mandag 3 feb 2014 - Skovlund
Fællesspisning hjalp elever til Berlin
Elever på Skovlund Friskole lavede mad til 180 gæster på Skovlund Kro
Elever på Skovlund Friskole lavede mad til 180 gæster på Skovlund Kro Foto: Ugeavisen Ansager-Helle
Elever fra 7. og 8. klasse på Skovlund Friskole smøgede ærmerne op efter skoletid i onsdags. De lavede mad til 180 gæster på Skovlund Kro, og pengene går til forårets studietur.

Ned i tasken med bøgerne, så snart det ringede ud, og så hen på kroen for at snitte, hakke, skære, dække og anrette. Eleverne fra 7. og 8. klasse på Skovlund Friskole havde en særlig dag i onsdags, for de skulle tage imod et selskab på hele 180 spisende gæster på Skovlund Kro.

Den lokale fællesspisningsaften, som finder sted med jævne mellemrum, var denne aften blevet konverteret til en støtte-fællesspisning, hvor pengene gik til elevernes tur til Berlin her i foråret.

Firmaet Catering Engros i Skovlund havde doneret madvarerne, mens Skovlund Kro lagde sine lokaler og kroparrets arbejdskræfter til. Derudover skulle eleverne selv lave maden, dække bord og stå for opfyldning og afrydning undervejs.

– Jeg kom herop klokken 14.45, og der var bomstille. Eleverne stod bare og snittede og var helt optaget af det, og jeg havde ellers tænkt »Åh nej, hvordan kan kroparret Pia og Carsten klare alle de børn?«, ler Lene Uhd, som er mor til en af eleverne.

Staldtips fra køkkenet

Og koncentrationen fortsatte helt frem til gæsternes ankomst klokken 18:

– Må jeg give dig et godt råd? Skær alt brødet og læg så alle stykkerne op i kurven, i stedet for at lægge hvert stykke op, når du har skåret det, lød det med et stort grin fra en pige til en dreng fra hendes klasse.
Andre stod for at dække bord.

– Det har faktisk været ret sjovt. Jeg har lært at lægge skeer helt lige, sådan helt perfektionistisk, fortæller Philip Habekost.

– Jeg har lært at skære æbler på en meget hurtigere måde. Og at når man tager kødet ud af pakken, må man ikke prikke i det, for så forsvinder saften, siger Mads Pagh.

– Derhjemme står jeg også tit for salaten, men har var der godt nok meget salat. Det skulle også skæres anderledes, end vi gør derhjemme. Det var sjovt at prøve, siger Malene Ramsing.

Det var drømmen at nå op på 150 gæster, så de godt 180 gæster var en god overraskelse for arrangørerne – og for elevernes pengepung.

Mai Møller Christensen, Ugeavisen Ansager-Helle

vist 622 gange