fredag 10 apr 2015 - Hodde
Hodde: Mindebegivenhed
Mindehøjtidelighed ved Hodde kirke i anledning af 75 års dagen for den 9. april 1940
Mindehøjtidelighed ved Hodde kirke i anledning af 75 års dagen for den 9. april 1940 Foto: Tistrupnews
75 års dagen for den 9. april 1940 blev markeret i Hodde

På 75 års dagen for besættelsen af Danmark blev der i Hodde afholdt en stor mindebegivenhed. Arrangementet startede på Hodde Kirkegård med nedlæggelse af en krans på Niels Møller Schmidts gravsted. Niels Møller Schmidt døde den 9. april 1940 i kamp mod tyskerne i Haderslev. I mere end 10 år har Karl Nielsen fra Hodde hvert år lagt en krans på Hodde Kirkegård til ære for Niels Møller Schmidt netop den 9. april. Derfor var det en naturlig start på en dag, hvor minderne gik 75 år tilbage. Efter kransenedlægningen var kirken fuld ved en mindegudstjeneste, og det samme blev Hodde Forsamlingshus efterfølgende til spisning.

I forsamlingshuset havde Hodde/Tistrup Lokalarkiv sat en skærm op med billeder blandt andet af Niels Møller Schmidt og de forskellige modstandsgrupper, der var i Hodde, Tistrup, Horne og Skovlund omegne.

I forsamlingshuset startede deltagerne med at synge en sang efterfulgt af en dejlig suppe m/brød. Efter endnu en sang tog Lars Bom over med ”Lars Boms Forsamlingshus”. Lars Bom stillede nogle spørgsmål, som snakken gik ud fra. Niels Møller Schmidts søster deltog i hele arrangementet. Hun kunne fortælle, at hun var ude at tjene den 9. april 1940, hvor tyskerne kom og tog hendes bror fra hende. Dem hun tjente hos kom og sagde til hende, at hun skulle tage hjem til sine forældre, da der var noget, de ville fortælle hende. Trods den meget sørgelige besked hun fik, da hun kom hjem, var hun allerede på arbejde igen dagen efter. Den følgende lørdag var der begravelse i Hodde, hvor følget gik fra kirken hen til forsamlingshuset.

Efter en times tid med ”Lars Boms Forsamlingshus” blev der vist en film, som Peder Hammelsvang Kristensen, måske bedre kendt som Peder News, havde optaget og redigeret om mor og søn Edele Jensen og Svend Kruse, der fortalte om deres liv under og efter krigen. Til filmen var der kaffe og småkager.

Arrangementet strakte sig fra kl. 16.00 til kl. 20.30. Alle udgifter inkl. spisning blev afholdt af menighedsrådene i Hodde og Tistrup, som var arrangører i samarbejde med Lars Bom, Hodde/Tistrup Lokalarkiv og Peder Hammelsvang Kristensen.

TistrupNews

vist 459 gange  
Annonce