Selv den mest entusiastiske vinduespudser må drage et suk ved tanken om at skulle vaske alle de store paneler, der er opført ved Skovlund Varmeværk. Og selv den ivrigste havemand må klø sig i nakken ved tanken om at skulle klippe græs inden under panelerne.
Heldigvis har naturen en løsning på begge dele. Regnen holder solvarmeanlæggets plader forholdsvis rene, og seks får er netop blevet sat ud for at græsse rundt ved anlægget, så ingen plæneklipper behøver kæmpe sig ind i hjørnerne.
»Ansættelsen« af de seks nye firbenede medarbejdere – to moderdyr og fire lam – er bare en af flere glædelige nyheder på Skovlund Varmeværk, som i år fylder 50 år. En anden god nyhed er, at jubilæet fejres med et åbent hus på fredag, hvor en lang række af varmeværkets samarbejdspartnere og kolleger inden for energiområdet er inviteret til at komme med hver en stand. Og så kunne varmeværket for få uger siden sende et brev rundt om, at varmeprisen nu sænkes med fem ører pr. kwh.
Aflæsning fra bilen
– Det går rigtig godt med vores solvarmeanlæg. Tag for eksempel denne uge. Vi har ikke brugt gas i en hel uge overhovedet, fordi der har været sol nok til, at hele byen kunne varmes op af solvarme. Det er dejligt. Både miljømæssigt og økonomisk, siger varmemester Karsten Kristensen. Endelig er det også nyt, at varmeværket har fået helt nye målere sat op rundt om hos sine i alt 260 medlemmer. Det gør, at anlægget er helt up-to-date og desuden kan måle boligernes varmeforbrug elektronisk og på afstand.
– Før skulle jeg banke på hos folk og sige »Må jeg godt lige komme ind og aflæse din varmemåler, så vi kan afregne dig?«. Her kan jeg nu i stedet aflæse målerne via et radionetværk inde på varmeværket, som også kan afsløre lækage ved målerne. Jeg trykker bare på en knap, og så viser vises målernummeret, hvor meget varmeenergi der er målt på den, hvor mange kubikmeter vand der er løbet igennem, og så videre, fortæller Karsten Kristensen.
Fra olie til kul til træpiller til gas
Den elektroniske varmeaflæsning med terminalen betyder, at dét arbejde nu kan gøres på halvanden dag, hvor det før tog tre uger. Dét er også en energibesparelse. Dog af den mere menneskelige slags.
Nu glæder Karsten Kristensen sig til fødselsdagen på fredag. Forhåbentlig vil nogle af dagens gæster have en alder, hvor de kan huske, da varmeværket blev opført i 1964, hvor det dengang kørte på olie. I 1985 fik varmeværket i stedet et anlæg til kulfyring, og i 1993 blev kullet skiftet ud med træpiller.
Men i 1994 forlangte Energistyrelsen, at varmeværket byggede et nyt kraftvarmeanlæg med naturgas som brændsel, og her besluttede man at flytte varmeværket ud til den nuværende adresse på Nørremarken, hvor der var bedre plads til at opføre et større anlæg.
Skovlund Varmeværk blev her opført som det varmeværk, det er i dag. I 2012 kom solvarmen til, og nu håber varmemester Karsten Kristensen kun, at afgiften på gas bliver fjernet igen.
– Det er ikke rimeligt, at regeringen har lagt en energiafgift på gas, men ikke på de andre typer brændsel. Politikerne har da også indrømmet, at det var en skat snarere end en afgift, og så synes jeg, det bør opkræves som skat. I Skovlund tror nogle forbrugere jo, at det er os på varmeværket, der er for dyre, når de hører om billigere varme i Ølgod og Ansager.
Men det er fordi vi bruger gas, som er pålagt afgift, mens det aldrig blev lagt på de andre. Så er det jo bare fantastisk, at vores solvarme har gjort, at vi – trods gasudgifterne – alligevel har kunnet sænke varmeprisen, smiler Karsten Kristensen.
Mai Møller Christensen, Ugeavisen Ansager-Helle uge 21
Udvalgte nyheder
- Den 19. kl. 10.35Fællessang i Ansager og Skovlund kirker
Kom og syng med os torsdage kl. 19.00-20.00 - Den 8. kl. 21.00Niels Winther 25 års jubilæum
Reception i Skovlund Kulturhus for arkivleder og underviser Niels Winther - Den 24. kl. 10.32Konfirmandforberedelse starter nu
Konfirmandundervisning i Ansager og Skovlund kirker – tilmelding og praktiske oplysninger