tirsdag 11 nov 2014 - Ansager
Erik Buhl: Godt gået Ansager!
Ansager har vendt børnetallet fra et faldt til en stigning
Ansager har vendt børnetallet fra et faldt til en stigning Foto: Karsten Madsen
Ansager ligger i Danmarks top 5 for byer på landet med en stigning i børnetallet på 14.6% over 5 år

Den flotte udvikling er blevet bemærket i Varde Kommune.

- Det kan betale sig at yde en indsats, siger borgmester Erik Buhl oven på nyheden og fortsætter:

- Med en målrettet og engageret indsats er det lykkedes at vende en negativ udvikling til en positiv udvikling. Der er mange synlige forandringer i Ansagers bybillede, og nu en målbar positiv udvikling i befolkningsudvikling. Godt gået Ansager!

Landbysamfund bryder med faldende børnetal

Anledningen til de opmuntrende ord er en helt frisk analyse fra Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum, der viser at mange lokale aktiviteter og gode transportmuligheder tiltrækker børnefamilier selv til småsogne.

Børnetallet falder kraftigt på landsplan, og Danmark er et af de EU-lande, hvor borgerne hastigst flytter fra landet til byen. Alligevel er det lykkedes fem små landsogne at trodse tidens tendenser. På landsplan er antallet af førskolebørn faldet med 5,6 pct. siden 2009.

Men Snedsted i Thy, Fuglebjerg i Vestsjælland, Ansager i Sydvestjylland, Brede ved Tønder og Mørkøv i Nordvestsjælland har alle formået at få antallet af førskolebørn i alderen 0-5 år til at stige med mere end 10 pct de seneste fem år. Det viser en Momentum-analyse af udviklingen i børnetallet på sogneniveau.

Alle fem steder er der tale om små landsbysamfund med under 2.500 indbyggere, hvor borgerne har mindst en halv times kørsel til landets største byer. Snedsted i Thisted Kommune er det landsogn med størst stigning i antallet af førskolebørn og har næsten 20 pct. flere børn end for fem år siden. Her er en del unge mennesker med børn flyttet til byen de senere år, fordi boligmarkedet og infrastrukturen gør det til et attraktivt sted at bo for en børnefamilie.

Unge tilflyttere kendetegner alle de fem landsogne, der har fået markant flere småbørn. Desuden er der tendens til, at børneforældrene i de fem sogne ikke har været lige så opsatte på at gå længe i skole som forældre i landets øvrige landsogne.

Karsten Madsen

vist 1212 gange