søndag 5 apr 2015 - Varde
Har kunsten gode kår i Varde Kommune?
Kunstner Per Ottesen,  kultur- og fritidschef Kirstine Gottlieb og kunstner Kate Skjerning
Kunstner Per Ottesen, kultur- og fritidschef Kirstine Gottlieb og kunstner Kate Skjerning Foto: Tistrupnews
Kirstine Gottlieb, kultur- og fritidschef i Varde kommune, billedkunstner Kate Skjerning og billedkunstner Per Ottesen fik en snak om kunst og kunstnernes vilkår i Varde Kommune

Kirstine Gottlieb, kultur- og fritidschef i Varde kommune, synes at Varde er rigtig godt med, hvad kunst angår.

- Vi har en stærk base i Janus Bygningen i Tistrup, som leverer kunst i meget høj kvalitet og Kunsthal vARTe, som er en ny base for kunstnere. For eksempel har Kunsthal vARTe haft billedskolen på besøg og bliver derved et sted, som er med til at koble professionelle og amatører sammen. Børn får herved også kendskab til et aktivt kunstmiljø, mener Kirstine Gottlieb og fortsætter - Der er også Skulpturudstilling hvert andet år i Ølgod, og det er også med til at sætte Varde Kommune på landkortet og trække kunstinteresserede til udefra.

Kirstine forsikrer, at politikerne fortsat vil prioritere kunsten, og hun synes, der er skabt en fin kobling ved at have et underlag bestående af Billedskolen, KulturSpinderiet og frivillige kunstforeninger, der agerer op mod de private foretagender som Kunsthal vARTe og Janus Bygningen. Sammenhæng, understøttelse og koblingen mellem Amatører og de professionelle gavner også kunst- og kulturlivet.

Per Ottesen

Per Ottesen er billedkunstner og bakker op om Kirstines udtalelse.

- Det er vigtigt, at Varde tager højde for byens status som en gammel kulturby, måske endda Danmarks ældste. Varde må ikke lægger sig i slipstrømmen af, hvad der sker andre steder. Det er vigtigt at holde fast i den specielle Varde-ånd, som er værd at bevare. Hold fast i, at det særlige er ens identitet, slår Per Ottesen fast.

Kirstine nævner, at vi i Varde heller ikke skal underkende værdien af at store kunstnere, som Hans Tyrrestrup og Otto Frello, som er kendt udenfor byskiltet. De er med til at danne Varde-ånden, og det miks vi er af. Dog pointere Per, at der gerne må komme kunst ind udefra. Kunst som vi kan lære af, men også kunst som kan opdage os.

Kate Skjerning

Kate Skjerning er billedkunstner og kommer fra Oksbøl. Hun har erfaret, at det kan være en udfordring at få københavnere til at forstå, at der skabes kunst her i Varde, at der i det hele taget kan skabes noget uden for København.

- Det kan somme tider være nemmere at skabe kunst sammen med tyskere end med københavnere, siger hun.

Kunst og naturen

- Det der kendetegner Varde Kommune er naturen, og kunsten skal tænkes kreativt og anderledes ind i kunsten som en potentiel værdi, som værende et aktiv for kunsten, siger Kirstine. Naturen er en del af vores identitet, en del af vores rammer. ”Menneskebadet ved åen” og ”Vadehavsfestival” er to events med kunst i naturen, som begge har trukket rigtig mange folk til, og som har forladt naturen igen i sin egen orden.

Det at naturen forlades i sin egen orden igen lægger Per stor vægt på. For som han siger, - En mulighed er også, at lade naturen være i fred for at den kan skabe inspiration for kunstnerne. Der skal passes på med ikke at lave naturen om, med at lave spor som forandrer for meget.

Tænk kunst ind i byggeprojekter

Som kultur- og fritidschef må Kirstine Gottlieb erkende at økonomien altid er en udfordring. Hun skal i samarbejde med kunstnerne blive dygtigere til at argumentere for, at kunsten gør en forskel, også i byggeprojekter. Ved at prioritere kunst ind i projekter får vi noget mere og andet indhold i vores dagligdag, og det budskab skal sælges bedre, allerede så snart projektet er på tegnebrættet.

Bredde og elite

Kirstine pointerer, at ligesom der både skal være bredde idræt og elite idræt, skal Varde Kommune også sørge for at ramme begge lejre indenfor kunsten, og åbne op for såvel børn som voksne, amatører som professionelle. Hun ønsker at kunstnere skal honoreres for deres arbejde, så der er en reel løn og ikke kun så materialerne er dækket ind. Det vil også være med til at skabe en forskel fra professionel kunst over til det, vi alle kan stå og bikse med.

Kate er af samme holdning. Hun har det godt som kunstner i Varde Kommune, men hun ønsker at folk opdager, hvad kunst er værd, og det kan blandt andet opnås ved at kommunen betaler den reelle pris for et stykke arbejde.

Der er ca. 10 professionelle kunstnere i Varde Kommune. Både Kate og Per vil gerne have flere kollegaer, men omvendt giver dette antal plads til, at de får nogle opgaver.

Per Ottesen er også underviser på Varde Billedskole, og hans ønske for fremtiden er at nogle af de store oplevelser indenfor billedkunst kunne komme til Varde, så han ikke skal tage børnene med til Århus Kunstmuseum ARoS. Han håber, der kommer mere kunst ind udefra, så børnene kan præges fra flere sider.

Boss og arbejdstager, Kirstine Gottlieb og de to kunstnere, er spændte på hvad fremtiden byder. Man følger et spor, men ind i mellem skal man vælge en anden vej og turde prøve noget nyt.

Tistrupnews

vist 936 gange