lørdag 4 apr 2015 - Krarup Lund
Nældesommerfuglen

Så er det snart så vidt. Om en lille måneds tid kan du være heldig og møde denne smukke sommerfugl

Et godt sted at lede efter den, er området omkring Letbæk v/Hodde, Krarup Lund og Assenbæk, hvor den ynder at sidde og sole sig i skovlysninger. Forårsformen minder meget om den langt mere almindelige Nældens Takvinge, men Nældesommerfuglen er væsentlig mindre.

Nældesommerfuglen har jo en helt usædvanlig historie, hvad angår udbredelsen i Danmark. Det hele begyndte i 1881. Da blev de første eksemplarer fundet på Lolland. I løbet af de næste 100 år spredte den sig til Falster, Sydsjælland, Langeland og Fyn, og siden har den indtaget hele Sjælland, Bornholm og det meste af Jylland. Mit første møde med sommerfuglen var i 2010 i Ansager og igen i 2011, et enkelt eksemplar i Ellebæk Mose v/Nørholm. I 2012 kom så det endelig gennembrud for arten her i området; på en enkelt eftermiddag så jeg omkring 15 eksemplarer i Krarup Lund, hvor filmen også er optaget.

Nældesommerfuglen adskiller sig fra alle andre danske dagsommerfugle ved at have to vidt forskelligt udseende generationer: Forårsdyrene med en orange grundfarve og sommer­generationen i en brunlig udgave. Gode gamle Carl von Linné, den svenske videnskabsmand, som var den første til at navngive bl.a. insekter med latinske navne, troede sågar en overgang, at der var tale om to forskellige arter.

Optagelse og redigering: Hugo Nissen - mail: hugonissen@yahoo.dk

vist 659 gange