fredag 14 aug 2015 - Danmark
Vinderen af Årets agurkehistorie 2015
Anne Fabricius (tv.) fra Dansk Gartneri og agurkegartner Kurt Christiansen (th.) overrækker præmien for Årets agurkehistorie 2015 til chef for TV2 Digital Peter Brüchmann (i midten)
Anne Fabricius (tv.) fra Dansk Gartneri og agurkegartner Kurt Christiansen (th.) overrækker præmien for Årets agurkehistorie 2015 til chef for TV2 Digital Peter Brüchmann (i midten) Foto: Dansk Gartneri
TV2 løb med prisen for ”Årets agurkehistorie”. Det blev historien ”Støjberg kæmpede mod myg under interview”, der modtog prisen og præmien: En kasse danske agurker.

Sommertiden plejer at være det, man i medieverdenen kalder agurketiden. Hvad skal man skrive om, når alle er på ferie og intet sker – og så bliver det til agurkehistorier i avisen. Det har nu fået Dansk Gartneri til at indstifte en ny pris i form af ”Årets agurkehistorie”. Prisen bliver givet til det medie, der i løbet af sommeren har lavet den mindste nyhedshistorie:

”Medierne imellem er der altid store diskussioner om, hvilket medie der har lavet den bedste agurkehistorie. Og hvem andre end Dansk Gartneri kan have det endegyldige svar på det?” siger Anne Fabricius fra Dansk Gartneri og fortsætter:

”Derfor indstifter vi fra og med i år prisen ”Årets agurkehistorie”, som vi kommer til at uddele hver sommer fremadrettet. Det sker i en hyldest til den danske agurk, og derfor er præmien naturligvis en kasse danske agurker.”

Kåringen sker i samarbejde med medieprofessor Anker Brink Lund fra CBS, der har valgt sommerens mindste nyhed på baggrund af Dansk Gartneris liste over nominerede agurketidshistorier bragt af BT, DR, Ekstra Bladet, Politiken og TV2.

Prisen går til TV2.dk

I år går prisen for ”Årets agurkehistorie” til TV2.dk for historien ”Støjberg kæmpede mod myg under interview”. Prisoverrækkelsen fandt sted torsdag i TV2s redaktionslokaler på Teglholmen.

”Her er tale om en såkaldt meta-historie, hvor journalister skaber en nyhed om deres egen virkelighed. TV2.dk laver simpelthen en nyhedshistorie baseret på en lille forstyrrelse under et tv-interview. Meget mindre kan det vist ikke blive. Det er groft sagt en myg, der bliver blæst op til elefantstørrelse,” lyder begrundelsen fra medieprofessor Anker Brink Lund, som fortsætter:

”Denne historie vinder Årets agurkehistorie, fordi den scorer lavt på samtlige af de klassiske nyhedskriterier – aktualitet, væsentlighed, identifikation, konflikt og sensation. Og den er desuden ganske tidstypisk for de nye netmedier, som efterhånden kører agurkehistorier året rundt.”

På TV2.dk bliver prisen for Årets agurkehistorie modtaget med et smil:

”Vi har medarbejdere på vores redaktion, der spiser ubegribelige mængder af grøntsager, så vi tager imod prisen med taknemmelighed,” siger Peter Brüchmann, chef for TV2 Digital.

Pressemeddelelse, Dansk Gartneri

Hvad er en agurkehistorie?

Agurketiden er en periode om sommeren, hvor medierne pga. ferie mangler nyhedsstof, og hvor små begivenheder derfor slås uforholdsmæssigt stort op som såkaldte agurkehistorier.

Ifølge Sproget.dk er ordet agurketid en fordanskning af det tyske udtryk ”Sauregurkenzeit” (de sure agurkers tid), som har været brugt i Tyskland siden 1870’erne. Og ligesom i Danmark har tyskerne brugt ordet om den nyhedstomme sommertid, hvor aviserne er i stofmangel.

Udtrykket kommer formodentlig fra de handlende i Berlin, da det er i den periode, at agurkerne modnes og bliver lagt i lage. I Danmark blev ordet første gang brugt på tryk tilbage i 1897.

vist 386 gange