torsdag 12 dec 2013 - Ansager
Stormen gav julepynt
Træer i skoven ved stadion er væltet under stormen
Træer i skoven ved stadion er væltet under stormen Foto: Johnny Enghave
Skoven ved stadion har taget stor skade af stormen Bodil med mange væltede træer

Stierne i skoven er nærmest som en stor forhindringsbane. Men med alle de væltede træer er det også nemt at komme til dekorative svampe, grene og andet pyntegrønt fra de væltede træer.

Johnny Enghave

Danmarks naturfredningsforening har denne opfordring:

De danske skove er fulde af ting, som man kan bruge til flot, kreativ og gratis juleudsmykning. Naturen gav oven i købet lidt ekstra hjælp, da den kraftige storm fejede hen over landet.

Det er nu, man skal ud i naturen og samle julepynt. Skovene er nemlig fulde af ting, som man kan bruge på adventskransen eller dekorationerne, og mange steder har de kraftige storme i oktober og december gjort det lidt nemmere at nå. Træer er væltet, og kviste, grene og barkstykker ligger spredt ud over skovbunden.

Thomas Neumann, naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening, opfordrer til, at man går på jagt efter pynt i naturen i stedet for i supermarkedet.

”Gå for eksempel ud i de flotte bøgeskove, hvor væltede træer gør det meget nemt at samle den dekorative fyrsvamp, som sidder på selve stammerne. Mos, bær og lav ser også rigtig flot ud på juledekorationer, og hvis man sanker i en nåleskov, er kogler jo også herlig pynt,” fortæller han.

Koglerne kan man lade ligge tørt og varmt. Så åbner de sig op. Et andet godt tip er ifølge naturvejlederen at bruge lim, som gør det nemt at sætte små dele fast på dekorationen.

Fyld hatten

Man må selvfølgelig ikke tage hele skoven med hjem. Ifølge naturstyrelsen er tommefingerreglen, at man må samle til eget brug. I Jyske Lov hed det, at man måtte samle det, man kunne have i sin hat, men den moderne udgave er en bærepose.

Løse grangrene må du ikke samle fra skovbunden, men man må gerne klippe grene af væltede træer, også nåletræer - bare ikke i bevoksninger, hvor der laves pyntegrønt. Man skal også være opmærksom på, at reglerne er anderledes i private skove, hvor man kun må tage det med, som man kan nå fra vej og sti.

På Naturstyrelsens hjemmeside, nst.dk, kan man læse mere om, hvad, hvor og hvor meget man må samle i naturen.

vist 787 gange