onsdag 3 jun 2015 - Ølgod
Lås dit museum op med mobilen
Gå på museum i Ølgod når det passer dig fra 7 morgen til 22 aften, lås selv op med mobilen
Gå på museum i Ølgod når det passer dig fra 7 morgen til 22 aften, lås selv op med mobilen Foto: Pressefoto
Indvielse af ”Åben Adgang” og markering af kvinders stemmeret lørdag den 6. juni på vort museum i Ølgod

Arrangementet finder sted lørdag den 6. juni kl. 14.30, hvor museumsforeningen byder på kaffe.

Når museet siger, det er DIT Museum i Ølgod, mener vi det! Fra på lørdag den 6. juni 2015 kan du nemlig kvit og frit benytte dig af, at du har et museum i Ølgod, der fortæller den Vestjyske historie fra stenalder til lige inden traktoren kom ind i landbruget. Og du kan besøge udstillingen lige, når det passer dig - fra 7 morgen til 22 aften.

At åbne en museumsudstilling op, så den er frit tilgængelig for publikum, er ikke noget, man bare lige gør. Museer i Danmark - og i resten af verden - har en tradition for at kustoder og vagter holder øje med, at folk opfører sig ordentligt og ikke rører ved tingene. Museet for Varde By og Omegn vil noget andet. Det har længe været et dilemma, at det er dyrt, at have kustoder til at holde åbent fra morgen til aften, men at man omvendt også gerne vil holde mest muligt åbent, så folk kan bruge museet.

Derfor har museet skelet til Varde Bibliotek, der med stor succes har inviteret brugerne ind på bibliotekerne i kommunen, så man kan låne bøger, når det passer ind i programmet - overvåget af kameraer, og ikke bibliotekarer. Det trick har Museet for Varde By og Omegn nu kopieret.

”Vi stoler på, at folk passer godt på tingene, når vi viser dem den tillid, at de kan gå på museum uden at være overvåget af en vagt”, lyder det fra museumsdirektør Claus Kjeld Jensen. ”Det er jo deres egne slægters historie, vi viser. Den skal flest muligt have adgang til.”

Museet har valgt at kigge på de gode sider, der er ved at give museet tilbage til borgerne. Claus Kjeld Jensen udtrykker det sådan her: ”Fra museets side er vigtigere for os at have en lang åbningstid, så folk kan bruge museet når det passer dem, end risikoen for, at nogle misbruger tilliden og øver hærværk i udstillingen. Tyveri er vi ikke bange for. Det er ikke guldhorn, vi har på museet i Ølgod, der er ingenting i montrerne med markedsværdi. Men vi kan kalde det guldkorn fra den lokale historie. Nu kan alle tage gæster, familie og venner med ind og se historien, og de kan gøre det, når de har tid.”

Lås op med mobilen

Det eneste, man skal bruge for at gå på museum, er en mobiltelefon. Når man står ved døren, ringer man til et nummer, og får adgang til museet. Det koster kun almindelig telefontakst, selve entreen er gratis. Åben Adgang gælder til DIT Museum Ølgod, Hjedding Andelsmejeri og Hodde Skolemuseum.

Samtidig fejrer vi 100-året for kvindernes stemmeret til folketinget. Dit Museum Ølgod markerer jubilæet med en lille maleriudstilling. Det er malerier af 4 kvindelige malere med tilknytning til Ølgod området: Marie Hatting, Birgitte Valvanne og Kirsten Mougaard og Lilly Kristensen.

Malerierne er udvalgt og ophængt af Ølgod Museumsforening.

Varde Museum, pressemeddelelse

vist 672 gange