Det har fortrinsvist drejet sig om unge, men også om mere etablerede kunstnere, som markerede sig stærkt lige p.t. Som afslutning har vi valgt at invitere et lille udvalg af de mange fremragende kunstnere, der har deltaget på påskeudstillingen gennem årene.
Lise Blomberg arbejder abstrakt og figurativt på samme tid. Hendes indkredsninger af specielt forstadsmiljøerne i dagens Danmark er fyldt med både liv og en underliggende farlighed. Hendes ophængning bliver en blanding at helt nye og lidt ældre værker.
Nils Viga Hausken peger på overraskende muligheder i korsstingsbroderiet. Han fortæller bl.a., at han er ”optaget af begrebet tid, med et særligt fokus på det langsommelige. Det er min overbevisning at vi ikke, hverken som individer eller kultur, kan undvære de dybder og dimensioner der rummes i det langsommelige, og som vores højhastighedskultur ikke evner at indfange. For at belyse disse forhold har jeg i de sidste 14 år valgt korsstingbroderiet som mit kunstneriske medie. I korsstingsbroderiet findes både en ro og en historie fra tidligere generationer. Samtidig kan korssting i vidt omfang indfange og kommentere på flere af teknologiens nye begreber, som vi alle løbende bliver tvunget til at lære og forstå”. Hausken udstiller værket No Time, og herom fortæller han, at de ”19 billeder visuelt viser transformationen af en korsstingbroderet sommerfugl, der bliver mere og mere pixeleret og til sidst forpupper sig som QR-kode. Et hurtigt scan med mobilen og så har man et kunstværk i form af en broderet sommerfugl i mobilens galleri. Det langsommelige flyttes hermed ind i hurtigheden”.
Louise Hindsgavl er som kunsthåndværker både original, humoristisk og grotesk i sit billedsprog. Hun udstiller bl.a. et kar monteret på et stort bord. Heri er placeret diverse værker, og dropposer er ophængt over scenariet.
Birgit Johnsen og Hanne Nielsen hører til eliten i dansk videokunst, som de også tidligere har demonstreret på PT. Denne gang udstiller de en række fotografier med både mystik og skønhed. Om fotoserien Facing the Dark fortæller de, at den ”er filmet i nattens mørke og arbejder med mørkets oversete kvaliteter. Fotografierne er taget i Lille Vildmose, der efter sigende er den mørkeste krog af Danmark, hvor stjernehimlen står allertydeligst frem. Foto af kunstige lyskilder, samt månens naturlige lys står i blændende kontrast til mørkets dybe rumlighed. Det narrativt stemningsskabende mørke udfordrer betragteren til at dykke ind i de dunkle landskaber i afsøgningen af billedernes rum og fortællinger”.
Cai Ullrich von Platen er en alsidig billedkunstner, som ofte bryder grænser med sine skæve og anderledes billeder. Til PT 15 har han valgt at udstille et stort maleri fra 2012. Det måler 3 x 4,5 meter og er uden titel. Det kan dog antydes, at billedet bl.a. indeholder rødmalede træer, hvoraf et grantræ er ophængt i en snor.
Kristian Devantiers malerier er præget af både popkunst, tegneserier og abstraktion. Som beskrevet af Jacob Hoff, kunne de enkle farvefelter, der møder beskueren, således have været ”elementer i rent abstrakte udtryk. Nu er de imidlertid komponeret således, at de fremtræder som figurationer. Ensomme, silhuetagtige skikkelser ofte placeret i skabelonlandskaber eller udfyldende hele billedfladen i næsten filmiske close-ups”.
Lisa Rosenmeier har mange uafrystelige fotografiske værker bag sig, men har også arbejdet med større installationer. Hun fortæller om sin praksis: ”Jeg har lagt de foregående års store totalinstallationer bag mig, og arbejder nu med fotografiske og tekstlige forløb, presser fotografiet ud over ”virkelighedens aftryksfunktion” mod skæve, vilde billeder som visualiseringer af, hvordan verden opleves, mere end hvordan den ser ud. Jeg arbejder efterfølgende med at sammensætte billederne til en større helhed, få dem til – i samklang med teksten – at danne et åbent og subjektivt fortællende univers, som det er mit håb, at beskueren vil føle sig både pirret, draget og ramt af”.
Mette Vangsgaard arbejder i en blanding af maleri, collage og keramisk skulptur. Selv fortæller hun: ”Mit interessefelt er de miljøer og rum vi har vores væren i. I mine nye collager, som jeg vil vise i Janus Bygningen, er jeg optaget af museumsrum, som danner rammen om samlinger og viden, og som danner vores identitet som mennesker. Vi mennesker skriver vores historie ved at samle og strukturere vores omgivelser. Jeg er interesseret i et kig ind i de tavse udstillingssale fyldt med forskellige objekter fra udstoppede dyr, planeter, malerier og arkivskabe med geologiske kuriositeter. Disse rum har altid pirret min nysgerrighed”.
Solveig Lohne med bog og udstilling
Samtidig med PT vises en særudstilling med den norske billedkunstner Solveig Lohne. Hermed markeres også udgivelsen af en ny bog i serien De små Kunstbøger: ”Natur-lige Bilder – om Solveig Lohnes Kunst” med tekst af Kjell Strand. Solveig Lohne har nær tilknytning til Danmark. Hun er medlem af kunstnersammenslutningen Den Gyldne, var i mange år medlem af Vestjyllandsudstillingen, har udført flere udsmykningsopgaver i Sydvestjylland og er fornemt repræsenteret i Vestjyllands Kunstmuseum.
Fernisering:
Lørdag d 28. marts kl. 15
Velkomst ved kunstnerisk leder Bjarke Regn Svendsen
Åbningstale ved maleren Jørn Houborg
Lancering af ny bog om Solveig Lohne
Der indbydes til Ferniseringssuppe for alle interesserede kl. ca. 17. Pris 35 kr. uden drikkevarer. Tilmelding senest 26. marts.
Udstillingen varer til 3. maj.
Janus Bygningen, pressemeddelelse