne diskuterer mine særheder. Da Philip i 2002 beslutter sig til at overtage en klinik i Ansager, flytter Jane og børnene med og hele familien flytter ind i hus i Gaarde, en landsby i nærheden. Jane og Philip bliver gift den 5. november 2004. Udover Jane får Philip i tilgift de tre børn. Parret får i løbet af de næste år yderligere to børn, så børneflokken er på i alt fem. I 2016 er der to hjemmeboende børn: Patrick og Emma. De tre ældste: Nadja, Mark og Nick er flyttet hjemmefra.

Jane Vossen bag disken på Café & Bryggeri "Elkjærs under Bøgen", Kirkepladsen i hjertet af Varde. Foto: Per Torp.

Fra børnepædagog til cafébestyrer

Ægteparret Vossen har campingvognen stående parkeret hos det hollandske ægtepar, der ejer traktørstedet ved Kvie Sø, som er beliggende mellem Varde og Grindsted kun 6 km fra Ansager. En dag med forrygende travlhed på traktørstedet udebliver en servitrice og i sin kvide spørger indehaveren: Kan du ikke hjælpe os med at gå til hånde Jane? Vi mangler en servitrice. Og som den hjælpsomme sjæl, Jane er, svarer hun: - Jo, ja, jeg skal lige hjem og skifte til noget ordentlig tøj. Og det blev så starten på en ny tilværelse for Jane. Arbejdet ved Kvie Sø greb om sig, og hun beslutter sig for at uddanne sig indenfor branchen. Efter endt tjeneruddannelse bliver hun Cafebestyrer i Varde af "Elkjærs Kaffe og Lounge Bar" i 2013. Indtil hun i 2015 flytter til ny adresse: Cafe & Bryggeri Elkjærs under Bøgen, Kirkepladsen 1. Det har så betydet, at Philip har måttet overtage madlavningen af aftensmåltidet til børnene de fleste af ugens dage, så Jane kan passe sin Cafe. Det er han heller ikke ked af, men han indfører dog, at hver fredag aften går han sammen med de tre børn ud og spiser. Så børnene færdes hjemmevant på cafeterier og restauranter fra Esbjerg til Herning, begge byer inklusive.

Er der forskel på danskere og hollændere?

Familiebåndene er de samme. Den danske familie, Vossen, kører til Holland 5-6 gange i løbet af året. Sådan en køretur tager 7 timer. I begyndelsen besøgte Philips forældre Danmark to gange om året, men Philips far er blevet svagelig, så han kan ikke mere holde til turen til Danmark.

- Danskerne er mere traditionsbundne. Danskerne tilbringer troligt 3-4 timer ved bordet, når de holder familiefest. Hos hollænderne er det omvendt. Hollænderne tilbringer 1 time ved bordet, og så fester de ellers. Og så er hollænderne mere flittige end danskerne. En hollandsk familie sætter indtjeningen højere end en dansk familie. Men så er hollænderne heller ikke forsynet med så mange sikkerhedsnet, som danskerne, mener Jane Vossen og hendes hollandske svigermor.

Men lad de medfølgende fotos afgøre denne forskel mellem danskere og hollændere. Danske Jane Vossen smiler på alle optagelser, medens Philip er ved godt mod og lige ved at smile. Danskerne er nok mere lattermilde og hollænderne en smule alvorligere, men de går godt i spænd.

Per Høst-Madsen

Uddrag fra Vestjydske fortællere 2016 - 25. udgave. Bogen kan købes i en række lokale butikker.

Indholdsfortegnelse:

  • 9 - Tilfældighedernes spil
    Laurids Bjerregaard, Varde
  • 21 - En dejlig tid som soldat og musiker
    Bjarne Toftgaard Pedersen, Varde (også kaldet BT)
  • 29 - Forhenværende brand- og beredskabschef
    Vagn N. Andersen, Varde
  • 43 - Varde å
    Carl Justesen, Arnborg
  • 49 - Minder fra dyrlægehjemmet i Ølgod
    Emilie Skovbjerg, Ølgod
  • 61 - En hollænder kommer til Danmark
    Per Høst-Madsen, Ansager
  • 67 - Varde Kommunale Musikskoles historie
    Anne Margrethe Momme, Varde
  • 81 - Oksbøl kiosk 1976 – 1986
    Karen Henriette Jessen, Silkeborg
  • 89 - Ortenvej 6, Varde – Historien om Varde Auto-Service
    Ole Sørensen, Varde
  • 103 - I personbiler gennem Sahara i 1950'erne
    Verner Puggaard, Årre
  • 115 - Rejsen fra Sønderjylland til Varde
    Rigmor Madvig Sørensen, Varde
  • 129 - Ikke jord under neglene
    Egon Thomsen, Ølgod
  • 135 - Rejsen til Amerika
    Jens Laugesen, København
  • 149 - Fortællinger fra Rudholm
    Thorkild Møller Christensen, Frøstrup
  • 159 - Tanker tilbage på 52 år med aktiviteter og turister
    Inge Vad Wodskou, Varde
  • 171 - Kunsten at integrere sig
    Søren Kold, Varde
vist 1672 gange