lørdag 2 aug 2014 - Ansager
Til whisky smagning i Danmarks bedste ”bæverding”
Whiskysmagning en sommeraften i Smagsgalleriet
Whiskysmagning en sommeraften i Smagsgalleriet Foto: Johnny Enghave
Nej, der er ikke tale om en beværtning. Det er meget mere. En blanding af at være med i ”Babettes Gæstebud”, Slaraffenland eller et hjem, hvor fedekalven er blevet slagtet.

For mig startede det i marts i år, hvor jeg af nysgerrighed kom forbi for at se og prøve, hvad der foregik her. Siden er jeg kommet næsten hver gang og betragter mig nærmest som stamgæst. Med god grund. Det er nærmest umuligt at undgå at blive indfanget af den varme, tæthed og afslappethed, som kendetegner Smagsgalleriets månedlige begivenhed. Stemning, hygge, ro.

Smagsgalleriet hedder stedet og hvilket velvalgt navn, for der er det, det drejer sig om. At smage, men ikke hvad som helst. Her serveres kun det ypperste af det ypperste. Fra det øjeblik man træder ind ad døren, føler man sig velkommen og bliver budt et stort glas af månedens whisky eller anden drik efter ønske. Først de næste drinks betales der for til en meget favorabel pris. Til ganen er der kræset for deltagerne med gourmet tapas, super kaffe og en OHLALA ostelagkage, som nærmest kan inhaleres. En livsnyder kommer i godt humør blot ved tanken. Hvis man samtidig i en lidt sen alder lige pludselig begynder at mærke, hvad rom og whisky også kan være, altså ikke blot alkohol men også smagsnydelse, går mange detaljer op i en højere enhed.

Jeg har været der 5 gange nu. Jeg er vant til at studere planter, dyr og mennesker og deres adfærd, og jeg har sjældent eller aldrig i Danmark oplevet en sådan stemning af bevægelse og ro på samme tid. Alle 30-40 deltagere er ret tidligt på aftenen i en konstant bevægelse af nydelse og deltagelse, lyttende, talende, smagende. Alt imens værtsparret nærmest ”tilfældigt” sørger for, at alle detaljer til enhver tid swinger. Det er kunst på et meget højt niveau. Ved forrige whisky smagning spurgte jeg Inge, om hun ikke var bange for, at nogen gik uden at betale. ”Så ville jeg jo blive stresset”. Sådan!!!!! Jeg ved jo, hvordan jeg i mit eneboerhjem konstant ville have hjertet oppe i halsen, hvis børn piskede rundt og flyttede ting, så jeg ikke kunne finde dem. Hatten af for dem, der kan denne kunst. I Smaggalleriet mestrer de den.

I Namibias hovedstad, Windhoek, besøgte jeg ofte en café, hvorom en del svenskere sagde, at de ikke engang i Stockholm kunne finde dens lige. Jeg tvivler på, at man i Danmark kan finde noget, der matcher Smagsgalleriets whisky smagning.

Erik Jessen 02-08-2014 kl. 01:46

vist 1082 gange