søndag 1 jun 2014 - Skovlund
Dejlig tur til ”Smedenes by” Lem
Skovlund Sognearkiv på udflugt til Lem
Skovlund Sognearkiv på udflugt til Lem Foto: Bjarne Holm, Skovlund
I dag kl.12.00 drog 19 Skovlund borgere af sted til ”Smedenes by” Lem.

Her så vi først den spændende udstilling i ”Smedenes hus”, om industrieventyret i byen, startet af smed Hans Sørensen Hansen (HSH) fra Skovlund. Hans søn Peder Hansen startede A/S Vestas i 1945. I udstillingen var der mange genstande fra Vestas tidlige virke, husholdningsvægte, røremaskiner, mælkekølere og meget andet. Derefter var vi på en lille byvandring, her så vi Kirkegade nr. 4, hvor HSH startede i 1898, beboelse og smedje. I 1908 byggede han en ny smedje på den modsatte side af vejen, i dag står den stadig med maskiner, men meget forfalden. Det var her, det egentlige industrieventyr startede. Smedjen blev overtaget af brødrene Chr. og Aage Øllgaard i 1932, og videreført som pumpefabrik.

I ”Danmarks Vindkrafthistoriske Samling” (DVS), på Smed Hansens Vej 11, fik vi en meget spændende og grundig gennemgang af vindkraften og gårdmøllernes historie.

Den nyrenoverede kirke så vi også, inden vi fik kaffe, kage og sandwich i dejlige lokaler i ”Kirkens hus”. Jens Chr. Øllgaard og hustru var vært, og viste en lille film om det gamle Lem.

Mæt af indtryk sluttede vi turen af kl. 17.00 i Chr. Øllgaards skulpturpark, i strålende sol.

Niels Winther Skovlund Sognearkiv 1. juni 2014

vist 687 gange