fredag 20 nov 2015 - Ansager
Dengang: Løbsk hest tramper købmand ned
Blev Købmand Bloch trampet ihjel af en hest? Er der noget om historien, eller er det en skrøne eller sammenblanding af begivenheder.

Vi har på arkivet i Ansager fået en fore­spørg­sel, som vi ikke selv kan finde svaret på. Er der nogen, der kender noget til historien og kan kaste lys over, hvad der virkelig skete.

Louise Kvist Berntsen Bloch spørger arkivet:

- Det er måske en lidt mærkelig forespørgsel, men i min familie går der en historie om, at min oldefar Johannes Bloch, der havde købmands­forretningen på Østergade i 1935-1950, døde i 1950 kun 52 år gammel, fordi en hest løb løbsk og trampede ham ihjel. Det forlyder, at det måske var det nogle tyske heste, der var blevet skræmt.

- Jeg ved ikke, om det er en vandrehistorie, eller om noget af den er sand. Men tænkte i måske kunne hjælpe mig? slutter Louise.

På arkivet har vi ikke noteret noget, der kunne bekræfte historien. Heller ikke i kirkebogen er der anført noget ved begravelsen. Vi gennemså derefter gamle aviser og fandt denne notits i Vestkysten ved købmand Blocks død.

Pludselig dødsfald i Ansager

En af Ansagers kendte borgere, købmand Block, Østergade, er i går eftermiddag pludselig afgået ved døden uden forudgående sygdom; Han segnede pludselig om på gulvet i sin butik, ramt af en hjertelammelse.

Afdøde stammede fra Sdr. Vium, og uddannede sig i købmandsfaget. I mange år var han kommis i Nordenskov, men for ca. 14 år siden flyttede han til Ansager og købte ”Kirkely”, hvor han siden har drevet købmandshandel. Han oparbejdede her en god kundekreds, som satte stor pris på ham. Block var en venlig og omgængelig man, en god borger, og en god og kærlig mand overfor sin familie. Han blev 53 år gammel og efterlader sig hustru og 2 døtre.

Avisudklip fra Vestkysten

Der er ikke omtalt noget om løbske heste. Men måske er der alligevel noget om det, eller kan der være tale om to historier, som over årene er blevet blandet sammen.

Vi håber nogen kan hjælpe os videre, og tager imod tips og ideer til, hvad der kan ligge til grund for historien om de løbske heste.

Karsten Madsen, Ansager Lokalhistoriske Arkiv

Købmand Johanne Bloch havde købmandsforretning, der hvor Min Købmand nu ligger.

Kontakt til arkivet: mail@ansager-arkiv.dk, eller på Stationsvej 3, 6823 Ansager i arkivets åbningstid: mandag 16-18 og onsdag 13-16.

vist 678 gange