tirsdag 4 feb 2014 - Ansager
Hanne Søgaard Lysstøberi
Hanne Søgaard åbner lysstøberi i Ansager
Hanne Søgaard åbner lysstøberi i Ansager Foto: Karsten Madsen
Lørdag eftermiddag kl. 14 åbner en ny butik og værksted i Ansager med hjemmestøbte lys.

Butikken er indrettet på hjemadressen Lindegade 15, hvor Hanne bor sammen med sin mand Bjarne Rasmussen. Hannes mellemnavn Søgaard lægger navn til butikken. Soveværelset er ryddet og flyttet ovenpå for at give plads til butikken med de støbte lys. Garagen er blevet til værksted og fyldt med støbeforme og grej til lysstøbning.

En drøm

Som lille pige besøgte Hanne sammen med sin far et sted, hvor de støbte lys, og lige siden har det stået som en drøm en dag at have sit eget lysstøberi.

Skulle drømmen realiseres, var det nu.

Hanne fortæller, at en aften hvor hun troede, hun og Bjarne skulle ud og spise sammen, havde Bjarne i stedet som en overraskelse arrangeret en tur til Rømø. De skulle se på et lysstøberi, der var sat til salg i den blå avis. Bjarne havde selv for år tilbage fået sin drøm om et værtshus opfyldt, da han overtog Hjørnekroen og nu ville han gerne hjælpe Hanne til at opfylde hendes drøm. Allerede dagen efter besøget på Rømø var Hanne ejer af et lysstøberi.

Det vil stadig være Hjørnekroen, som giver mad på bordet. Støberiet er en kreativ hobby, som passer godt med de sene arbejdstider på kroen, hvor Hanne har formiddagene fri.

Hanne har prøvet lidt af hvert. Hun startede som elev hos Jysk Sengetøjslager og endte som afdelingsleder. Efter 12 år skiftede hun arbejdsplads til plejehjemmet i Ansager. Nu arbejder hun på familiens eget værtshus Hjørnekroen. - Der er egentlig ikke så meget forskel på arbejdet på kroen og plejehjemmet. Det vigtige er at lytte, at lægge øre til, siger Hanne.

Rustik og natur

Der er travlhed på værkstedet med at støbe lys, så hylderne kan være fyldte med lys i mange farver til åbningen. - Der har været meget at lære for at ramme den rigtige farve og undgå luftbobler under støbningen, fortæller Hanne. Det har været en udfordring, men nu er teknikken på plads. Rustik og natur er stilen. Hanne bryder sig ikke om glimmer. Det skal ikke være for fint.

Ud over åbningstiden lørdag eftermiddag fra kl 14-17, kan man komme efter aftale, og lysene kan også ses og købes i Smagsgalleriet hos Hannes mor.

Karsten Madsen

vist 2122 gange