tirsdag 27 nov 2012 - Ansager
Indbrud: Snyd tyven sammen med naboerne
Julen er højsæson for indbrud, så der er nu særligt god grund til at få naboerne med i Nabohjælp

Nyhedsbrev fra Syd- og Sønderjyllands Politi, Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden. Snyd tyven sammen med naboerne.

Flere danskere skal ind i kampen mod indbrudstyvene. Derfor lancerer Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden nu et nyt nabohjælpssystem. Ifølge undersøgelser kan nabohjælp nemlig forhindre op til hvert fjerde indbrud. Alene i Syd- og Sønderjyllands Politikreds er der anmeldt 2.188 indbrud i private hjem i de tre første kvartaler af 2012. Man kan læse alt om det nye system og tilmelde sig gratis på www.nabohjælp.dk

Danmark indtager en kedelig andenplads i Europa, når det gælder indbrud i private hjem. Samtidig viser erfaringer, at op til hvert fjerde indbrud kan undgås med nabohjælp. Med 45.000 indbrud om året er der kort sagt behov for at sætte fokus på nabohjælp i Danmark. Derfor introducerer Det Kriminalpræventive Råd (DKR) og TrygFonden i dag Nabohjælp i en mere tidssvarende udgave. Det nye Nabohjælp skal få de ubudne gæster til at opgive deres forehavende og skabe mere tryghed blandt danskerne. Og i Syd- og Sønderjyllands politikreds er Politiinspektør Lars Bræmhøj, begejstret for det nye redskab til at snyde tyven og nedbringe indbrudsraten.

”Vi meget glade for det nye Nabohjælpskoncept. Vores erfaringer viser, at det har en forebyggende effekt, når folk hjælper hinanden. Og det er også mit klare indtryk, at borgerne rigtigt gerne selv vil bidrage til at gøre det svært for indbrudstyven - hvis blot de får den rette vejledning. Og det er netop hvad man gør med Nabohjælp, så jeg håber, at mange vil tilmelde sig,” udtaler Lars Bræmhøj.

Ferie med ro i sjælen
Ifølge leder af projekt Nabohjælp, Lone Harlev, bliver det nu nemmere end nogensinde at organisere nabohjælp via enkel og brugervenlig teknologi. Det kræver blot en mobiletelefon eller en computer. Med et par klik giver man naboerne besked, når man tager på ferie. Systemet fortæller herefter naboen, at de skal være ekstra opmærksomme og sørge for, at huset ser beboet ud. Og alt imens kan man nyde ferien med ro i sjælen, fordi man løbende får sms’er om, at alt er ok derhjemme.

”Nabohjælp er en opdateret version af den gamle ordning fra 1980’erne, men Nabohjælp anno 2012 kombinerer for eksempel sms og en ny mobil-app med god, gammeldags snusfornuft,” fortæller Lone Harlev.

Det nye Nabohjælp er gratis, og man kan oprette en profil på www.nabohjælp.dk og invitere udvalgte naboer med i netværket.

”I TrygFondens tryghedsmålinger kan vi se, at indbrud er noget af det, der bekymrer danskerne allermest. Med det nye, digitale nabohjælpssystem får danskerne en fantastisk mulighed for at hjælpe både sig selv og andre med at forebygge indbrud og øge trygheden,” siger Gurli Martinussen, direktør i TrygFonden.

Smid affaldet ind til naboen
Bil og cykler i carporten, en fyldt skraldespand og en tur rundt om naboens hus tilsat vakse og årvågne naboer. Det kan i mange tilfælde være opskriften på at forhindre et indbrud, mens husets beboere er på ferie.

”Flere studier tyder på, at det er en god idé at alliere sig med naboerne, når man er på ferie.
Med Nabohjælp får danskerne et redskab til at tage kontrollen over egen tryghed i hjemmet og samtidig styrke godt naboskab. Det er simpelt, men vi ved det virker,” siger Det Kriminalpræventive Råds formand, Eva Smith. Hun fortsætter:

”Nabohjælp handler ikke om, at vi skal lave politiets arbejde. Det handler om, at vi skal hjælpe hinanden med at forebygge og stoppe indbrud, så vi alle kan føle os trygge i vores eget nabolag. Et mørklagt og ferietomt hus fremstår som et oplagt bytte for en indbrudstyv. Med nogle helt enkle, men gennemtænkte nabo-handlinger kan tyven snydes til at tro, at der er nogen hjemme.”

Julen er højsæson
De fleste indbrud foregår i vintermånederne, særligt omkring jul. Så nu hvor julen står for døren, er der særligt god grund til at få naboerne med i Nabohjælp for at snyde indbrudstyven.

Man beslutter selv, hvem man vil være i netværk med og dermed hvem, der har adgang til ens feriedata og personlige oplysninger. Nabohjælp giver via e-mail og sms et nemt overblik over, hvem der er på ferie og hvornår. Kampagnens hjemmeside – www.nabohjælp.dk - giver tips og tricks til, hvordan man kan nedsætte risikoen for indbrud.

”Nogle danskere har i forvejen organiseret sig i uformelle netværk, men med det nye system bliver det lettere at organisere og vedligeholde Nabohjælpen. Det handler ganske enkelt om små tiltag, der kan gøre en stor forskel for naboen,” siger Lone Harlev.

Fire gode råd:
Læg affald i din nabos skraldespand
Gå en runde om huset
Parker din cykel eller bil foran huset
Start dit eget nabohjælpernetværk på nabohjælp.dk

vist 283 gange