mandag 21 okt 2013 - Skovlund
Skovlund filmer sin egen julekalender
Mange timer i døgnet knokler et hold amatørskuespillere fra Skovlund lige nu for at få 24 afsnit af »Jul på udkantskroen« klar til at blive sendt fra 1. december.

Teaser med klip fra prøverne

Ikke mange landsbyer kan prale af at have deres helt egen tv-julekalender, som er udtænkt, skrevet, spillet, optaget og redigeret af byen selv. Ligesom julekalenderen selvfølgelig finder sted i selvsamme landsby.

Men det er intet mindre, end hvad Skovlund har præsteret. Den 1. december i år, når DR1 blænder op for julekalenderen »Pagten« og TV2 på samme vis sender »Tvillingerne og Julemanden«, går også julekalenderen »Jul på udkantskroen« i luften. Det er titlen på Skovlund eget hjemmebryg, som lige nu er ved at blive til i et hjørne af den store sal i Skovlund, omgivet af fine kulisser.

– Det hele startede egentlig med, at vi sad en aften og snakkede om, hvad vi i år skulle lave i Skovlunds teatergruppe Fatamorgana. Vi tænkte først på at lave et jule-teaterstykke, men så tog det ene ord det andet, og pludselig var vi ude i at ville lave en filmet julekalender. Vi tænkte, det kunne være sjovt og anderledes. Men jeg skal hilse og sige, at man kun skal kaste sig ud i den slags, hvis man har meget tid, ler Ole Søgaard fra Fatamorgana.

I Skovlund havde amatørskuespillerne egentlig ikke specielt god tid, men »heldigvis« var det først, da de var godt i gang med julekalenderen, at det gik helt op for dem, hvor tidskrævende det var.

Alene-Lene på kroen

– Selv om hvert afsnit kun skal være omkring fem minutter, tager det enormt lang tid at optage og redigere alle de små sekvenser. Vi optager heller ikke det hele indenfor, men har en del scener optaget rundt omkring i byen, blandt andet på skolen og ved tankstationen, siger Ole Søgaard.

Sammen med Torbjørn Tyndkjær-Thomsen er han manuskriptforfatter på »Jul på udkantskroen«, der kredser om de to ejendommelige typer, Preben og Karl. To chauffører, der kommer ind for at drikke øl hos Alene-Lene på kroen hver aften.

Men pludselig er der også en rumæner, som skal finde vej til udkantsdanmark for at arbejde på kroen. Der er rockere og børn og vaniljekranse, der er i fare for at blive fyldt med fuldkorn. Og det hele handler selvfølgelig om at afværge alle dramaerne, inden 24. december oprinder.

– Vi tænkte først på at lave et tv-studie, men vi ville ikke kopiere De Nattergale, men lave noget originalt, og så opfandt vi udkantskroen. Tanken er så, at man skal kunne se julekalenderen på Facebook og på Skovlunds hjemmeside, og vi arbejder på, om det kan lykkes at få den med på fællesantennen, hvor Skovlund er på vej til at få en infokanal. Det kunne jo være rigtig sjovt, hvis serien blev vist sådan rigtigt i fjernsynet, men omvendt gør internettet det muligt, at dem længere væk også kan få glæde af afsnittene, siger Ole Søgaard.

Også en i pap

Hans søn, Anders Søgaard, står for at lede filmningen og redigere og klippe optagelserne sammen. Bjarne Holm er instruktør, og i de tre helt gennemgående roller ses Martin Kristensen, Torbjørn Tyndkjær-Thomsen og Laila Pedersen. Men mange andre er også involveret. For eksempel er Niels Winther med til at filme.

Kim Erikstrup står bag en fysisk pap-julekalender, hvor erhvervslivet kan købe sig ind på en låge, og firmaet vil så samtidig blive omtalt i forbindelse med tv-julekalenderen. Kulisserne har teatergruppen selv fremstillet og har fået hjælp og opbevaring hos Jens Pedersen fra BP Teambyg.

– Der er en flot lokal opbakning i Skovlund, og nu glæder vi os bare rigtig meget, til julekalenderen ligger klar. Men jeg tror ikke, du skal regne med, at vi laver en 2’er næste år. Højest en 3’er engang, ler Ole Søgaard.

Følg med i optagelserne på  Facebook 

Af: Mai M. Christensen - Ugeavisen Ansager-Helle uge 43

vist 1075 gange