lørdag 26 maj 2012 - Ansager
Natur: Lille Natpåfugleøje i Pølmose
Lille Natpåfugleøje
Lille Natpåfugleøje Foto: Hugo Nissen
Sommerens naturoplevelser

Den 26. maj drog jeg og familien nordpå til Oudrup Østerhede, som ligger mellem Års og Løgstør. Mit mål med udflugten var at filme den meget sjældne sommerfugl Hedepletvingen, som fandtes på Nørholm Hede indtil 1975. Nu lever den kun nogle ganske få steder i Nordjylland, hvor man har fredet de hedearealer, som den lever på.

På trods af et fantastisk flot sommervejr med klar blå himmel, fandt jeg ikke sommerfuglen, og det var derfor med en vis skuffelse, at vi måtte køre hjem med uforrettet sag. På vejen hjem tænkte jeg: "Det kan da ikke være rigtigt, at jeg slet ikke skal opleve noget spændende i dag", så jeg besluttede mig for at tage en tur til Pølmose. Det kunne jeg godt lige nå inden aftensmaden.

På mine naturvandringer har jeg altid min feltflaske med. Efter at være nået næsten halvvejs rundt om mosen, trængte jeg til at få noget væske indenbords i den trykkende varme. Jeg tog rygsækken af og fandt min flaske frem, siddende på hug i græsset. I samme øjeblik jeg løftede flasken op for at drikke, fik jeg øje på en fantastisk flot og stor sommerfugl, som sad i pilebusken lige foran mig. Det var en hun af den Lille Natpåfugleøje, som så ud til at være nyklækket. Lille Natpåfugleøje hører faktisk til natsommerfuglene, men fælles for de 2 arter af natpåfugleøjefamilien, der findes i Danmark, er at de er meget dagaktive. Natpåfugleøjet møder man som oftest på hedearealer. Hannerne, som er noget mindre end hunnerne og har en mere brunlig farve, flyver i højt tempo hen over terrænet i deres søgen efter hunnerne, der sidder gemt i vegetationen og udsender nogle dufte, som hannerne kan opfatte med deres fintfølende fjerformede antenner (følehorn).

Når de finder hinanden, parrer de sig, og hunnen lægger sine æg på forskellige hedeplanter, f.eks lyng og brombær. Den store behårede grønne larve med de sorte og gule pletter kan man så være heldig at møde i juli og august, bl.a. på Nørholm Hede.

Dagen, som begyndte så skidt, endte så alligevel godt med en vellykket tur til Pølmosen og endnu en uforglemmelig naturoplevelse rigere.

Hugo Nissen
www.familiennissen.dk

vist 896 gange