lørdag 28 dec. 2013 - Ansager
Musikeren: Ansager har en plan
Hjemmekoncert i Ansager, hvor flere musikere vælger at bosætte sig pga. jobmuligheder
Hjemmekoncert i Ansager, hvor flere musikere vælger at bosætte sig pga. jobmuligheder
Helge Engelbrecht: ”Det sætter jo gang i sommerhusene og bed & breakfast og forretningslivet, når folk kommer og bliver her to-tre dage.”

Egentlig burde en humlebi ikke kunne flyve. Men det gør den! og egentlig burde det ikke være muligt at trække tusindvis af overnattende gæster til musik- og naturoplevelser langt ude i det jyske wasteland! For slet ikke at tale om at samle hele byen om en ambitiøs udviklingsplan for byen. Men i Ansager gør de det!

Dette er en succeshistorie. Vi har fortalt den her i MUSIKEREN før, så her kommer den kort: Det handler om udviklingen i den lille by Ansager, langt ude vestpå i Varde Kommune. Den slags historier har en visionær ildsjæl, og han hedder Helge Engelbrecht. Musiker, sangskriver og et vedholdende menneske, der forstår at samle folk og udvikle ting og sager. En beskeden idé om at lave koncerter i et gammelt snedkerværksted voksede til en større virksomhed, der omfatter en række tv-udsendte sommershows i den nærliggende Mariehaven. 1.500 mennesker samles på en mark med en tribune og synger sammen med det til lejligheden udvidede band Neighbours. 11 musikere, som henter mellem halvdelen og en tredjedel af deres årsindkomst på sommerens koncerter. Plus at de underviser rundtomkring på egnens musikskoler. Og en god del af dem tjener fortsat hyren ved Musikgalleriets koncerter, hvor 90 mennesker betaler 350 kroner for billetten til den intime begivenhed langt ude på landet. Mange kommer langvejsfra – København og Aalborg – og benytter lejligheden til at tage et par dages overnatning i byen. Her er nemlig så meget andet at give sig til, nu man er der. Naturen er storslået. Varde Å er glimrende fiskevand for laks og ørred. Der er fantastiske muligheder for naturoplevelser på tur gennem et udviklet stisystem. Og så er der en plan!

Kultur som løftestang

Det, der begyndte med ideen om nogle koncerter, har grebet helt vildt om sig til en stor vision om at udvikle den lille by med de 1.200 borgere til et sted, man har lyst til at blive boende i og – ikke mindst – flytte til. Den slags sker kun ved en fælles og koordineret indsats. ”Vi begyndte at tænke på, at det ikke altid er landbrug eller industri, der skal til for at udvikle en by. Det kunne jo være, at musik og kultur kunne skubbe gang i nogle ting,” siger Helge Engelbrecht.

Helge nævner den nordjyske landsby Lønstrup som et forbillede. For 30 år siden var den lille by bare én af mange døende landsbyer. I dag er huspriserne røget i vejret, man kan bo og arbejde der, der er restauranter og liv. ”Man satsede på at tiltrække kunstnertyper, og i dag bor der 17 kunsthåndværkere i byen, som har brandet sig på netop det.”

Udviklingsplanen

Man ville noget lignende i Ansager, og for ti år siden holdt man et stort møde, hvor ildsjælene fra byen foreslog: ”Skal vi ikke få byen til at summe af musik, kultur og natur?”

Ideer og visioner er i dag samlet i ”Udviklingsplan Ansager 2018”, udgivet af Varde Kommune, indeholdende 23 projekter, som skal bære byen frem de næste fem år. Og her i sommer kunne man indbyde borgerne til champagne og fin mad på byens hotel, hvor handlingsplanen så blev omdelt.

”Jeg kunne jo se, hvordan netværket voksede, og hvordan vi med koncerter og Mariahaven genererede en masse aktivitet og omsætning. Derfor ringede jeg til Vardes borgmester og inviterede ham herud til en snak. Jeg ville gerne have dem ind i kampen. Jeg er jo privatmand, og det hele er lavet for lånte penge. Og jeg kan se, at vi er mange, der lever højt på mine aktiviteter. Det sætter jo gang i sommerhusene og bed & breakfast og forretningslivet, når folk kommer og bliver her to-tre dage. Kommunen kan ikke gå ind og støtte en privat virksomhed, men borgmesteren satte mig i forbindelse med deres udviklingschef, Jørgen Nielbæk. Han gik ind i sagen, og Varde Kommune fandt midler til at arbejde på udviklingsplanen, fx alt forarbejdet, der betød, at jeg og andre sad i forskellige arbejdsgrupper. Det er kommunen og altså ikke kommunalpolitikerne, der har været inde over her. Nu skal vi så se at føre projekterne ud i livet i løbet af de næste fem år.”

Et af projekterne var at prøve kræfter med en festival, og det resulterede i den første ”Mariefestival”, som blev afviklet sommeren 2013, hvor 500 musikere og sangere optrådte over tre dage. ”Alt gik fint. Det var meget vellykket, så det prøver vi igen til næste år.”

Halvdelen af byen er medlem

I byen har man stiftet en byudviklingsforening, som foreløbig har 600 medlemmer. ”Der skal jo være noget folkelig opbakning. Et andet af projekterne er at lade Maria- haven overgå til byens ejendom,” siger Helge.

”Jeg mærker, at Varde Kommune er helt oppe at flyve over det her. Og det er, fordi det stikker ekstraordinært ud. Vi er rigtig langt med alle vores projekter. Musikken spiller, og folk kan generelt slet ikke forstå, hvor alle de mennesker kommer fra. I sidste uge spillede vi fire koncerter, ok, i det små med 90 mennesker, der kommer fra både Aalborg og København, og det kan folk ikke forstå. Men det er, fordi vi har arbejdet med det i lang tid. Også når vi har gang i 1.500 mennesker i Mariehaven. Der er folk, der spørger: ”Er det din familie og venner, der kommer?” Der var ingen, der regnede med, at man kunne rykke så mange mennesker hertil! Men Mariahaven er lige så stille blevet et brand for Varde Kommune. De kan godt se værdien i, at vi prøver at bruge musik og kultur for at få folk til at flytte hertil.”

Er der sket nogle tilflytninger? ”Ja – i det små. Halvdelen af mit orkester bor her i byen. Vi har to musikstudier kørende. Vi producerer selv vores tv fra Mariehaven, og jeg har faktisk en lille håndfuld musikere, der står hjemmekoncert i ansager, hvor flere musikere vælger at bosætte sig pga. jobmuligheder. på spring for at flytte hertil, netop fordi der er så meget arbejde at få rundtomkring – fx på musikskolerne. Og konservatoriet i Esbjerg ligger 30 minutter herfra. Så der er masser af musikmiljø!”

Men at bygge bro mellem kulturvisioner, kommune og erhvervsliv tager tid. ”Det tog 30 år i Lønstrup. Og se, hvor flot det kører i dag. De har 17 kunsthåndværkere, der lever og arbejder i byen. For 30 år siden var der ingen. Det tager lang tid, sådan noget,” slutter Helge Engelbrecht.

Af Henrik Strube, MUSIKEREN nr. 1 januar/februar 2014 (bragt med tilladelse af 28.12.13)

Link:

Du kan se hele udviklingsplanen her: ansager.info

vist 1043 gange